
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
-
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
-
1 tk só
-
1 ek lenmag
-
1 bögre kenyérliszt bl80
-
2 ek olívaolaj
432
Kalória
12.2g
Fehérje
82.4g
Szénhidrátok
6.6g
Zsír
52.8g
Víz
-
Koleszterin
8g
Rost
1.4g
Cukor
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 5% Zsír
Összesen
432
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 5% Zsír
Összesen
1730
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.2 g
Zsír
-
Összesen 6.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1070.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 233 mg
-
Nátrium 684 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 82.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 8 mg
Víz
-
Összesen 52.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 137 micro
Összesen
432
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.6 g
Zsír
-
Összesen 26.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4282.1 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 119 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 339 mg
-
Foszfor 934 mg
-
Nátrium 2735 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 329.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 32 mg
Víz
-
Összesen 211.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 145 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 547 micro
Összesen
1730
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 566 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 123 mg
-
Nátrium 362 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 27.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
230
kcal
Elkészítés
- A hozzávalókból közepesen lágy, sima tésztát dagasztunk, majd letakarva kelesztjük. Óránkénthajtogatjuk, mint a pogácsát, de ez el is hagyható. Aduplájára kelesztjük(kb. 2-3 óra, de több is lehet).
- Ekkor megformázzuk, és sütőpapírral bélelt kelesztőtálban újból kelesztjük, míg másfélszeresére emelkedik (kb. 1-2 óra).Ezalatt felforrósítjuk a sütőt 230 fokra; egy fedeles jénaivalvagy öntöttvas edénnyel, és egy kis vizes edénnyel a sütőaljában.
- Ezután vízzel lepermetezzük a tésztát, beszórjuk zabkorpával, bevagdaljuk, majd óvatosan a forró edénybe pottyantjuk - a sütőpapírral együtt.
- Lefedve sütjük 30 percet, majd a fedőt levéve aranybarnára sütjük (ez még kb. 15-20 perc). Ha az alja kongó hangot ad, akkor van készen.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 perc
- Főzés módja: vadkovászos
- Sütés ideje: 50 perc
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
Megtetszett a bioboltban a durvára tört hajdinamag; ki kellett próbálnom a vadkovászos kenyérben! Jól sikerült a próba; a kenyér héja kissé ropogós, a bélzet puha, ízes, ruganyos lett. A magok szépen megpuhultak a kelesztés és sütés alatt. A szokásosnál rövidebb ideig dagasztottam (csak éppen addig, amíg fényes, sima nem lett), majd óránként hajtogattam. A forró sütőben szépen felemelkedett, a teljes kiőrlésű liszt és a sok mag ellenére is!