gyökérzöldség

Fekete retek

A fekete retek Ázsia területéről származik, sőt, már az ókori Egyiptom papjai is gyógyászati célú olajat készítettek magjából. Az őszi és a téli (fekete) retek a legnagyobb gumójú, és télen is jól tárolható. Ez a gyökérzöldség nemcsak tápértékéről, de még inkább gyógyhatásáról híres.

Cékla

A cékla az egyik legkedveltebb őszi zöldségünk, harsány színe, édeskés íze, földes aromája megszínesítheti mindennapjainkat. Ne csak a pörkölt mellé fogyasszuk savanyúságként, együk nyersen, főzve, sütve, készítsünk belőle turmixot, levest, sült húsok mellé köretet, sőt, akár süteményekbe is reszelhetjük!

Retek

A retek (latin neve: Raphanus sativus) egy gyorsan növő, hidegtűrő, lágyszárú növény, amelyet leginkább gyökerei miatt termesztenek. Az egyik legnépszerűbb tavaszi zöldség, de bizonyos fajtái ősszel is termeszthetőek. A retek sokféle formában, színben és ízben megtalálható, a kerek, rózsaszínes hónapos retektől az erősebb ízű, hosszúkás fekete téli retekig.

Csicsóka

A csicsóka egy télen szezonális gumós zöldség, külsőleg hasonlít a gyömbérhez, felhasználásában a burgonyához. Nyersen édes, ropogós, főzve, párolva pedig finom és aromás, ezáltal sokféle étel alapja lehet. Rendkívül sok egészségügyi előnnyel bír.

Jégcsapretek

A jégcsapretek, más néven <strong>téli retek</strong> vagy <strong>daikon</strong> (japán retek), egy hosszúkás, fehér színű gyökérzöldség, amely a retekfélék (Raphanus sativus) családjába tartozik. A neve a jégcsapra emlékeztető alakjából ered. Ez a zöldség a keleti konyhákban, különösen a japán, kínai és koreai ételekben népszerű, de Magyarországon is ismert és termeszthető.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek