Húsvéti kedvencek – a tojás ezer (régi-új) arca

Minden ünnepkörnek, így a húsvétnak is megvannak a maga tradicionális fogásai, alapanyagai. Ezeket általában minden évben a megszokott módon készítjük el, amivel persze semmi probléma nincsen. Azonban egy kis kísérletezés még soha nem ártott senkinek. Nem kell újra feltalálnunk a spanyolviaszt, épp elég, ha egy kicsit szabadon engedjük a fantáziánkat, és kedvünkre alkotunk. Ez a cikksorozat ebben nyújt segítséget.

Húsvét táján minden tele van tojással: a boltok, a kirakatok, a kertünk, az asztalunk. Fatojás lóg a barkáról, piros tojás üldögél a szalmában, csokitojás rejtőzik a kamrában és a hagyományos tyúktojás mindenféle és fajta formája kerül elénk, a tányérra. Nem kell túlmagyarázni, hogy mi történhet a tojással húsvétkor, és ennek a cikknek nem is ez a célja. Csupán gondolatvezetőként szolgál, és újra előhozza azokat az ételeket, amelyekről talán egy kicsit elfeledkeztünk.

Húsvéti kedvencek – a tojás ezer (régi-új) arca

Töltsük húsba

Erre a két szóra talán egyesek szeme előtt felsejlik az ikonikus Stefánia-vagdalt. Ez a – sokakban kellemetlen érzéseket keltő – fasírt egy igen egyértelmű módot mutat arra, hogyan töltsünk tojást húsba.

Persze ennél mehetünk sokkal messzebb is: hiszen lássuk be, nem annyira ünnepi a fasírtba gyömöszölt főtt tojás.

A tojást inkább felkockázva, apróra vágva keverjük össze a számunkra szimpatikus hústöltelékkel (lehet gombás, zsemlés, nagyon-nagyon zöldfűszeres), így kerüljön a combba, dagadóba, vagy amibe csak szeretnénk.

Savanyítsuk

A tojásnak kifejezetten jól áll a savanykás íz (persze csak abban az esetben, ha mi adtuk neki, és nem akkor, ha saját magától jutott erre a pontra), épp ezért talán kicsit érthetetlen is, hogy miért nem savanyítjuk többször.

Gondoljuk az ecetes krumplisalátában úszkáló tojásszeletekre, érezzük a szánkban a hozzá passzoló kellemesen fanyar ízt. Ezt elérhetjük, ha a keményre főzött, megpucolt tojásokat, ecetes pácban érleljük a hűtőben. Csupán pár nap kell hozzá, hogy átvegye a pác friss aromáját. Ezek után a tojást tehetjük szendvicsbe, salátába a szokásos módokon.

Rántsuk ki

Mi, magyarok úgyis szeretünk mindent kirántani, miért ne ránthatnánk ki hát a főtt tojást. Ehhez az elkészítési módszerhez inkább a lágy sárgájú, mintsem a keményre főzött tojás az előnyös. Igazán különleges eleme lesz a húsvéti asztalnak, és könnyebb, mint gondolnánk.

Főzzük levesbe

Technikailag a tojáslevesről lesz szó ebben a bekezdésben, bár nem a hóvégi pénztárcakímélő főzéssel összekötött verziójáról, hanem néhány elegánsabb, tojással gazdagított, krémes ételről.

Például ott van a jól ismert verzió: a forró húslevesben óvatosan elkevert tojássárgája, amitől enyhén sűrű, selymes állagot kap a lé. Ezen túl pedig még sok más, tojással bolondított fogás is található, ezek közül szemezgethetünk itt lent.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készüljünk együtt a húsvéti ünnepre:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem víz, és nem gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló ital...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít hidratáltnak maradni!

Ezzel az egyszerű trükkel olcsóbb és gazdagabb ízű lesz a...

A lecsó a nyár egyik kedvenc étele, amiben a paradicsom, paprika és hagyma szentháromsága jelenti az alapot, mindezt pedig különböző módokon dobhatjuk fel. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek megvan a maga bevált receptje. Mai Napi Tippünk viszont olyat mutat, amivel egy kicsit olcsóbbá, krémesebbé és ízgazdagabbá tesszük a lecsót!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...