r
Nosalty Logó

Édes köleskása

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
Édes köleskása
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 393 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1570 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 131 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    528.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    187 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    180 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.9 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    148 micro
  • β-crypt
    52 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 393 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.8 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2112.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    747 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    295 mg
  • Foszfor
    719 mg
  • Nátrium
    326 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    287.6 g
  • Cukor
    103 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    267.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    204 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    29 micro
  • β-karotin
    592 micro
  • β-crypt
    210 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    296 micro
Összesen 1570 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    177.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 131 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kölest kicsit átmossuk, lecsöpögtetjük.
  2. Egy lábasba beleöntjük a tejet, beleszórjuk a kölest, hozzáadunk egy csipet sót, a mézet és a fahéjat.
  3. Kis lángon, időnként megkeverve legalább, 35 percig főzzük. Akkor jó, ha a köles szétnyílt és megduzzadt. (Ha szükéges, önthetünk még alá tejet útközben.)
  4. Ha már majdnem készen van, levesszük a tűzről, lefedjük, és 10 percet állni hagyjuk, hogy a kölesszemek az összes tejet beigyák.
  5. Tálkákba szedjük, és gyümölccsel, lekvárral tálaljuk. (Én 2-2 adagot csináltam. A gyümölcsöshöz apróra vágtam a barackot, és belekevertem, a cseresznyésnél egyszerűen díszítettem a lekvárral.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 554
  • Tegnapi nézettség: 19
  • 7 napos nézettség: 147
  • Össznézettség: 185585
  • Feltöltés dátuma: 2010. június 04.

Ajánló

Forró nyárban jól behűtve, friss idénygyümölccsel, vagy lekvárral, télen forrón, asztalt gyümölccsel, kompóttal.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Akárhány táplálkozáskultúrás órám volt a néprajz szakon, minden  kurzus olvasmánylistájának alapdarabja volt Kisbán Eszter: Köleskását hoztam, mégpedig cukrozva című tanulmánya. A cikk tulajdonképpen arról szólt, hogyan szivárgott be a fehércukor a magyar paraszti táplálkozásba, mégpedig olyannyira, hogy a végén még ezt az ősi, archaikus ételt is cukorral készítették. Én minden alkalommal azonnal éhes lettem, amikor ezt a cikket olvastam. És fel is vettem arra a képzeletbeli listámra, amin a régi magyar táplálkozás már kihalóban lévő ételei szerepelnek, és amiket mindenképpen szeretnék kipróbálni. Mert kérem szépen a köleskása az egyik legtipikusabb, legősibb táplálékunk. (Valójában nemcsak nekünk - az egész emberiségnek. Főzték vízben, főzték tejben, sósan hússal és káposztával, édesen vajjal és tejjel, különböző gyümölcsökkel és lekvárokkal. A napi táplálék része volt, nemcsak a paraszti, de a városi és főúri konyhákban is. Aztán lett kenyerünk, ami kicsit kiszorította, és szép lassan beszivárgott a főtt tészta Itáliából- mi meg elfelejtkeztünk a kölesről. Kár volt, mert nagyon egészséges, nagyon finom, magas tápértékéhez képest pedig viszonylag alacsony a kalóriatartama. Pár éve, mióta a biodivat hódit, megint kezdjük próbálgatni - nagyon helyesen. Ezt az ételt készítettem el először az köleskása ételek közül, és nálam helyből kitúrta a tejbegrízt vagy tejberizst. Laktózérzékenyek nyugodtan készíthetik vízzel is. És bár a kiindító cikk pont a cukorról szól, azért ha már pont az ősisége fogott meg, én mézzel csináltam, mint réges-régen. Ja, hogy a fahéj nem volt része a paraszti fűszereknek? Hát, kicsit azért lehet csalni :D

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek