r
Nosalty Logó

Bottargás spagetti (Spaghetti con la Bottarga)

Hering András
Egy tányér ínycsiklandó spagetti bottargával megszórva. A bottargás tészta tetején narancssárgás bottarga (szárított halikra) és friss fűszerek láthatók. A tányér mellett egy kis tál só és fehér szalvéta található, a háttér egyszerű, világos színű.
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

427
Kalória
17.8g
Fehérje
50.5g
Szénhidrát
17g
Zsír
45.1g
Víz
32.1g
Koleszterin
3g
Élelmi rost
2.4g
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 427 kcal
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1708 kcal
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 240 kcal
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.8 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1046.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    333 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    304 mg
  • Nátrium
    305 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    45.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    188 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    170 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    597 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    639 micro
Összesen 427 kcal
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    71.1 g

Zsír

  • Összesen
    68.1 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    128 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4184.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    182 mg
  • Kálcium
    1334 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    207 mg
  • Foszfor
    1218 mg
  • Nátrium
    1221 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    202.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    180.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    589 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    108 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    752 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    679 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    389 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2387 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2558 micro
Összesen 1708 kcal
  • 14% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    587.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    187 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    171 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    25.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    106 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    335 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    359 micro
Összesen 240 kcal

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a bottargát! A viasszal bevont bottarga tisztítása egyszerű folyamat, amelyet óvatosan kell elvégezni, hogy megőrizzük a termék állagát és ízét. Kezdjük azzal, hogy egy kis részen késsel megkarcoljuk vagy bevágjuk a viaszréteget. Ez segít hozzáférni a viaszhoz anélkül, hogy megsértenénk a belső halikrát. A viaszréteg általában elég rugalmas, ezért óvatosan kézzel is lehúzható. Kezdjük a bemetszett részen, és lassan hámozzuk le a bottarga egész felületéről. Ha marad némi viasz, egy kis kés tompa oldalával kaparjuk le a fennmaradó darabokat. Legyünk óvatosak, nehogy túl mélyen vágjunk, mert megsérthetjük az ikra tömör szerkezetét. Miután eltávolítottuk a viaszt, a bottarga azonnal készen áll a felhasználásra. Ne mossuk le vízzel, mivel az a bottarga textúráját és ízét megváltoztathatja.
  2. Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet, majd főzzük meg a spagettit a csomagoláson található utasítás szerint „al dente”-re (ne legyen túlfőzve). Tartsuk meg a főzővizet mielőtt leszűrnénk a tésztát.
  3. Egy nagy serpenyőben, alacsony-közepes hőfokon melegítsük fel az olívaolajat. Dobjunk bele pár petrezselyem-szárat (a leveleit tegyük félre és vágjuk finomra). Ha fokhagymát és chilit is használunk, vágjuk őket vékony szeletekre, és pirítsuk meg az olajban, amíg illatos nem lesz (kb. 1 perc). Ügyeljünk rá, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg, mert keserű lehet. Pirítás után vegyük ki őket az olajból.
  4. Reszeljük finomra a bottargát egy apró lyukú reszelőn. A leszerelt mennyiség felét adjuk az illatos olívaolajhoz, majd alacsony hőfokon kezdjük el főzni. Ha krémesebb állagot szeretnénk adjunk hozzá 2 evőkanál vajat is, majd egy merőkanál főzővízzel higítva, lassan kevergetve főzzünk belőle emulziót.
  5. Tegyük a leszűrt spagettit a serpenyőbe, és keverük össze a bottergás szósszal. Adjunk hozzá még egy kis főzővizet, hogy szaftosabb legyen, ha szükséges. Reszelhetünk hozzá parmezánt, szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. Óvatosan keverjük össze a szaftos tésztát, ha szükséges adjunk hozzá további főzővizet, olívaolajat vagy vajat.
  6. Szórjuk rá a reszelt bottarga másik felét a spagettire. A bottargát az utolsó pillanatban érdemes hozzáadni, hogy megőrizze az intenzív ízét.
  7. Reszeljünk rá a kezeletlen citrom héját, és adjunk hozzá egy kevés citromlevet (ízlés szerint). Keverjük össze, hogy minden íz egyenletesen eloszoljon.
  8. Tegyük a tésztát tányérokra, szórjuk meg további apróra vágott friss petrezselyemmel és szükség szerint még egy kis reszelt bottargával.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 20 p

A bottargás spagetti egy egyszerű, mégis különleges olasz étel, amely a mediterrán konyha egyik klasszikusa. A bottarga, azaz sózott, szárított és préselt halikra az étel főszereplője, amely intenzív, umami ízvilágot ad a fogásnak. Ez a fogás különösen népszerű Szardínián és Szicíliában, ahol a bottargát gyakran használják különböző ételek ízesítésére.

További receptek

Derelye

Az Alföldön inkább barátfülének, máshol derelyének nevezett klasszikus magyar finomság, egy burgonyás töltött tészta, melyet leggyakrabban túróval és szilvalekvárral készítenek. ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...