r
Nosalty Logó

Édes köleskása

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
Édes köleskása
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 393 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1570 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 131 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    528.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    187 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    180 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.9 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    148 micro
  • β-crypt
    52 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 393 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.8 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2112.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    747 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    295 mg
  • Foszfor
    719 mg
  • Nátrium
    326 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    287.6 g
  • Cukor
    103 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    267.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    204 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    592 micro
  • β-crypt
    210 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    296 micro
Összesen 1570 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    177.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 131 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kölest kicsit átmossuk, lecsöpögtetjük.
  2. Egy lábasba beleöntjük a tejet, beleszórjuk a kölest, hozzáadunk egy csipet sót, a mézet és a fahéjat.
  3. Kis lángon, időnként megkeverve legalább, 35 percig főzzük. Akkor jó, ha a köles szétnyílt és megduzzadt. (Ha szükéges, önthetünk még alá tejet útközben.)
  4. Ha már majdnem készen van, levesszük a tűzről, lefedjük, és 10 percet állni hagyjuk, hogy a kölesszemek az összes tejet beigyák.
  5. Tálkákba szedjük, és gyümölccsel, lekvárral tálaljuk. (Én 2-2 adagot csináltam. A gyümölcsöshöz apróra vágtam a barackot, és belekevertem, a cseresznyésnél egyszerűen díszítettem a lekvárral.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 25
  • 7 napos nézettség: 234
  • Össznézettség: 174170
  • Feltöltés dátuma: 2010. június 04.

Ajánló

Forró nyárban jól behűtve, friss idénygyümölccsel, vagy lekvárral, télen forrón, asztalt gyümölccsel, kompóttal.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Akárhány táplálkozáskultúrás órám volt a néprajz szakon, minden  kurzus olvasmánylistájának alapdarabja volt Kisbán Eszter: Köleskását hoztam, mégpedig cukrozva című tanulmánya. A cikk tulajdonképpen arról szólt, hogyan szivárgott be a fehércukor a magyar paraszti táplálkozásba, mégpedig olyannyira, hogy a végén még ezt az ősi, archaikus ételt is cukorral készítették. Én minden alkalommal azonnal éhes lettem, amikor ezt a cikket olvastam. És fel is vettem arra a képzeletbeli listámra, amin a régi magyar táplálkozás már kihalóban lévő ételei szerepelnek, és amiket mindenképpen szeretnék kipróbálni. Mert kérem szépen a köleskása az egyik legtipikusabb, legősibb táplálékunk. (Valójában nemcsak nekünk - az egész emberiségnek. Főzték vízben, főzték tejben, sósan hússal és káposztával, édesen vajjal és tejjel, különböző gyümölcsökkel és lekvárokkal. A napi táplálék része volt, nemcsak a paraszti, de a városi és főúri konyhákban is. Aztán lett kenyerünk, ami kicsit kiszorította, és szép lassan beszivárgott a főtt tészta Itáliából- mi meg elfelejtkeztünk a kölesről. Kár volt, mert nagyon egészséges, nagyon finom, magas tápértékéhez képest pedig viszonylag alacsony a kalóriatartama. Pár éve, mióta a biodivat hódit, megint kezdjük próbálgatni - nagyon helyesen. Ezt az ételt készítettem el először az köleskása ételek közül, és nálam helyből kitúrta a tejbegrízt vagy tejberizst. Laktózérzékenyek nyugodtan készíthetik vízzel is. És bár a kiindító cikk pont a cukorról szól, azért ha már pont az ősisége fogott meg, én mézzel csináltam, mint réges-régen. Ja, hogy a fahéj nem volt része a paraszti fűszereknek? Hát, kicsit azért lehet csalni :D

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Vonzó felvezetés :o)

P.

Ezt reggeliztünk! Mindig tartok itthon kölest, páldául arra az esetre, ha Nóra feltesz egy jó kis köleskása receptet. :-D Lesz még több is? Nekünk ízlett! Köszi! Eszter

Dacota

Kedves Eszter! Igyekszem...nekem is nagyon ízlett, úgyhogy most lelkesen olvasom újra a Magyar Néprajz Nyolc Kötetben táplálkozás fejezetét az újabb lehet?ségek után kutatva :D Örülök, hogy ízlett, és nagyon szívesen! Üdv: Nóra

Szabó Éva

Sya! Nagy örömmel vetettem bele magam a receptbe,meg is csináltam,tettem bele mézet, nádcukrot, fahéjat és sajnos mégis fura keser? utóíze volt :( Esetleg lenne tipped, hogy mit ronthattam el? Köszi el?re is :) pusz :)

Dacota

Kedves Éva! Hát, nem tudom. Els?re arra gondolnék, hogy nem lett jól átmosva a köles, bár nem tudom, annak lehet-e kesernyés íze. Nekem egyszer lett kicsit kesernyés, mikor a faéj megszaladt. Ez a második tipp, más ötletem nincsen, nyáron ezen éltem, és ezen az egy alkalmon kívül semmi bajom nem volt vele :( Remélem, azért nem ment el a kedved a kölest?l :) szép napot! Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Helló, mindenki! Évekkel ezel?tt fordítottam egy vegareceptes könyvet, és abban az állt, hogy a kölest f?zzük el?bb 2 percig (vízben...), aztán öntsük le ezt az els? f?v?levet, mert állítólag valamilyen "haszontalan" anyag így kif? bel?le, és arra nincs szüksége a szervezetünknek. Lehet, hogy attól van az a kis kesernyés íz? Én mindenképpen azt ajánlanám, hogy próbáljátok ki, öntsétek le az els? lét róla, utána pedig forrásban lev? vízzel (vagy tejjel) öntsétek fel a kölest, és abban f?zzétek meg alaposan. Én épp most fogok neki a köleskása-f?zésnek )

Törölt felhasználó

Megcsináltam nagyon finom volt. Köszi a receptet

Dacota

Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett :)

Törölt felhasználó

Szervusztok! Elkészítettem, Én hámozott almát tettem rá. Méz helyett, fahéjas barnacukrot tettem bele. A gyerekemnek igen izlett. Nagyon finom.:::))) Köszönjük.

witch

Kedves Dacota! Koszonom a receptet! Amiert ilyen egyszeru, ezzel kezdtem, hogy osszeismerkedjek a kolessel. Haaat melegen nem izlett, de amikor a hutobol kiveve kostoltam ugy mar baratsagosabb volt. :) Igy belemerek kezdeni bonyolultabb etelekbe is. udv:witch

Dacota

Kedves witch, Nagyon szívesen, és örülök, hogy barátkozol a kölessel. Borzasztó egészséges, és nagyon sokrét?en felhasználható! :) Szép napot! Üdv, Nóra

andyca

Finom lett,de nekem is van egy enyhén kesernyés beütése. Ez mit?l lehet? Direkt nem raktam bele fahéjat... Legközelebb több tejet rakok bele,mert kicsit "száraz" lett, de nem baj,azért elfogy :) Köszi!!

Törölt felhasználó

Lisztérzékeny cukorbeteg vagyok, gyakran eszem kölest. Legjobban a zöldséges köleskását szeretem. Valaki kérdezte a köles adatait, ide írom: 100 grammra : Kcal 362 , fehérje 11 g, zsír 3,9 g, szénhidrát 71g (mint a barnarizs CH tartalma). Igy készítem: (egyedül élek, egyszemélyre készül) , kis fej hagymát kacsazsíron üvegesre párolok,5 dkg kölest ( jól megmosva) beleforgatok, kicsit pirítom.Kb 3 dl vizzel felöntöm, hozzáadok 1 leveskockát, felaprított zöldséget vagy egy kis zborsó-srépa zöldségkonzervet, esetleg kicsi szárított gombát el?zetesen beáztatva.. Izlés szerínt f?szerezhet?, én tárkonnyal szeretem. A sózással vigyázzunk, mert a leveskocka sós.Addig kell f?zni míg majdnem elfogy a víz, utána fed? alatt megvárni, míg felnyílik a köles Leggyakrabban köretként használom maradék húshoz, esetleg két-három szelet sonkát vagdalok bele a végén.Meglehet?sen laktató és b?ven belefér déli CH keretbe. Céklasalátát vagy kovászos uborkát szoktam mellé tálalni.

