
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
könnyű
427
Kalória
17.8g
Fehérje
50.5g
Szénhidrátok
17g
Zsír
45.1g
Víz
32.1g
Koleszterin
3g
Rost
2.4g
Cukor
- 14% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
63g spagetti tészta232 kcal
-
25g bottarga0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g chili0 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
43g citrom7 kcal
Összesen
427
kcal
- 14% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
250g spagetti tészta928 kcal
-
100g bottarga0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g chili0 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
170g citrom26 kcal
Összesen
1708
kcal
- 14% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
35.1g spagetti tészta130 kcal
-
14g bottarga0 kcal
-
2.2g olívaolaj20 kcal
-
3.9g vaj28 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
6.3g petrezselyem2 kcal
-
0g chili0 kcal
-
14g parmezán sajt55 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
23.9g citrom4 kcal
Összesen
240
kcal
- 14% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 17.8 g
Zsír
-
Összesen 17 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1046.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 333 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 304 mg
-
Nátrium 305 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 45.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 147 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 188 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 170 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 597 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 639 micro
Összesen
427
kcal
- 14% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 71.1 g
Zsír
-
Összesen 68.1 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 128 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4184.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 182 mg
-
Kálcium 1334 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 207 mg
-
Foszfor 1218 mg
-
Nátrium 1221 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 202.1 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 12 mg
Víz
-
Összesen 180.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 589 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 108 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 752 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 679 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 389 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2387 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2558 micro
Összesen
1708
kcal
- 14% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 10 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 587.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 187 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 171 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 25.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 106 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 95 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 335 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 359 micro
Összesen
240
kcal
Elkészítés
- Tisztítsuk meg a bottargát! A viasszal bevont bottarga tisztítása egyszerű folyamat, amelyet óvatosan kell elvégezni, hogy megőrizzük a termék állagát és ízét. Kezdjük azzal, hogy egy kis részen késsel megkarcoljuk vagy bevágjuk a viaszréteget. Ez segít hozzáférni a viaszhoz anélkül, hogy megsértenénk a belső halikrát. A viaszréteg általában elég rugalmas, ezért óvatosan kézzel is lehúzható. Kezdjük a bemetszett részen, és lassan hámozzuk le a bottarga egész felületéről. Ha marad némi viasz, egy kis kés tompa oldalával kaparjuk le a fennmaradó darabokat. Legyünk óvatosak, nehogy túl mélyen vágjunk, mert megsérthetjük az ikra tömör szerkezetét. Miután eltávolítottuk a viaszt, a bottarga azonnal készen áll a felhasználásra. Ne mossuk le vízzel, mivel az a bottarga textúráját és ízét megváltoztathatja.
- Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet, majd főzzük meg a spagettit a csomagoláson található utasítás szerint „al dente”-re (ne legyen túlfőzve). Tartsuk meg a főzővizet mielőtt leszűrnénk a tésztát.
- Egy nagy serpenyőben, alacsony-közepes hőfokon melegítsük fel az olívaolajat. Dobjunk bele pár petrezselyem-szárat (a leveleit tegyük félre és vágjuk finomra). Ha fokhagymát és chilit is használunk, vágjuk őket vékony szeletekre, és pirítsuk meg az olajban, amíg illatos nem lesz (kb. 1 perc). Ügyeljünk rá, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg, mert keserű lehet. Pirítás után vegyük ki őket az olajból.
- Reszeljük finomra a bottargát egy apró lyukú reszelőn. A leszerelt mennyiség felét adjuk az illatos olívaolajhoz, majd alacsony hőfokon kezdjük el főzni. Ha krémesebb állagot szeretnénk adjunk hozzá 2 evőkanál vajat is, majd egy merőkanál főzővízzel higítva, lassan kevergetve főzzünk belőle emulziót.
- Tegyük a leszűrt spagettit a serpenyőbe, és keverük össze a bottergás szósszal. Adjunk hozzá még egy kis főzővizet, hogy szaftosabb legyen, ha szükséges. Reszelhetünk hozzá parmezánt, szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. Óvatosan keverjük össze a szaftos tésztát, ha szükséges adjunk hozzá további főzővizet, olívaolajat vagy vajat.
- Szórjuk rá a reszelt bottarga másik felét a spagettire. A bottargát az utolsó pillanatban érdemes hozzáadni, hogy megőrizze az intenzív ízét.
- Reszeljünk rá a kezeletlen citrom héját, és adjunk hozzá egy kevés citromlevet (ízlés szerint). Keverjük össze, hogy minden íz egyenletesen eloszoljon.
- Tegyük a tésztát tányérokra, szórjuk meg további apróra vágott friss petrezselyemmel és szükség szerint még egy kis reszelt bottargával.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 perc
- Főzés ideje: 20 perc
A bottargás spagetti egy egyszerű, mégis különleges olasz étel, amely a mediterrán konyha egyik klasszikusa. A bottarga, azaz sózott, szárított és préselt halikra az étel főszereplője, amely intenzív, umami ízvilágot ad a fogásnak. Ez a fogás különösen népszerű Szardínián és Szicíliában, ahol a bottargát gyakran használják különböző ételek ízesítésére.