Gluténmentes túrós pogácsa
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
21g tehéntúró31 kcal
-
10g vaj75 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
2g mascarpone8 kcal
-
86 kcal
-
1 kcal
-
2g habtejszín6 kcal
-
10 kcal
Összesen
229
kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
250g tehéntúró368 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
0 kcal
-
7g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
25g mascarpone101 kcal
-
1032 kcal
-
6 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
30g parmezán sajt118 kcal
Összesen
2735
kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
28.2g tehéntúró42 kcal
-
14.1g vaj101 kcal
-
0.1g majoranna0 kcal
-
0 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
12.4g tojás16 kcal
-
2.8g mascarpone11 kcal
-
117 kcal
-
1.4g gluténmentes sütőpor1 kcal
-
2.8g habtejszín8 kcal
-
3.4g parmezán sajt13 kcal
Összesen
309
kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 865.9 g
-
Cink 54 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 130 mg
-
Vas 42 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 177 mg
-
Nátrium 452 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 25 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
229
kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 75.4 g
Zsír
-
Összesen 156.6 g
-
Telített zsírsav 86 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 677 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10390.3 g
-
Cink 652 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 1562 mg
-
Vas 504 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 2118 mg
-
Nátrium 5418 mg
-
Réz 25 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 241.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 296.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1146 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 91 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 63 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 301 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 317 mg
-
Retinol - A vitamin: 1122 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 280 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 506 micro
Összesen
2735
kcal
- 9% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1174 g
-
Cink 74 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 176 mg
-
Vas 57 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 239 mg
-
Nátrium 612 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 33.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 129 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 34 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 127 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
309
kcal
Hozzávalók
-
250 g tehéntúró
-
125 g vaj
-
1 tk majoranna
-
1 tk őrölt fűszerkömény
-
1 tk só
-
bors ízlés szerint
-
25 g mascarpone
-
1 csomag gluténmentes sütőpor
-
30 g parmezán sajt
Elkészítés
- Egy nagy tálba kimérjük a túrót, a puha vajat, a fűszereket, az egyik tojást és a mascarponét, majd az egészet egyneműre dolgozzuk. Ehhez érdemes kézi robotgépet, vagy ennek hiányában egy klasszik krumplinyomót használni.
- Amikor készen van a túrós alap, hozzákeverjük a gluténmentes lisztkeveréket. Mi most kukoricakeményítő és rizsliszt alapú mixet használtunk, de a recept rizsliszttel is működik. A liszt súlya irányadó jellegű, nagyban függ a tojás méretétől és a túró vizességétől: akkor jó a tészta állaga, amikor már nem ragad oda a tál oldalához, és az ujjaink közt tapadásmentesen golyócskát tudunk gyúrni belőle.
- A kész tésztát folpackba csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy a vajnak legyen ideje megdermedni.
- A hűtés után a tésztát ketté vágjuk, majd enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 1,5-2cm vékonyra.
- A tésztalap tetejét éles késsel beirdaljuk, majd pogácsaformával kiszaggatjuk. A megformázott korongokat ezután tegyük át sütőpapírral bélelt tepsire.
- A kiszaggatott pogácsák tetejét kenjük le felvert (és opcionálisan kevés tejszínnel kikevert) tojással, majd reszeljünk rá parmezánt is.
- 190 fokos sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. A megsült pogácsákat hagyjuk pár percet hűlni, majd neki is eshetünk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 24
- Össznézettség: 2207
- Feltöltés dátuma: 2024. március 11.
Ajánló
Fontos, hogy a pogácsát jól záródó dobozban tároljuk, hiszen a gluténmentes liszt miatt gyorsabban szárad, mint a hagyományos pogácsák.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
aprósütemények és sós vendégváró receptek
további kategória:
mentes receptek
kategória:
gluténmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Gluténmentesen étkezni nem csak pluszköltségekkel járhat, de sokkal nehezebb hozzájutni kedvenc falatjainkhoz. Épp ezért most egy szaftos, túrós pogácsát készítettünk el gluténmentesen, amivel akár egy kezdő is könnyen megbirkózik, olyan pofonegyszerű. A pogácsa puhaságát a jó adag túró és a vaj garantálja, és ne felejtsük ki belőle a sütőport sem, hiszen ez segít a pogiknak megpuffadni.