Vegának való vidék, Itália

Ügyeljünk a részletekre! Nincs ez másképpen akkor sem, ha egy olaszos, vegetáriánus fogás elkészítésén töröd a fejed. Lássuk, mi kerüljön a remekműbe!

Egy, megérett a paradicsom

Nincs mese, az olasz ételek lelke a paradicsom, de ha engem kérdeztek, a szárított paradicsom még olaszosabb! A piros gömböket akár te is aszalhatod a kertedben vagy a teraszodon, de ha nincs kedved napokig vesződni a művelettel, ugyanezt megteheted aszalógépben vagy sütőben is.

És ha már kész a finomság, keverhetsz belőle salátát, süthetsz vele kenyeret, teheted szendvicsre, a mediterrán zöldséges egytálételek eszenciája és persze pesto sem készülhet nélküle!

Minden, ami olíva

Bogyóiból olajat préselnek, mi az? Természetesen az olíva a megfejtés! Ha betekintenél az olívamesterek titkaiba, itt megteheted, a zöldesen aranyló olívaolajról pedig itt tudhatsz meg mindent (http://www.nosalty.hu/ajanlo/olivaolaj-kerdezd-szakertot)! De én inkább a zöld és fekete bogyókról áradoznék! Gyerekkoromban a kertünkben volt egy illatos virágú olajfa, amelynek nem sok köze volt a mediterrán finomsághoz, de az irántuk érzett imádatomnak jó alap volt. Pizzára, salátába, melegszendvicsre isteni kiegészítő, még egy kevésbé olaszos ételbe is belevarázsolja Itália ízét.

Mia mozzarella

Több sajt is van, amelynek neve egybeolvadt Itáliával, sőt ráolvadt az itáliai ételcsodákra – parmezán, pecorino, gorgonzola vagy grana padano –, mégis a mozzarella a szívem csücske. A kis gömböcök vagy a nagyobbacska cipók akár önmagukban is elfogynak minálunk, de salátában, tésztán vagy pizzán a legkedveltebbek!

Azta, paszta!

Mint már egy korábbi cikkemben összefoglaltam, a tésztaételek igazán sokoldalúak. Pláne, ha még olaszok is! A legklasszabb tésztafajták bármelyike szóba jöhet, ahogy a fent említett hozzávalók közül is akármelyik passzol a pasztához! Mondd, te melyiket választanád?

Egy egész hétre való „olaszt” itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

5 meglepő ételfóbia, amit nehéz elhinni

A fóbiák hallatán mindenkinek eszébe jut néhány gyöngyszem, akár ismerősi körből. Na de mi a helyzet az ételfóbiákkal? Lehetséges lenne, hogy valaki épp a cukortól vagy a gyümölcsöktől tartson? A válasz rövid: igen. Most ismerjétek meg a legbizarrabb ételfóbiákat!

Balogh Lilla

További cikkek