gyökérzöldség
Fekete retek
A fekete retek Ázsia területéről származik, sőt, már az ókori Egyiptom papjai is gyógyászati célú olajat készítettek magjából. Az őszi és a téli (fekete) retek a legnagyobb gumójú, és télen is jól tárolható. Ez a gyökérzöldség nemcsak tápértékéről, de még inkább gyógyhatásáról híres.
Cékla
A cékla az egyik legkedveltebb őszi zöldségünk, harsány színe, édeskés íze, földes aromája megszínesítheti mindennapjainkat. Ne csak a pörkölt mellé fogyasszuk savanyúságként, együk nyersen, főzve, sütve, készítsünk belőle turmixot, levest, sült húsok mellé köretet, sőt, akár süteményekbe is reszelhetjük!
Retek
A retek (latin neve: Raphanus sativus) egy gyorsan növő, hidegtűrő, lágyszárú növény, amelyet leginkább gyökerei miatt termesztenek. Az egyik legnépszerűbb tavaszi zöldség, de bizonyos fajtái ősszel is termeszthetőek. A retek sokféle formában, színben és ízben megtalálható, a kerek, rózsaszínes hónapos retektől az erősebb ízű, hosszúkás fekete téli retekig.
Csicsóka
A csicsóka egy télen szezonális gumós zöldség, külsőleg hasonlít a gyömbérhez, felhasználásában a burgonyához. Nyersen édes, ropogós, főzve, párolva pedig finom és aromás, ezáltal sokféle étel alapja lehet. Rendkívül sok egészségügyi előnnyel bír.
Jégcsapretek
A jégcsapretek, más néven <strong>téli retek</strong> vagy <strong>daikon</strong> (japán retek), egy hosszúkás, fehér színű gyökérzöldség, amely a retekfélék (Raphanus sativus) családjába tartozik. A neve a jégcsapra emlékeztető alakjából ered. Ez a zöldség a keleti konyhákban, különösen a japán, kínai és koreai ételekben népszerű, de Magyarországon is ismert és termeszthető.
Címlapról ajánljuk
Nem a tojás és a szalonna tehet a magas koleszterinről:...
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
NosaltyMit főzzek hétvégén? Karácsony utáni maradékmentő napokat tartunk
Maradék zöldségből, húsból krémleves, becsinált leves vagy pásztorpite, bejgliből pohárkrém, krumplipüréből pogi? Igen!
NosaltyEzért nem jó ötlet mindig a polc hátuljáról levenni a...
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
Németh OrsiLegnépszerűbb cikkek
Nagyon sokan isszuk így a teát, pedig súlyos betegséget okozhat
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Ezt a magyar vörösbort választották a világ legjobbjának
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt
Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.
Top Receptek
Párolt lila káposzta
A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...
Klasszikus töltött káposzta
A kolozsvári töltött káposzta nem csak karácsonykor esik ám jól...
Ropogós, omlós, sült kacsacomb - Vicikótól
Nálunk minden Karácsonykor ez a menü. Nagyon szeretjük a kacsát. Addig-addig kísérleteztem a sütéssel, míg rájöttem erre a módszerre. Ahogy írtam a receptben, teljesen kisül a ...