r
Nosalty Logó

Hajdinamagos vadkovászos kenyér Tormától

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Hajdinamagos vadkovászos kenyér Tormától
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 432 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1730 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 230 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1070.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    233 mg
  • Nátrium
    684 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 432 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.6 g

Zsír

  • Összesen
    26.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4282.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    339 mg
  • Foszfor
    934 mg
  • Nátrium
    2735 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    329.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    211.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    145 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    547 micro
Összesen 1730 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    566 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    362 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 230 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hozzávalókból közepesen lágy, sima tésztát dagasztunk, majd letakarva kelesztjük. Óránkénthajtogatjuk, mint a pogácsát, de ez el is hagyható. Aduplájára kelesztjük(kb. 2-3 óra, de több is lehet).
  2. Ekkor megformázzuk, és sütőpapírral bélelt kelesztőtálban újból kelesztjük, míg másfélszeresére emelkedik (kb. 1-2 óra).Ezalatt felforrósítjuk a sütőt 230 fokra; egy fedeles jénaivalvagy öntöttvas edénnyel, és egy kis vizes edénnyel a sütőaljában.
  3. Ezután vízzel lepermetezzük a tésztát, beszórjuk zabkorpával, bevagdaljuk, majd óvatosan a forró edénybe pottyantjuk - a sütőpapírral együtt.
  4. Lefedve sütjük 30 percet, majd a fedőt levéve aranybarnára sütjük (ez még kb. 15-20 perc). Ha az alja kongó hangot ad, akkor van készen.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 10517
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Megtetszett a bioboltban a durvára tört hajdinamag; ki kellett próbálnom a vadkovászos kenyérben! Jól sikerült a próba; a kenyér héja kissé ropogós, a bélzet puha, ízes, ruganyos lett. A magok szépen megpuhultak a kelesztés és sütés alatt. A szokásosnál rövidebb ideig dagasztottam (csak éppen addig, amíg fényes, sima nem lett), majd óránként hajtogattam. A forró sütőben szépen felemelkedett, a teljes kiőrlésű liszt és a sok mag ellenére is!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek