r
Nosalty Logó

Jambalaya gazdagon

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír

cajun fűszekeverék

jambalaya

Összesen 3847 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír

cajun fűszekeverék

jambalaya

Összesen 3847 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír

cajun fűszekeverék

jambalaya

Összesen 101 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    259.9 g

Zsír

  • Összesen
    165.1 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    806 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14542 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    270 mg
  • Kálcium
    781 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    463 mg
  • Foszfor
    2519 mg
  • Nátrium
    10462 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    306.8 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    1782.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    727 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    350 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1402 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1172 micro
  • Kolin:
    771 mg
  • Retinol - A vitamin:
    234 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    5901 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    10980 micro
  • Lut-zea
    7029 micro
Összesen 3847 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    259.9 g

Zsír

  • Összesen
    165.1 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    806 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14542 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    270 mg
  • Kálcium
    781 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    463 mg
  • Foszfor
    2519 mg
  • Nátrium
    10462 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    306.8 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    1782.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    727 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    350 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1402 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1172 micro
  • Kolin:
    771 mg
  • Retinol - A vitamin:
    234 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    5901 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    10980 micro
  • Lut-zea
    7029 micro
Összesen 3847 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    383 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    276 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    155 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    289 micro
  • Lut-zea
    185 micro
Összesen 101 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

cajun fűszekeverék

jambalaya

Elkészítés

cajun fűszekeverék

  1. A fűszereket egy kis tálkában összekeverjük. Mivel nem használjuk el mind, a maradékot tegyük üvegcsébe, és tároljuk száraz helyen.

jambalaya

  1. A hagymát, a fokhagymát valamint az aprított szárzellert és paprikát kezdjük el párolni az olívaolajon. Sózzuk meg alaposan, így könnyebben puhul. Az se baj, ha kicsit odapirítjuk.
  2. Amikor már puha az alapunk, rászórjuk a házilag összeállított cajun fűszerkeverékünket, majd jöhet rá a felkockázott csirke és a kolbászkarikák. Körbepirítjuk a húsokat, figyelve rá, hogy a fűszer mindenhol bevonja.
  3. A következő lépés a csípősség beállítása: jöhet bele a Tabasco szósz! Mi csípősen szeretjük, így 2 evőknál is belement, de érdemes kóstolgatni.
  4. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot és a rizst, majd öntsük fel az egészet alaplével. Érdemes az alaplét több részletben hozzáönteni, annak függvényében, hogy mennyi vizet vesz fel a rizs. Pont mintha rizottót készítenénk.
  5. Őröljünk rá frissen borsot, majd az egészet keverjük meg alaposan. Sózni nem kell, az alaplé eleve sós! Fedjük le a lábast, majd alacsony lángon főzzük fogkeményre a rizst, ez nagyjából 30 percet vesz igénybe.
  6. Végül jöhet bele a garnéla, ezt is keverjük el benne, és 10-15 perc alatt főzzük készre.
  7. Tálaláskor szórjuk meg aprított újhagymával és petrezselyemmel. Ízlés szerint tegyünk rá Tabasco Sriracha szószt, és facsarjuk rá egy citrom levét is.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 60
  • Össznézettség: 832
  • Feltöltés dátuma: 2021. július 26.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A cajun és a louisianai kreol konyha alapvetően nagyon hasonló: azon túl, hogy ugyanazon állam jellegzetességei, közös bennük az is, hogy a francia, a spanyol, és a nyugat-afrikai főzési technikákat keverik az őslakos hagyományokkal. Mindkettő meghatározó "szentháromsága" a hagyma, a szárzeller és a zöld kaliforniai paprika kombinációja, mely számos fogásuk alapját képezi. Azonban míg a louisianai kreol hagyományosan a gazdagabb, városi emberek konyhájából indult, addig a cajunra a vidék szegényesebb alapanyag-használata volt jellemző. A jambalaya azon specialitások egyike, ami mindkét konyhában megtalálható, ráadásul elég hasonló is az elkészítési módja. Ebbe a kiadós és laktató, minden jóval megpakolt rizses egytálételbe mindkét helyen kerül csirke, kolbász és garnéla, azonban míg a kreol konyha paradicsomosan készíti, a cajun ezt elhagyja, és füstösebbre főzi. A mi verziónk e tekintetben inkább kreol, mint cajun, bár alaposan meglöktük csípősséggel is: a házi cajun-kreol fűszerkeverékünkbe került füstölt fűszerpaprika és cayenne paprika is, a húsos-rizses ragút pedig jó adag Tabascóval is megküldtük. A végeredmény egy hatalmas fazék szaftos csoda lett, ami az utolsó rizsszemig elfogyott.

Hozzászólások

Hozzávalók

cajun fűszekeverék

jambalaya

Címlapról ajánljuk

További cikkek