r
Nosalty Logó

Kovászos-hajdinás szendvicskenyér

Karsai Roni
Kovászos-hajdinás szendvicskenyér
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

627
Kalória
21.9g
Fehérje
128.9g
Szénhidrát
4g
Zsír
171.3g
Víz
-
Koleszterin
10.6g
Élelmi rost
2g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 627 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1882 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 182 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.9 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2017.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    231 mg
  • Foszfor
    377 mg
  • Nátrium
    1307 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    128.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    171.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    215 micro
Összesen 627 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.6 g

Zsír

  • Összesen
    12.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6052.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    128 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    693 mg
  • Foszfor
    1131 mg
  • Nátrium
    3922 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    386.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

Víz

  • Összesen
    513.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    215 micro
  • Kolin:
    138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    644 micro
Összesen 1882 kcal
  • 7% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    584.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    379 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    49.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 182 kcal

Elkészítés

  1. Etessük meg a kovászunkat: 8 g kovászmaghoz adjunk 32 g vizet, majd keverjük el 40 g liszttel. Nem baj, ha kicsit túlmegy, mivel úgyis lesz egy kis veszteségünk, mire bevethető lesz a megetetett kovász. (hőmérséklettől függően 6-8 óra alatt harcra kész állapotban lesz)
  2. Áztassuk be a hajdinát, a víz lepje el legalább két ujjnyira. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, szűrjük le!
  3. Ha a kovászunk már jól áll, akkor jöhet az autolízis: keverjük össze a liszteket és a vizet és pihentessük a mixet legalább 20 percen át.
  4. Mehet hozzá az áztatott hajdina, a kovász, végezetül pedig – ha mindent alaposan eldolgoztunk – a só is.
  5. Fedjük le a folyékony tésztafolyamot és pihentessük 2-2,5 órán át (a nyári, párával dúsított melegben nekem 2 óra bőven elég volt. Lessük a buborékokat. Ha már beindult egy kellemes gázképződés és tapasztalunk egy 1,5x-es térfogat-növekedést is, akkor jó úton járunk.
  6. A masszát öntsük kiolajozott kenyérformába (úgy könnyebb lesz kiszedni). A forma mehet a hűtőbe akár 12 órára is (nekem úgy mindig szebb lesz a kenyér).
  7. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra (ha kevesebbre képes a sütőnk, akkor a maximum hőmérsékletre), vágjuk meg a veknit, aztán mehet a sütőbe. Gőzösítsünk* is!
  8. Sütési idő: 10-15 perc 250 fokon, aztán vegyük vissza 230 fokra és kapjon még 20-30 percet odabenn. Szeljük meg, vajazzuk, sózzuk, együk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 240 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

* A gőz segít, hogy az elején, hogy jobban kinyíljon a kenyér, ezáltal lesz hely a kiszabaduló gőznek és nem fogadnak majd minket aránytalanul nagy buborékok, amikor megvágjuk a kenyeret. Önthetünk vizet egy kis hőálló edénybe, de akár dobhatunk is a sütő aljára pár jégkockát (Dragomán Györgynél olvastam a tippet, azóta favorit!)

További receptek

Focaccia-muffin

Ha imádjátok a focacciát, akkor egyszerűen ki kell próbálnotok muffinformában is! Az önmagában is aromás, ropogós és könnyed tésztát mi most még kevés paradicsommal, olajbogyóval ...

Rosanics Petra

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...