Édes köleskása
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
55g köles208 kcal
-
150g tej84 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
6g méz19 kcal
-
64g őszibarack24 kcal
-
10g cseresznyelekvár28 kcal
-
30 kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
220g köles832 kcal
-
600g tej336 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
25g méz76 kcal
-
254g őszibarack95 kcal
-
40g cseresznyelekvár111 kcal
-
120 kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
18.5g köles70 kcal
-
50.5g tej28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2.1g méz6 kcal
-
21.4g őszibarack8 kcal
-
3.4g cseresznyelekvár9 kcal
-
4.2g aszalt gyümölcsök10 kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.4 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 528.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 187 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 180 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.9 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 66.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 148 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.8 g
Zsír
-
Összesen 22.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2112.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 747 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 295 mg
-
Foszfor 719 mg
-
Nátrium 326 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 287.6 g
-
Cukor 103 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 267.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 204 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 592 micro
-
β-crypt 210 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 296 micro
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 177.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.2 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 22.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Hozzávalók
-
6 dl tej
-
1 csipet só
-
1 kk fahéj
-
1 ek méz
-
2 közepes db őszibarack
-
2 ek cseresznyelekvár
-
5 dkg aszalt gyümölcsök
Elkészítés
- A kölest kicsit átmossuk, lecsöpögtetjük.
- Egy lábasba beleöntjük a tejet, beleszórjuk a kölest, hozzáadunk egy csipet sót, a mézet és a fahéjat.
- Kis lángon, időnként megkeverve legalább, 35 percig főzzük. Akkor jó, ha a köles szétnyílt és megduzzadt. (Ha szükéges, önthetünk még alá tejet útközben.)
- Ha már majdnem készen van, levesszük a tűzről, lefedjük, és 10 percet állni hagyjuk, hogy a kölesszemek az összes tejet beigyák.
- Tálkákba szedjük, és gyümölccsel, lekvárral tálaljuk. (Én 2-2 adagot csináltam. A gyümölcsöshöz apróra vágtam a barackot, és belekevertem, a cseresznyésnél egyszerűen díszítettem a lekvárral.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 576
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 149
- Össznézettség: 195398
- Feltöltés dátuma: 2010. június 04.
Ajánló
Forró nyárban jól behűtve, friss idénygyümölccsel, vagy lekvárral, télen forrón, asztalt gyümölccsel, kompóttal.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Akárhány táplálkozáskultúrás órám volt a néprajz szakon, minden kurzus olvasmánylistájának alapdarabja volt Kisbán Eszter: Köleskását hoztam, mégpedig cukrozva című tanulmánya. A cikk tulajdonképpen arról szólt, hogyan szivárgott be a fehércukor a magyar paraszti táplálkozásba, mégpedig olyannyira, hogy a végén még ezt az ősi, archaikus ételt is cukorral készítették. Én minden alkalommal azonnal éhes lettem, amikor ezt a cikket olvastam. És fel is vettem arra a képzeletbeli listámra, amin a régi magyar táplálkozás már kihalóban lévő ételei szerepelnek, és amiket mindenképpen szeretnék kipróbálni. Mert kérem szépen a köleskása az egyik legtipikusabb, legősibb táplálékunk. (Valójában nemcsak nekünk - az egész emberiségnek. Főzték vízben, főzték tejben, sósan hússal és káposztával, édesen vajjal és tejjel, különböző gyümölcsökkel és lekvárokkal. A napi táplálék része volt, nemcsak a paraszti, de a városi és főúri konyhákban is. Aztán lett kenyerünk, ami kicsit kiszorította, és szép lassan beszivárgott a főtt tészta Itáliából- mi meg elfelejtkeztünk a kölesről. Kár volt, mert nagyon egészséges, nagyon finom, magas tápértékéhez képest pedig viszonylag alacsony a kalóriatartama. Pár éve, mióta a biodivat hódit, megint kezdjük próbálgatni - nagyon helyesen. Ezt az ételt készítettem el először az köleskása ételek közül, és nálam helyből kitúrta a tejbegrízt vagy tejberizst. Laktózérzékenyek nyugodtan készíthetik vízzel is. És bár a kiindító cikk pont a cukorról szól, azért ha már pont az ősisége fogott meg, én mézzel csináltam, mint réges-régen. Ja, hogy a fahéj nem volt része a paraszti fűszereknek? Hát, kicsit azért lehet csalni :D