r
Nosalty Logó

Bottargás spagetti (Spaghetti con la Bottarga)

Hering András
Egy tányér ínycsiklandó spagetti bottargával megszórva. A bottargás tészta tetején narancssárgás bottarga (szárított halikra) és friss fűszerek láthatók. A tányér mellett egy kis tál só és fehér szalvéta található, a háttér egyszerű, világos színű.
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

427
Kalória
17.8g
Fehérje
50.5g
Szénhidrátok
17g
Zsír
45.1g
Víz
32.1g
Koleszterin
3g
Rost
2.4g
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 427 kcal
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1708 kcal
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 240 kcal
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.8 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1046.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    333 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    304 mg
  • Nátrium
    305 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    45.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    188 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    170 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    597 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    639 micro
Összesen 427 kcal
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    71.1 g

Zsír

  • Összesen
    68.1 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    128 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4184.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    182 mg
  • Kálcium
    1334 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    207 mg
  • Foszfor
    1218 mg
  • Nátrium
    1221 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    202.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    180.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    589 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    108 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    752 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    679 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    389 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2387 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2558 micro
Összesen 1708 kcal
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    587.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    187 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    171 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    25.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    106 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    335 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    359 micro
Összesen 240 kcal

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a bottargát! A viasszal bevont bottarga tisztítása egyszerű folyamat, amelyet óvatosan kell elvégezni, hogy megőrizzük a termék állagát és ízét. Kezdjük azzal, hogy egy kis részen késsel megkarcoljuk vagy bevágjuk a viaszréteget. Ez segít hozzáférni a viaszhoz anélkül, hogy megsértenénk a belső halikrát. A viaszréteg általában elég rugalmas, ezért óvatosan kézzel is lehúzható. Kezdjük a bemetszett részen, és lassan hámozzuk le a bottarga egész felületéről. Ha marad némi viasz, egy kis kés tompa oldalával kaparjuk le a fennmaradó darabokat. Legyünk óvatosak, nehogy túl mélyen vágjunk, mert megsérthetjük az ikra tömör szerkezetét. Miután eltávolítottuk a viaszt, a bottarga azonnal készen áll a felhasználásra. Ne mossuk le vízzel, mivel az a bottarga textúráját és ízét megváltoztathatja.
  2. Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet, majd főzzük meg a spagettit a csomagoláson található utasítás szerint „al dente”-re (ne legyen túlfőzve). Tartsuk meg a főzővizet mielőtt leszűrnénk a tésztát.
  3. Egy nagy serpenyőben, alacsony-közepes hőfokon melegítsük fel az olívaolajat. Dobjunk bele pár petrezselyem-szárat (a leveleit tegyük félre és vágjuk finomra). Ha fokhagymát és chilit is használunk, vágjuk őket vékony szeletekre, és pirítsuk meg az olajban, amíg illatos nem lesz (kb. 1 perc). Ügyeljünk rá, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg, mert keserű lehet. Pirítás után vegyük ki őket az olajból.
  4. Reszeljük finomra a bottargát egy apró lyukú reszelőn. A leszerelt mennyiség felét adjuk az illatos olívaolajhoz, majd alacsony hőfokon kezdjük el főzni. Ha krémesebb állagot szeretnénk adjunk hozzá 2 evőkanál vajat is, majd egy merőkanál főzővízzel higítva, lassan kevergetve főzzünk belőle emulziót.
  5. Tegyük a leszűrt spagettit a serpenyőbe, és keverük össze a bottergás szósszal. Adjunk hozzá még egy kis főzővizet, hogy szaftosabb legyen, ha szükséges. Reszelhetünk hozzá parmezánt, szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. Óvatosan keverjük össze a szaftos tésztát, ha szükséges adjunk hozzá további főzővizet, olívaolajat vagy vajat.
  6. Szórjuk rá a reszelt bottarga másik felét a spagettire. A bottargát az utolsó pillanatban érdemes hozzáadni, hogy megőrizze az intenzív ízét.
  7. Reszeljünk rá a kezeletlen citrom héját, és adjunk hozzá egy kevés citromlevet (ízlés szerint). Keverjük össze, hogy minden íz egyenletesen eloszoljon.
  8. Tegyük a tésztát tányérokra, szórjuk meg további apróra vágott friss petrezselyemmel és szükség szerint még egy kis reszelt bottargával.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 20 perc

A bottargás spagetti egy egyszerű, mégis különleges olasz étel, amely a mediterrán konyha egyik klasszikusa. A bottarga, azaz sózott, szárított és préselt halikra az étel főszereplője, amely intenzív, umami ízvilágot ad a fogásnak. Ez a fogás különösen népszerű Szardínián és Szicíliában, ahol a bottargát gyakran használják különböző ételek ízesítésére.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Top Receptek

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...