r
Nosalty Logó

Kovászos-hajdinás szendvicskenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Karsai Roni
Kovászos-hajdinás szendvicskenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
240 °C
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 627 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1882 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 182 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.9 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2017.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    231 mg
  • Foszfor
    377 mg
  • Nátrium
    1307 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    171.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    215 micro
Összesen 627 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.6 g

Zsír

  • Összesen
    12.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6052.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    128 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    693 mg
  • Foszfor
    1131 mg
  • Nátrium
    3922 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    386.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    513.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    215 micro
  • Kolin:
    138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    644 micro
Összesen 1882 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    584.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    379 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 182 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Etessük meg a kovászunkat: 8 g kovászmaghoz adjunk 32 g vizet, majd keverjük el 40 g liszttel. Nem baj, ha kicsit túlmegy, mivel úgyis lesz egy kis veszteségünk, mire bevethető lesz a megetetett kovász. (hőmérséklettől függően 6-8 óra alatt harcra kész állapotban lesz)
  2. Áztassuk be a hajdinát, a víz lepje el legalább két ujjnyira. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, szűrjük le!
  3. Ha a kovászunk már jól áll, akkor jöhet az autolízis: keverjük össze a liszteket és a vizet és pihentessük a mixet legalább 20 percen át.
  4. Mehet hozzá az áztatott hajdina, a kovász, végezetül pedig – ha mindent alaposan eldolgoztunk – a só is.
  5. Fedjük le a folyékony tésztafolyamot és pihentessük 2-2,5 órán át (a nyári, párával dúsított melegben nekem 2 óra bőven elég volt. Lessük a buborékokat. Ha már beindult egy kellemes gázképződés és tapasztalunk egy 1,5x-es térfogat-növekedést is, akkor jó úton járunk.
  6. A masszát öntsük kiolajozott kenyérformába (úgy könnyebb lesz kiszedni). A forma mehet a hűtőbe akár 12 órára is (nekem úgy mindig szebb lesz a kenyér).
  7. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra (ha kevesebbre képes a sütőnk, akkor a maximum hőmérsékletre), vágjuk meg a veknit, aztán mehet a sütőbe. Gőzösítsünk* is!
  8. Sütési idő: 10-15 perc 250 fokon, aztán vegyük vissza 230 fokra és kapjon még 20-30 percet odabenn. Szeljük meg, vajazzuk, sózzuk, együk.
  • Sütés hőfoka: 240 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 13
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 1267
  • Feltöltés dátuma: 2021. augusztus 27.

Ajánló

Pompásan szeletelhető, hosszan erjesztett szendvicskenyér, amely napokig istenien puha marad. A kenyérliszt adja a gluténszerkezetet, a hajdina meg az ízvilágot. Ha nem bírjuk kivárni, míg kihűl, senki nem vet majd meg minket.

Receptkategóriák

Kovászos-hajdinás szendvicskenyér
Karsai Roni 6 recept

* A gőz segít, hogy az elején, hogy jobban kinyíljon a kenyér, ezáltal lesz hely a kiszabaduló gőznek és nem fogadnak majd minket aránytalanul nagy buborékok, amikor megvágjuk a kenyeret. Önthetünk vizet egy kis hőálló edénybe, de akár dobhatunk is a sütő aljára pár jégkockát (Dragomán Györgynél olvastam a tippet, azóta favorit!)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek