r
Nosalty Logó

Legegyszerűbb püspökkenyér

Lakos Benedek
Egyszerű püspökkenyér: tipikus karácsonyi sütemény aszalt gyümölcsökkel, magvakkal és csokoládéval kistányéron, porcukorral megszórva
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A püspökkenyérhez

260
Kalória
4.7g
Fehérje
35.7g
Szénhidrát
10.7g
Zsír
23.1g
Víz
45.7g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
21.8g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A püspökkenyérhez

Összesen 260 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A püspökkenyérhez

Összesen 3105 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A püspökkenyérhez

Összesen 303 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    433.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    189 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.7 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    23.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 260 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    56 g

Zsír

  • Összesen
    128.3 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    58 g
  • Koleszterin
    548 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5205.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    1208 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    405 mg
  • Foszfor
    2267 mg
  • Nátrium
    1188 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    427.9 g
  • Cukor
    261 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    277.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    275 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    217 micro
  • Kolin:
    495 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    65 micro
  • β-karotin
    435 micro
  • β-crypt
    125 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    953 micro
Összesen 3105 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    508.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    118 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    222 mg
  • Nátrium
    116 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    27.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 303 kcal

Elkészítés

A püspökkenyérhez

  1. A nagyobb méretű aszalt gyümölcsöket felaprítjuk. A Cointreau-t felforraljuk, majd az aszalványokra öntjük, és hagyjuk, hogy megszívják magukat.
  2. Az olajos magokat száraz serpenyőben aromásra pirítjuk 3-5 perc alatt, majd durvára vágjuk és félretesszük.
  3. A cukrot és a citrom reszelt héját egy tálba tesszük és alaposan összemorzsoljuk, míg a keverék aromás nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és 2-3 evőkanál citromlevet, majd az egészet világosra keverjük.
  4. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  5. A lisztet és sütőport a tojássárgájás alaphoz keverjük, majd fellazítjuk a tojáshab harmadával. Óvatosan hozzáforgatjuk a maradékot is, míg egy sűrű masszát nem kapunk. Beleforgatjuk a pirított magvakat, lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöket és a csokoládét is.
  6. Előmelegítjük a sütőnket 180 fokra és kiolajozunk egy őzgerincformát. Beleöntjük a gazdagon díszített masszát, majd 30-35 perc alatt készre sütjük. Amíg megsül, elolvassuk Truman Capote Karácsonyi emlék című novelláját.
  7. Ha kész, kivesszük a süteményt, majd hagyjuk 15 percet a formában pihenni. Ekkor rácsra borítjuk és teljesen kihűtjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A karácsony elengedhetetlen sütemény a minden jóval megpakolt püspökkenyér. Őzgerinces bordái és havas porcukorszórása rögvest ünnepi hangulatba hozza az embert. Minél több finomság kerül a belsejébe, annál jobb. Az alábbi recept ráadásul könnyű, de furfangos tippeket is tartalmaz, amelyektől még istenibb lesz ez a szerény édesség.

Nosalty stories

További receptek

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Rosanics Petra

Ünnepi mézeskalács

Mézeskalács nélkül az ünnepek sem igazán édesek, a megfelelő recept megtalálása azonban nem könnyű feladat. Hogy ráleljünk az igazira, érdemes kísérletezni - ez a recept is így ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek