r
Nosalty Logó

Garnélás gumbo

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Garnélás gumbo
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír

kreol fűszerkeverék

gumbo

Összesen 262 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír

kreol fűszerkeverék

gumbo

Összesen 1570 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír

kreol fűszerkeverék

gumbo

Összesen 56 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1175.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    240 mg
  • Nátrium
    711 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    279 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    246 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    1131 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    1830 micro
  • Lut-zea
    1385 micro
Összesen 262 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    76.1 g

Zsír

  • Összesen
    82.6 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    504 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7054.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    136 mg
  • Kálcium
    856 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    331 mg
  • Foszfor
    1439 mg
  • Nátrium
    4265 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.9 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    1674.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    789 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    374 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1474 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    521 micro
  • Kolin:
    436 mg
  • Retinol - A vitamin:
    216 micro
  • α-karotin
    174 micro
  • β-karotin
    6786 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    10980 micro
  • Lut-zea
    8308 micro
Összesen 1570 kcal
  • 4% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    253.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    53 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    244 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    395 micro
  • Lut-zea
    299 micro
Összesen 56 kcal

Hozzávalók

kreol fűszerkeverék

gumbo

Elkészítés

kreol fűszerkeverék

  1. A fűszereket egy kis tálba tesszük és alaposan összekeverjük.

gumbo

  1. Felforrósítjuk a kókuszzsírt (vagy vajat), majd rászórjuk a finomra kockázott hagymát, paprikát és szárzellert. Alaposan megsózzuk, és teljesen puhára pároljuk, kicsit akár oda is kapathatjuk.
  2. Hozzáadjuk a fokhagymát, a babérlevelet, ízlés szerint tabasco-szószt és a házi fűszerkeverékünket (ha nem szeretitek a nagyon fűszeres ételeket, elég először a fele is). Ráöntjük az aprított paradicsomot és az alaplevet, majd belekeverjük a zöldbabot is, és lefedve, időnként megkeverve főzzük kb. fél órát.
  3. Közben egy serpenyőben közepesen sötét rántást készítünk 1:1 arányú zsiradékból és lisztből. Én most glutén- és laktózmentesre csináltam a receptet, így rizslisztet és kókuszzsírt használtam, de nyugodtan cseréljétek le ezeket. A rántást azért érdemes külön megcsinálni, hogy csak annyit keverjünk majd bele, amennyire szükségünk van ahhoz, hogy elérjük a tetszőleges sűrűséget. Így könnyebb korrigálni.
  4. Keverjük hozzá a rántást (akár több adagban) a paradicsomos ragúhoz, és sűrítsük be nekünk tetsző állagúra. Végül keverjük bele a tisztított garnélát, és 5-10 perc alatt főzzük puhára a szószban.
  5. Kínáljuk rizzsel, és tálalás előtt szórjuk meg karikázott újhagymával és aprított petrezselyemzölddel, majd facsarjuk rá egy-egy gerezd lime levét is.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 1880
  • Feltöltés dátuma: 2022. február 08.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi főételek

Receptjellemzők

Garnélás gumbo
Rosanics Petra 317 recept

A louisianai konyha egyik jellegzetes fogása a gumbo, ez a fűszeres, pikáns ragu. A szósz alapját a kreol szentháromság, azaz a hagyma, a kaliforniai paprika és a szárzeller adja, tartalmassá pedig hússal, rákkal, kolbásszal, vagy ezek tetszőleges keverékével teszik. A fűszerességet a kreol konyhára jellemző fűszerek csodás egyvelege biztosítja, a csodás, paradicsomos szaftot pedig mogyoróbarna rántással (dark roux) sűrítik be. A rákos gumbo ha máshonnan nem is, a Forrest Gump-ból sokaknak ismerős lehet, Bubba ezt is felsorolja a garnéla számos elkészítési módjai közt. Bubba ugyanis mindent tud a garnélabizniszről, hiszen a családja férfitagjai rákászhajókon dolgoztak, míg a nők rákot főztek munkaadóiknak (akik, bár ez nincs kimondva, feltehetően rabszolgatartó déliek voltak). Bár Bubba tragikus módon nem éli túl Vietnámot, Forrest belevág a közösen tervezett rákászvállalkozásba, így útjára indítva a Bubba Gump Rákrészvénytársaságot.

Hozzávalók

kreol fűszerkeverék

gumbo

Címlapról ajánljuk

További cikkek