r
Nosalty Logó

Görög citromos tojásleves csirkével (Avgolemono-leves)

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
Görög citromos tojásleves csirkével (Avgolemono-leves)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 576 kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2307 kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 60 kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.3 g

Zsír

  • Összesen
    25.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    301 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2304 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    356 mg
  • Nátrium
    1783 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    175.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    135 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    156 micro
  • Kolin:
    199 mg
  • Retinol - A vitamin:
    114 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    367 micro
Összesen 576 kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.1 g

Zsír

  • Összesen
    103.2 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    1204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9215.9 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    184 mg
  • Kálcium
    252 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    194 mg
  • Foszfor
    1422 mg
  • Nátrium
    7130 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    178.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    702.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    538 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    114 mg
  • D vitamin:
    169 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    625 micro
  • Kolin:
    794 mg
  • Retinol - A vitamin:
    455 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    53 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1467 micro
Összesen 2307 kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    243.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 60 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tegyük a csirkecombokat (vagy csirkemellet) egy tányérra, sózzuk be. Hagyjuk állni 15 percig. A leves alapját készíthetjük vízzel és alaplével is. Ha utóbbit választjuk (amitől még intenzívebb ízjegyei lesznek a levesünknek), melegítsük fel a csirkealaplevünket (nagyjából 2 literre lesz szükségünk), majd legyük bele csirkecombokat, a hagymát, babérlevelet, pár szál kaprot, sót, borsot. Lefedjük és nagy lángon felforraljuk. Csökkentsük a hőt, hogy lassú tűzön maradjon, és addig főzzük, amíg a csirke puhára nem fő, körülbelül 45-60 perc alatt.
  2. Vegyük ki a levesből, majd tegyük át a főtt csirkét egy vágódeszkára, hagyjuk kihűlni. Szűrjük le az alaplevet egy nagy hőálló tál fölé helyezett, finom lyukú szűrőn, majd nyugodtan dobjuk ki (vagy tegyük az ottthoni komposztba) a benne főtt alapanyagokat. Ha sok lett a csirkéből kifőtt zsiradék, húzzuk le róla egy kanállal.
  3. Amikor a csirke eléggé kihűlt ahhoz, hogy dolgozni tudjunk vele, fejtsük kézzel szálakra vagy falatnyi dabarokra a húst a csontokról. A bőrére és a csontokra nem lesz szükségünk.
  4. Forraljuk vissza az alaplevet közepes lángon. Adjuk hozzá rizst vagy orzót az alapléhez, és főzzük puhára. A rizshez körülbelül 20 percre, az orzóhoz nagyjából 13 percre lesz szükségünk. Vegyük vissza a hőt, lassú tűzön főzzük meg.
  5. A tojásokat egy villa vagy habverő segítségével keverőtálban felverjük, hozzáadjuk két frissen facsart citrom levét és addig verjük, amíg kifehéredik. Hőkiegyenlítéssel hozzáadunk 2,5 dl forró húslevest, majd az egészet áttesszük egy turmixgépbe, hozzáadunk 5 dkg főtt rizst/orzót és simára turmixoljuk.
  6. Lassan öntsük a tojásos keveréket a leveshez, keverjük, amíg egyenletesen emulziót képeznek. Ne forraljuk fel, temperáljuk, azaz alacsony hőfokon melegítsük. A leves ekkor egy kicsit habos lesz; ne aggódjunk, a hab a főzés közben elillan. Kóstoljuk meg a rizst, hogy megpuhult-e: ha szükség van még néhány percre, óvatosan főzzük tovább a levest, amíg a rizs meg nem fő.
  7. Közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá az apróra vágott kaprot és a csirkehúst, majd kóstoljuk meg, és ha szükséges, fűszerezzük sóval, borssal. Citromkarikákkal tálaljuk.
  8. Ha túl sűrű a leves, hígítsuk fel kevés vízzel. Azonnal tálaljuk, mert a leves kihűlve kicsit besűrűsödik.
  • Receptkönyvben: 153
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 7768
  • Feltöltés dátuma: 2022. március 08.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Görög citromos tojásleves csirkével (Avgolemono-leves)
Hering András 166 recept

Szinte minden kultúrában létezik egy csirkeleves "otthonos változata" a betegek vagy a megfáradt lelkek gyógyítására (vagy csak egyszerűen a hűvösebb napok átmelegítésére), ez a görögöknél az Avgolemono néven ismert tojásos és citromleves. Ez a leves nemcsak hogy élénksárga színével gyönyörű, de erős citromillatával, selymes és gazdag textúrájával lenyűgöző, krémességéhez pedig egy csepp tejszínre sincs szükségünk. Az Avgolemono valójában egy tojásból, citromból és meleg húslevesből készült görög szósz elnevezésére utal, amit a görögök általában sűrítés és dekoráció céljából adnak levesekhez, sült zöldségekhez, halételekhez vagy húsos fogásokhoz. Szerte a világban mégis leves formájában terjedt el ennek a mártásnak a felhasználása, amit a leggyakrabban csirkével és rizzsel tesznek igazán kiadóssá.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!