
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
bab előfőzése
-
400 g fehérbab
-
0.5 db vöröshagyma
-
3 db babérlevél
-
5 gerezd fokhagyma
-
3 l víz
elkészítés
-
50 ml olívaolaj
-
1.5 db vöröshagyma
-
2 db kápia paprika
-
3 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
50 g sűrített paradicsom
-
1 ek őrölt fűszerkömény
-
1 ek füstölt pirospaprika
-
1 ek étkezési keményítő
-
5 szál petrezselyem
338
Kalória
16.8g
Fehérje
49.8g
Szénhidrátok
9.1g
Zsír
570.8g
Víz
-
Koleszterin
11.8g
Rost
5g
Cukor
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
bab előfőzése
-
67g fehérbab222 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
3g fokhagyma3 kcal
-
0g chili0 kcal
-
500g víz0 kcal
elkészítés
-
8g olívaolaj74 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
40g kápia paprika9 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
7 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
10 kcal
-
0g chili0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
Összesen
338
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
bab előfőzése
-
400g fehérbab1332 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
0g chili0 kcal
-
3000g víz0 kcal
elkészítés
-
50g olívaolaj442 kcal
-
135g vöröshagyma49 kcal
-
240g kápia paprika51 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
41 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
57 kcal
-
0g chili0 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
Összesen
2022
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
bab előfőzése
-
10.1g fehérbab34 kcal
-
1.1g vöröshagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
75.7g víz0 kcal
elkészítés
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
3.4g vöröshagyma1 kcal
-
6.1g kápia paprika1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.3g sűrített paradicsom1 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0.4g étkezési keményítő1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
Összesen
50
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.8 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 629.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 194 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 143 mg
-
Foszfor 230 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 12 mg
Víz
-
Összesen 570.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 281 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 650 micro
-
β-crypt 161 micro
-
Likopin 2397 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
338
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 100.9 g
Zsír
-
Összesen 54.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3777.3 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 1166 mg
-
Vas 45 mg
-
Magnézium 859 mg
-
Foszfor 1382 mg
-
Nátrium 237 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 298.8 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 71 mg
Víz
-
Összesen 3424.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 368 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 288 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 151 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1688 micro
-
Kolin: 311 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 54 micro
-
β-karotin 3902 micro
-
β-crypt 964 micro
-
Likopin 14382 micro
-
Lut-zea 388 micro
Összesen
2022
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 95.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 86.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 98 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 363 micro
-
Lut-zea 10 micro
Összesen
50
kcal
Elkészítés
bab előfőzése
- A babot érdemes egy éjszakával előbb beáztatni sós, szódabikarbónás vízbe - így könnyebben fog puhulni és kevésbé puffaszt.
- A főzés napján a babot egy főzőedénybe tesszük a babérlevéllel, a szárított chilivel, a fokhagymával és a fél fej hagymával. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd felforraljuk.
- Az első forralóvizet ezután leöntjük róla (ez is csökkenti a hüvelyesen puffasztó hatsát), öntünk rá friss vizet, majd puhára főzzük a babot. Ez előre áztatott babnál is 2-3 órát igénybe vehet, amit lecsökkenthetünk, ha van kuktánk.
- A kész babról leszűrjük a főzővizet, de ne dobjuk ki, mert még szükségünk lesz rá. Amennyire lehet szedjük ki belőle a megfőtt hagymát és fokhagymát, és ezt is tegyük félre.
elkészítés
- Az egyik hagymát, az egyik paprikát, valamin a fokhagymákat finomra aprítjuk, majd olívaolajon üvegesre pirítjuk. Alaposan sózzuk-borsozzuk is.
- Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a fűszerköményt, a füstölt paprikát, és az egészet alaposan átforgatjuk.
- A közben megfőtt bab 1/3-át egy tálba áttesszük és hozzáadjuk a félretett főtt hagymákat, a keményítőt, valamint kb. 3 decilitert a bab főzővizéből. Botmixerrel az egészet egyneműre turmixoljuk.
- A főtt bab 2/3-át a paprikás alapra öntjük, hozzáadjuk a leturmixolt babpürét és alaposan megsózzuk. A másik édes paprikát vékonyan felkarikázzuk (pár karikát tegyünk félre), hozzáadjuk a raguhoz, majd az egészet alaposan összeforgatjuk, amíg egynemű piros színben pompázik. Ha túl sűrűnek éreznénk, öntsünk még hozzá a félretett babfőzőléből.
- A maradék fél hagymát keresztbe felkarikázzuk. A ragu tetejét a hagymakarikákkal, pár karika kápiával, valamint a chilikkel díszítjük.
- Végül a ragu mehet a sütőbe, ahol 190 fokon kb. 25 percet sütjük, amíg tovább sűrűsödik, valamint megpirulnak a tetejére tett zöldségek. Fogyasszuk friss petrezselyemmel megszórva és kenyérrel tunkolva.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 perc
- Főzés ideje: 150 perc
- Sütés ideje: 25 perc
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
Macedón specialitás ez a hagymával és édes paprikával készített babragu, ami ízeiben annyira komplex és otthonos, hogy akár a magyar konyha egyik alapfogása is lehetne. Ráadásul az egyszerű és olcsó alapanyagok ellenére egy tápláló és ízletes fogásról van szó, amit friss kenyérrel tunkolva a legjobb fogyasztani.