r
Nosalty Logó

Káposztás sztrapacska

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Káposztás sztrapacska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 745 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2977 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 169 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.7 g

Zsír

  • Összesen
    27.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1105.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    681 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    106.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    231.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    327 micro
Összesen 745 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.8 g

Zsír

  • Összesen
    109.4 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4420.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    143 mg
  • Kálcium
    258 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    283 mg
  • Foszfor
    983 mg
  • Nátrium
    2726 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    427.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    926.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    177 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    292 micro
  • Kolin:
    156 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1306 micro
Összesen 2977 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    252.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    156 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 169 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát megpucoljuk, majd lereszeljük. (Az a legjobb ha ehhez speciális krumplireszelőt használunk.)
  2. A lereszelt burgonyához kevés sót adunk, majd borsot, és elkeverjük a liszttel. Se túl sűrű, se túl lágy ne legyen a tészta, a fakanál álljon meg benne. Jól szaggatható legyen az állaga. A krumpli milyenségétől is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. Nem kell viszont nagyon kidolgozni, mert akkor nyúlóssá válik.
  3. A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd megolvasztjuk egy nagyobb edényben.
  4. Zsírjára sütjük, rádobjuk a kinyomkodott és felaprított káposztát, sózzuk, borsozzuk, lefedve megpároljuk.
  5. Közben a tésztát lobogó sós vízbe kiszaggatjuk, kisebb adagokban. Van aki deszkáról késsel vagy kanállal szaggatja a tésztát a forró vízbe, de lehet nokedliszaggatót is használni. Hamar feljön a víz tetejére, ekkor szűrőkanállal kiszedjük, jöhet a következő adag.
  6. A kifőtt sztrapacskát jól lecsöpögtetve dobjuk a káposztára, azután jól átpirítjuk, szükség szerint még fűszerezzük.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 97
  • Össznézettség: 75257
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 07.

Ajánló

Sok változata ismert a sztrapacskának; fogyasztható sok reszelt sajttal, kolbásszal, füstölt hússal, mondjuk egy jó csülökkel, kapros tejföllel, túróval is. A galuskatésztához szoktak tojást is tenni, én ezt itthon mellőzöm. Tudtommal a vízből, amiben kifőtt a galuska, levest is lehet készíteni, de ezt én még sosem próbáltam. Viszont ettem már juhtúrós sztrapacskát vaddisznópörkölt és grillezett tarjaszelet mellé is. Ettől jobbat el sem tudok képzelni!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A felvidéki étel neve strapacky, de azt hiszem, ez valamilyen népies kifejezés lehet. Az étlapon brindzové haluski, vagyis a juhtúrós galuska elnevezés szerepel. Télvíz idején káposztás sztrapacska került nálunk az asztalra.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ez a vilag legjobb étele, de juhturoval még jobb :))

Törölt felhasználó

Szlovákoknál ez két külön kaja valóban. A sztrapacska (stapa?ky) név csakis a káposztás változatot takarja, arra semmi más nem megy, se kapor, se juhtúró, semmi, csak káposzta. Az, amit meg mi nevezünk sztrapacskának, odaát csakis brynzové halu?kynak hívják hívják. Tehát észnél kell lenni a rendelésnél, legalábbis olyan helyen, ahol nem gyakoriak a magyarok ;-) Ha sztrapacskát kérsz egy szlovák étteremben, a káposztásat hozzák. Ez kb. olyan, mint a németeknél /cseheknél/ osztrákoknál gulyást rendelni, aztán kapsz egy pörkölt jelleg? f?ételt a leves helyett ;-)

Törölt felhasználó

Igen ,igazad van, már én is kitapasztaltam ezt! Sajnos újabban azt is, hogy a haluskyt porból készítik a legtöbb helyen!

Törölt felhasználó

Fincsi ,ma ezt f?ztem!

Törölt felhasználó

Strapacky-sima sztrapacskát jelent.S/val-vel/kapustou,tvarohom,bryndzou,zincicou jelenti,hogy mivel készült a sztrapacska.

TIBIAPU

Sztrapacskához, krumpli galuskához, tócsihoz, a legjobb krumpli "reszel?" a gyümölcs centrifuga. A rost felfogó edénybenn agyom finomra reszelve kapjuk, és a krumpli levének nagyja is kiválik így sokkal kevesebb liszt kell hozzá, aki gluten mentes (drágább) lisztel csinálja az is spórol.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek