Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szárított paradicsomos kenyér

Szárított paradicsomos kenyér
Szárított paradicsomos kenyér
72 perc / előkészület: 30 perc sütés: 42 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hegyoldalon lakunk, így a hétvégén leesett tisztes mennyiségű hó (és jeges utak) miatt esélyünk nem volt, hogy eljussunk boltba, nemhogy a kedvenc pékségünkbe. Valami élelem viszont kellett. Adott volt a liszt, az élesztő, és a hűtőben finom vaj.
A kenyérkészítés ötlete után néhány órával már élvezhettük is a langyos kenyérszeleteket, vajjal megkenve, és enyhén sózva, egy csésze forró tea kíséretében. (Az ízesítést illetően csak arra tudtam hagyatkozni, ami pont volt itthon, így került a kenyérbe a szárított paradicsom. Egyébként csak a fantázia szab határt, hogy mivel dobjuk fel kenyerünket: lehet az olajbogyó, rozmaring, sajtok, dió, rukkola stb.)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet tiszta munkafelületre öntjük, kezünkkel fészket készítünk a közepén. Óvatosan a mélyedésbe öntjük a vizet, beleszórjuk az élesztőt, a sót, és a cukrot. Villával a fészek oldaláról körkörösen elkezdjük a lisztet összedolgozni az élesztős vízzel, vigyázva, nehogy a lisztgyűrű átszakadjon és a víz kifolyjon. Amikor már nagyjából összeálló, ragacsos a masszánk, a lisztezett kezünkre váltunk, és elkezdjük jól összedolgozni. Addig gyúrjuk a tésztát, míg selymes és rugalmas végeredményt kapunk. A tésztabucit tálba tesszük, liszttel meghintjük a tetejét, lefedjük, és meleg, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük (ehhez kb. 30-60 perc kell).
  2. A tésztát a tálból a munkafelületre helyezzük, öklünkkel kinyomkodjuk belőle a levegőt, gyorsan átgyúrjuk, és egyben beledolgozzuk a vékony szeletekre vágott szárított paradicsomot. Visszatesszük a tálba, most jön a második kelesztés: lefedve, 30-60 perc alatt duplájára növesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra (légkeveréses üzemmód).
  3. A tésztát lisztezett tepsire helyezzük, kívánt alakúvá formáljuk, és mehet is a sütőbe. Onnan tudjuk, hogy belül is alaposan megsült a kenyér: ha megfordítjuk a cipónkat, és megütögetjük az alját, kongó hangot hallunk.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 18 335
elküldve: 1
receptkönyvben: 244
elkészítve: 9/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: olasz
mikor: vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sleepin
sleepin Thu, 2012-05-31 10:41

Szia! Az lenne a kérdésem, hogy nekem a szárítottélesztő eddig sosem futott fel szépen, sima hagyományos élesztővel is készíthető? Mondjuk vegyek el a kb 3 dl vízből 1 dl-t és futtassam abban, vagy inkább tejben és annyival kevesebb vizet bele? Imádom a szárított paradicsomos kenyeret!!!! :D Köszönöm előre is a választ. Mégegy, sima BL55ös liszttel neki se álljak???

petra
Petra / petra Thu, 2012-05-31 13:59

Szia Sleepin,
Persze! És a meglangyosított vízben futtathatod nyugodtan a friss élesztőt. Neki lehet állni ilyen lisztből is, de kenyérlisztből finomabb a végeredmény!
Sok sikert!
Petra

nyariera
nyariera Fri, 2011-03-25 23:11

Kedves radirpok!

A Fővámtéri vásárcsarnok alagsorában lévő Ázsia Bt. nevű kincsesbányában szinte minden "sehol nem kapok ilyet - hol keressem?"-termék megtalálható. Én is épp holnap készülök oda kincskereső útra. :o)

radirpok
radirpok Sun, 2011-03-20 21:42

Szia, hetek óta szeretnék már szárított paradicsomot venni, de sehol sem találtam eddig..
Tudnál esetleg tanácsot adni hol lehet kapni?

Köszönöm!

ritymi
ritymi Fri, 2010-10-01 19:00

Adassék hála ezért a csodáért! Életem első próbálkozása kenyértémában. Rozmaringgal készült és hihetetlen finom lett! Annyit kérdeznék szakavatottabb társaimtól, vajon mi lenne, ha a tésztát második kelesztés előtt elosztám és zsemléket készítenék belőle?

HZ1012
HZ1012 Mon, 2010-06-28 05:42

Nincs is annál jobb, mint amikor kint tombol a tél, te pedig bent a konyhában épp kiveszed a sütőből a friss forró kenyeret, legyen az natúr vagy bármivel ízesített!
Igaz most nyár van, bár a hőmérsékletből ez nem derül ki, de nagyon beindult a fantáziám kenyér ügyben!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2008-09-01 09:57

Nagyon köszönöm! A sikér és a jelzések is újak nekem, de mindennek utánajárok aztán megírom milyen lett! Köszi ;)

petra
Petra / petra Mon, 2008-09-01 09:25

Persze, tönkölylisztből is készítheted nyugodtan, és majd meglátod, hogy mennyi víz kell hozzá, a 3 deci nem szentírás, különösen, ha variáljuk a liszteket (a liszt fajtájától, minőségétől függ, hogy mennyi víz szükségeletetik:-).
Ha a fehérlisztet választanád, akkor a BL80-as, vagy 00-ás jelzésűt ajánlom mindenképpen, ha be tudod szerezni.
És még valami: búzasikért minden bioboltban kapni, érdemes tartani belőle otthon, és tunningolni vele a lisztet!
Jó sütögetést!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2008-09-01 09:15

Nagyon tetszik a recept, azt hiszem megcsinálom! Milyen lisztet használjak? Tönkölybúza lehet, vagy vegyítsem valamivel?

497
finomliszt 500 g
víz 3 dl
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
1 ek
cukor 1 ek
szárított paradicsom 40 g