Törölt felhasználó

Nekem is ajánlották a kölest az egészséges táplálkozás részeként, mint ?si magyar ételt. Elkészítettem. Nekem nem lett kesernyés, nagyon ízlett, valóban finomabb, mint a tejbegríz. Szerintem jó sok tej kell hozzá, legalább 1 liter, és hajlamos odakozmálni, a második félid?ben már figyelni kell ám. Gyümölccsel különösen ízletes.

dehira

Akinek az álaga miatt nem jön be a köleskása, csinálhat bel?le felfújtat, ?gy inkább sütire hajaz. A langyosra h?lt, ízlés szerint beízesített édes köleskásába keverj 2-3 tojássárgáját, a fehérjét verd habbá csipet sóval, majd a habot forgasd a kásába. Kivajazott jénaiban fed? alatt t?próbáig kell sütni közepesen meleg süt?ben. Melegen NEM szeletelhet?, várni kell vele. Remélem másnak is ízleni fog így.

Törölt felhasználó

Szia! Az lenne a kérdésem, hogy szerinted ha este megcsinálom és másnap reggelire fogyasztom, akkor is ugyanolyan finom lesz? Nem veszít sokat az állagából? El?re is köszi a válaszod

Dacota

Szia! Háát, frissen a legjobb, de ha kis tejjel felöbtöd, és utána újramelegíted kis lángon, szerinrem jó lesz. :) Szép napot! Üdv, Nóra

kristofvica

Sziasztok! Vacsira f?ztem ma köleskását, kicsit félve, mert olvastam, hogy többen is írtátok, hogy keser? lett, de mivel én nem szeretem a fahéjat, ezt teljesen kihagytam bel?le - remélve, hogy így nem lesz "baj". Isteni finom lett (asztal gyümölcsöt kockáztam bele), keser? íznek se híre - se hamva .... szerintem... Jött ugyanis a ház ura, megkóstolta, és megkérdezte: Ez miért ilyen keser????!! (Anélkül, hogy olvasta volna el?tte itt a hozzászólásokat... azt mondta, gyógyszeríze van :-s ) Szóval úgy t?nik, inkább egyénfügg?, hogy keser? íz? lesz-e vagy sem...

Törölt felhasználó

A mai ebédem ez a köleskása volt. Hát már régóta kerestem ezt a receptet, mert még sosem sikerült tökéletesre, de ez most az lett. Nagyon finom! Köszönöööm! :-)

Törölt felhasználó

Sziasztok, kicsit olvasgattam talán ez lehet a gond a keser?ségre. Én is megcsináltam isteni volt, de éreztem a kesernyés ízt és igaz elég régen vettem a kölest. Mire ügyeljünk a vásárlásnál Nézzük, meg hogy néz ki, a legfinomabb az élénksárga szem? köles. Minél fakóbb a színe annál ?ragacsosabb? lesz az étel bel?le. A többi gabonától eltér?en nem lehet sokáig tárolni a magas zsírtartalma miatt, hamar megkeseredik, ilyenkor avas szagú, mindig, nézzük meg meddig szól a szavatossága. Ha mégis ilyen megkeseredett kölest vettünk megpróbálhatjuk megmenteni úgy, hogy leforrázzuk, lesz?rjük, leöblítjük, és tiszta vízben feltesszük a szokásos módon f?ni. Szívem szerint, inkább ajánlom a madaraknak adni, nekik nem fog ártani, mert más az emésztésük. http://valodisafrany.blog.hu/2010/04/26/koles_panicum_miliaceum_l

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek