r
Nosalty Logó

Hajdinamagos vadkovászos kenyér Tormától

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Hajdinamagos vadkovászos kenyér Tormától
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 432 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1730 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 230 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1070.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    85 mg
  • Foszfor
    233 mg
  • Nátrium
    684 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 432 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.6 g

Zsír

  • Összesen
    26.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4282.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    339 mg
  • Foszfor
    934 mg
  • Nátrium
    2735 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    329.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    211.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    145 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    547 micro
Összesen 1730 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    566 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    362 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 230 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hozzávalókból közepesen lágy, sima tésztát dagasztunk, majd letakarva kelesztjük. Óránkénthajtogatjuk, mint a pogácsát, de ez el is hagyható. Aduplájára kelesztjük(kb. 2-3 óra, de több is lehet).
  2. Ekkor megformázzuk, és sütőpapírral bélelt kelesztőtálban újból kelesztjük, míg másfélszeresére emelkedik (kb. 1-2 óra).Ezalatt felforrósítjuk a sütőt 230 fokra; egy fedeles jénaivalvagy öntöttvas edénnyel, és egy kis vizes edénnyel a sütőaljában.
  3. Ezután vízzel lepermetezzük a tésztát, beszórjuk zabkorpával, bevagdaljuk, majd óvatosan a forró edénybe pottyantjuk - a sütőpapírral együtt.
  4. Lefedve sütjük 30 percet, majd a fedőt levéve aranybarnára sütjük (ez még kb. 15-20 perc). Ha az alja kongó hangot ad, akkor van készen.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 10056
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 03.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Megtetszett a bioboltban a durvára tört hajdinamag; ki kellett próbálnom a vadkovászos kenyérben! Jól sikerült a próba; a kenyér héja kissé ropogós, a bélzet puha, ízes, ruganyos lett. A magok szépen megpuhultak a kelesztés és sütés alatt. A szokásosnál rövidebb ideig dagasztottam (csak éppen addig, amíg fényes, sima nem lett), majd óránként hajtogattam. A forró sütőben szépen felemelkedett, a teljes kiőrlésű liszt és a sok mag ellenére is!

Hozzászólások (3)

Évi néni

H? de nagyon men?. Nagyon gusztusosan néz ki. Csak az a baj, hogy sütöm h?vös halomra, persze nem állom meg, hogy egyem és lassacskán terebélyesedek. Pedig annyira finomak. Gratulálok. Üdv: Vass

Torma

Köszi :) En egy ido utan le tudtam allni minden problema nelkul, pedig NAGYON kenyeres vagyok; csak keves is eleg belole es jol lakunk. A vadkovaszos emesztese pedig sokkal konnyebb a szervezetnek...nem beszelve a sok jorol, ami benne van! T:)

Kovalik Lászlóné

Kedves Torma! A kefires vadkovász receptednél azt írtad, hogy/ két adag. Ha egy fél kilós kenyeret szeretnék sütni, akkor ez elég? Vagy 2 dl kefirb?l 4 adagot kell készítenem?Válaszod el?re is köszönöm. Üdvözlettel Kovalik Lászlóné

Torma

Kedves Kovalik Lászlóné! Ez a kenyér nem kefíres vadkovásszal készült, hanem 7 napig nevelt és azután folyamatosan etetett vadkovásszal. A link odavisz a vadkovi recepthez. Ha kefíres vadkovásszal akarod készíteni, akkor kövesd a kefírkovászos kenyér receptet a 60 dkg liszthez; és igen, akkor 2 dl kefirb?l erjeszd a kovit jó aktívra. H?vös id?ben beletelhet több napba is. Egy csipet cukor, vagy méz a kefírkoviba segít beindítani a vadéleszt? gombákat. Sok sikert!

Torma

Kaptam egy kérdést t?led a Chef kovászról. Én olyat nem neveltem, úgyhogy nem tudok hozzászólni. A kovászneveléshez langyos h?mérséklet kell, etetéskor jól átkeverni a kovászt és én nem zártam le légmentesen, mert a leveg?ben lév? vad éleszt?gombáknak is meg kell adni az alkalmat, hogy megíndítsák az erjedést. Ha jól megindul az erjedés, akkor könny? a siker; kövesd a receptet, vagy válassz másik kovásznevel? recit. Sok sikert! Üdv, T :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – gyors és olcsó(bb) fogások advent első hetére

Szép lassan beindul az év végi roham, de mi úgy döntöttünk, hogy az aktuális nemzetközi járványőrület bőven elég a lelkünknek, nem vagyunk hajlandóak ezen felül stresszelni – ha nem muszáj. Most, advent első hetén gyors, egyszerű és viszonylag olcsó fogásokkal segítjük a hajrát.

Nosalty

További cikkek