Napon szárított paradicsom recept

1 adag
23
kcal
Napon szárított paradicsom
Napon szárított paradicsom
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Érdemes ilyenkor nyáron egy-két kis üveg szárított paradicsomot készíteni otthon. Egyrészt a boltban horror áron adják, másrészt a házi készítésű csemegéknek mindig finomabb íze van.
Nagyobb mennyiség szerintem nem kell belőle egy háztartásba, hisz a szárított paradicsom leginkább fűszerként funkcionál, koncentrált íze miatt. Igaz ez a házilag aszalt paradicsomra is: olyan ízbombát kapunk a szárítás végére, hogy hűha.

hozzávalók / 12 adag

  • 1.5 kg paradicsom (érett, de még feszes)
  • 2 ek ( durva szemű tengeri)

ajánlat

Tipp:
Fedeles üvegbe téve, olajjal felöntve sokáig eláll. Hűtőben tároljuk.

alapanyagok

receptjellemzők

kalória: alacsony
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: olasz
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

napon aszalt paradicsom, házi szárított paradicsom, szárított paradicsom házilag, házi aszalt paradicsom, aszalt paradicsom házilag
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomokat megmossuk, leszárítjuk.
  2. Kocsányukat eltávolítjuk, félbevágjuk, csumájukat ék alakban kimetsszük.
  3. A magokat kiskanállal kikaparjuk. (Célszerű egy tál felett végezni ezt a műveletet, ui. a végén magos részt átszűrve, finom paradicsomlevet nyerünk, amit behűtve, majd sózva-borsozva, üdítő nyári italt kapunk.)
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a paradicsomokat- vágott felükkel felfelé.
  5. Durva szemű tengeri sóval hintjük.
  6. Vékony muszlinruhával letakarjuk.
  7. Kitesszük a napra, lehetőleg olyan helyre, ahol egész nap érik a napsugarak. (Nálunk a háztetőnk lapos, előtető részén sütkéreztek.)
  8. Éjszakára bevisszük.
  9. A kánikula mértékétől függően kb. 2-3 nap alatt szépen megszáradnak a paradicsomok.

statisztika

beküldve:
nézettség: 40 821
elküldve: 11
receptkönyben: 745
elkészítve: 6/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (27)

csokiimado
csokiimadosze, 2014-08-13 21:46

Kedves Petra!
Panelházban lakunk, de egy fekete tepsi és a nyári meleg napsütés az ablakban csodákat tesz a paradicsomszeletekkel :))
A legjobb paradicsom, tényleg a lucullus.
Szép estét!

kkriszta
kkrisztacs, 2013-08-22 10:33

Szia Petra!

Kedves anyósom óóóriási paradicsomtermése miatt akadtam többek közt a te receptedre. Azt szeretném kérdezni, hogy sütőben megoldható-e az aszalás? (Panelban nem olyan egyszerű napon szárítani, aszalónk meg nincs...)

Előre is köszi:)
Kriszta

Ollocska
Ollocskacs, 2013-08-22 12:40

En elolvastam, de nincs benne szo rola, hogy kb. mennyi oran at kell aszalgatni a sutoben a paradicsomot? kb. sem tudom megbecsulni, pedig azt irod a reciben, hogy 3 szakaszosan csinaljuk a homersekletet, csak mikor emeljem fel 80 fokra? Es mikor csokkentsem vissza?
Amire szinten kivancsi lennek, az hogy milyen fajtat valasszak? Probalkozzak a lucullussal? Vagy a sima gombolyu parit probaljam?

petra
petracs, 2013-08-22 13:36

Sütőben kb. 10 óra szükséges a paradicsom aszalásához, a paradicsom fajtájától (vastagabb húsúnak több idő kell, ahogy a nagyobb paradicsomoknak is) és a sütő típusától függően +/- 1-2 óra eltérés lehet. 2 óra elteltével emelném a hőt, majd a 8. óra után visszavenném. Érdemes húsosabb fajtákat választani az aszaláshoz, Lucullus, San Marzano tökéletes választás.De a gömbölyű fajtákkal is lehet próbálkozni.
Remélem tudtam segíteni:),
Petra

Ollocska
Ollocskap, 2013-08-23 10:15

huha, az tenyleg eleg sok ido akkor, kicsit keson kapcsoltam, pedig amikor ezek a 40 fokos melegek voltak, lehetett volna aszalgatni, most a 25ben mar kevesbe

abszolut segitsegemre volt a tanacs, szerintem egyik heten nekifutok :) koszonom!

merlegel
merlegelsze, 2012-08-22 11:12

Szia Petra!
Szeretném kipróbálni a paradicsom szárítást, mert most napokig kánikulát ígérnek a meteorológusok. A teraszunkat egész nap éri a nap és mivel valahol olvastam, hogy könnyen megéghetnek kicsit tartok tőle, hogy megfeketedik. Szerinted tegyem inkább félárnyékos helyre?

petra
petrah, 2012-08-27 14:45

Szia,
Elnézést a megkésett válaszért, remélem, azért belefogtál az aszalásba, és már kész is vannak a finom napon szárított paradicsomjaid:-).
Direkt, nagyon erős napfény nem túl jó, inkább félárnyékos helyre tegyed.
Üdv
Petra

petra
petracs, 2011-07-28 12:37

szia,
Biztosat sajnos nem tudok mondani, mert nem vagyok jártas a gyümölcsaszalásban. Azt javasolnám, hogy próbáld meg egy kisebb adaggal, és ha beválik, mehet a többi barack is napozni.
Üdv,
Petra

Zsolnai
Zsolnaics, 2011-07-28 11:11

Szia!
Az lenne a kérdésem, hogy kaptam sok barackot, ezzel a módszerrel azt is megtudom aszalni, persze a sót kihagynám belőle.?
Köszi a válaszod

kovacsbmaria
kovacsbmariasze, 2011-05-04 17:46

Biztosan nagyon finom. Én viszont már koromnál fogva nem nagyon szárítgatom , inkább kecsapot csinálok belőle és azt is befűszerezem és mehet kis üvegekbe, ami egész éven hűtés nélkül eláll.Sűrűre főzöm a parasicsomot és bazsalikomot cukrot kevéske ecetet, rozmaringot főzők bele, de csak a végén és már kész is. Lehet ízlés szerint fűszerezni. Majdnem elfelejtettem még piros húsú paprikát is főzök bele.

laspi
laspik, 2010-09-07 15:15

Sziasztok!

Én megmosom,szárazra törlöm és mehet a fagyasztó ládába!
Télen forró víz alatt lehúzom a héját.Szétfő és észre sem vevődik,hogy van benne!!!

szurosp
szurospszo, 2009-10-17 17:56

Ja, még az is lehet, hogy az olívaolajat is el lehet hagyni az alacsony hőfokon való sütés esetében. Mrs Smith

szurosp
szurospszo, 2009-10-17 17:55

Kedves Zit!
Nigellanak van egy holdfényben szárított paradicsom című receptje, aminél azt csinálja, hogy félbevágja a parikat, de az koktélpari. Te szerintem szeleteld fel kb.4 mm-esre, terítsd ki egy tepsiben őket,, ő meglocsolja olívaolajjal, rászór kis cukrot sót, kakukkfüvet, majd 220 C% fokra előmelegített sütőbe betolja. Itt a recept szerint ki kell kapcsolni azonnal a sütőt, reggelig tilos kinyitni, majd reggelre megaszalódik. Én lehet hogy kipróbálnám azt a variációt, hogy oregánó helyett, vagy mellett a cukor és só elhagyásával bazsalikomot szórnék rá, mi így szoktuk eltenni, miután aszalógépben megaszaltuk, de a sütővel is lehet variálni, hogy 50-70C°fokra rakod be hosszú időre. Az előző receptre is rá lehet esetleg segíteni így, ha nem jönne be, mert én még nem próbáltam ki Nigella receptjét ugyan, de biztos működik! Majd írj, hogy sikerült-e! A legjobbakat: Mrs Smith

Zit
Zitszo, 2009-10-17 17:45

Sziasztok! Most van majd' egy kiló paradicsomom, amit nem szeretnék, ha kárba veszne. De hideg, esős ősz lévén, napon nem tudom szárítani. Villanysütőm van, tudnátok segíteni, hogyan szárítsam meg, vagy hogyan tartósítsam esetleg más módon? Köszönm előre is! Zit

petra
petrav, 2009-08-30 23:18

szia Kata
üvegekbe teszem és olajat öntök rá, így sokáig eláll

kaloka
kalokav, 2009-08-30 12:39

Szia Petra!
vidéken nyaraltam a rokonoknál és megcsináltuk a napon szárított paradicsomot. azt szeretném tudni, hogyan tárolod?
köszönöm válaszod, Kata

zederta
zedertasze, 2009-09-16 21:01

szia Kata!
én a hűtőszekrényben tartom, egy dobozban. így is sokáig eláll...
üdv,
xxx
toma

kalloka
kallokacs, 2009-09-17 09:03

Köszönöm!
Végül úgy döntöttem, hogy olajat öntöttem rá és betettem a hűtőbe!
Kata

petra
petracs, 2009-08-13 23:05

szia Toma,
bocs a megkésett válaszért: igazából fogalmam sincs, hogy milyen fajta paradicsom volt ez, de annyi biztos, hogy "napillatú"- vagyis zamatos, napérlelte (ja, és nem lucullus, azt is tudom- viszont holnap megyek a piacra, megkérdezem a nénitől, és megírom!)
egy a lényeg, érett legyen, de azért még feszes!
üdv
Petra

zederta
zedertap, 2009-08-14 15:33

szia Petra!
köszönöm a választ. azt hiszem én is kísérletezem majd. egyébként én is úgy terveztem, hogy majd a gázsütőben fogom aszalni. remélem ott is megy majd;-)
jó vásárlást és jó főzést!
üdv,
toma

petra
petracs, 2009-08-13 14:21

igen, sütőben is lehet, fogok úgy is készíteni hamarosan, és azt is felteszem, pontosan hogyan kell

iika54
iika54cs, 2009-08-13 12:47

Kedves Petra!

Gondolod, hogy sima gázsütő is megfelel a célnak, ha meg szeretném aszalni a több tonna paradicsomot, amit vidékről kaptam? Sajnos a pesti belvárosban nincs kertem... :(
Köszi :)

zederta
zedertacs, 2009-08-06 10:04

szia Petra!
te milyen "típusú" paradicsomból csináltad? gondolom célszerű valamilyen jó húsos fajtát beszerezni (pl. Lucullus-t).
úgy látszik nem vagyok átlagos háztartás, mert nálam "ipari" mennyiségben fogy a szárított paradocsom ;-)
előre is köszi! szép napot.
xxx
toma

Legfrissebb cikkek

Bébiétel – főzöd vagy veszed?
Bébiétel – főzöd vagy veszed?
Az anyatej/tápszer utáni babaételek bolti kínálatában nincs hiány, mégis akad olyan, aki kizárólag a házira esküszik. Érvek pro és kontra.
Miért ilyen drága a citrom?
Miért ilyen drága a citrom?
Gondolom sokan szembesültetek már azzal, hogy a citrom nem igazán pénztárcabarát. Bár ez nem új keletű jelenség, most utánajártunk, miért drágul folyton ez a déligyümölcs.
Durumbúza - ez kell nekem!
Durumbúza - ez kell nekem!
Kuszkusz, bulgur, durumliszt és -tészta: mind-mind egy különleges, ún. durumbúzából készülő élelmiszerek. Lássuk, miért jó nekünk, ha őket választjuk!
23