r
Nosalty Logó

Tavče gravče, a macedón babragu

Rosanics Petra
Tavče gravče, a macedón babragu
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

bab előfőzése

elkészítés

338
Kalória
16.8g
Fehérje
49.8g
Szénhidrátok
9.1g
Zsír
570.8g
Víz
-
Koleszterin
11.8g
Rost
5g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

bab előfőzése

elkészítés

Összesen 338 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

bab előfőzése

elkészítés

Összesen 2022 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

bab előfőzése

elkészítés

Összesen 50 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    629.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    194 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    143 mg
  • Foszfor
    230 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    570.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    281 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    650 micro
  • β-crypt
    161 micro
  • Likopin
    2397 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 338 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.9 g

Zsír

  • Összesen
    54.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3777.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    1166 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    859 mg
  • Foszfor
    1382 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    298.8 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    71 mg

Víz

  • Összesen
    3424.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    368 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    288 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    151 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1688 micro
  • Kolin:
    311 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    3902 micro
  • β-crypt
    964 micro
  • Likopin
    14382 micro
  • Lut-zea
    388 micro
Összesen 2022 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    95.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    86.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    98 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    363 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 50 kcal

Elkészítés

bab előfőzése

  1. A babot érdemes egy éjszakával előbb beáztatni sós, szódabikarbónás vízbe - így könnyebben fog puhulni és kevésbé puffaszt.
  2. A főzés napján a babot egy főzőedénybe tesszük a babérlevéllel, a szárított chilivel, a fokhagymával és a fél fej hagymával. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd felforraljuk.
  3. Az első forralóvizet ezután leöntjük róla (ez is csökkenti a hüvelyesen puffasztó hatsát), öntünk rá friss vizet, majd puhára főzzük a babot. Ez előre áztatott babnál is 2-3 órát igénybe vehet, amit lecsökkenthetünk, ha van kuktánk.
  4. A kész babról leszűrjük a főzővizet, de ne dobjuk ki, mert még szükségünk lesz rá. Amennyire lehet szedjük ki belőle a megfőtt hagymát és fokhagymát, és ezt is tegyük félre.

elkészítés

  1. Az egyik hagymát, az egyik paprikát, valamin a fokhagymákat finomra aprítjuk, majd olívaolajon üvegesre pirítjuk. Alaposan sózzuk-borsozzuk is.
  2. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a fűszerköményt, a füstölt paprikát, és az egészet alaposan átforgatjuk.
  3. A közben megfőtt bab 1/3-át egy tálba áttesszük és hozzáadjuk a félretett főtt hagymákat, a keményítőt, valamint kb. 3 decilitert a bab főzővizéből. Botmixerrel az egészet egyneműre turmixoljuk.
  4. A főtt bab 2/3-át a paprikás alapra öntjük, hozzáadjuk a leturmixolt babpürét és alaposan megsózzuk. A másik édes paprikát vékonyan felkarikázzuk (pár karikát tegyünk félre), hozzáadjuk a raguhoz, majd az egészet alaposan összeforgatjuk, amíg egynemű piros színben pompázik. Ha túl sűrűnek éreznénk, öntsünk még hozzá a félretett babfőzőléből.
  5. A maradék fél hagymát keresztbe felkarikázzuk. A ragu tetejét a hagymakarikákkal, pár karika kápiával, valamint a chilikkel díszítjük.
  6. Végül a ragu mehet a sütőbe, ahol 190 fokon kb. 25 percet sütjük, amíg tovább sűrűsödik, valamint megpirulnak a tetejére tett zöldségek. Fogyasszuk friss petrezselyemmel megszórva és kenyérrel tunkolva.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 150 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Macedón specialitás ez a hagymával és édes paprikával készített babragu, ami ízeiben annyira komplex és otthonos, hogy akár a magyar konyha egyik alapfogása is lehetne. Ráadásul az egyszerű és olcsó alapanyagok ellenére egy tápláló és ízletes fogásról van szó, amit friss kenyérrel tunkolva a legjobb fogyasztani.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...