A pöttyös bögrés tojásleves, amit 30 éve ugyanúgy szürcsölgetek

Vannak ételek, amiket újra lehet gondolni, variálni, csicsázni, és vannak azok, amik úgy jók, ahogy vannak. Ahogy megszoktuk szüleinktől, nagyszüleinktől, amikhez szép vagy kevésbe szép emlékek kötődnek. Na, a tojásleves nekem úgy jó, ahogy anyum mindig is csinálta. Biztos lehetne jobb és szebb, nekem mégis ez a retró, köményes-lisztes verzió az, amit gyerekkorom óta szürcsölgetek otthon, egy piros pöttyös bögréből.

Vicces, mert Anyu tojáslevesét már 4 éve elkészítettem a Nosaltynak, akkor még videó is készült hozzá, azóta viszont sok minden változott (főleg a fotós-videós-dekorálós képességeim), de a recept nem nagyon.

A híres bögre, én ebből szürcsölöm Anyu tojáslevesét, aminek a receptjét itt találod!

Szóval, ebbe a tojáslevesbe se fokhagyma, se tejföl, se petrezselyem nem került, cserébe jött a vöröshagyma, a zsírjára pirított alap, na meg persze a 6 perces tojás.

Az alapanyagokból kikövetkeztethető, hogy ez egy igazi "hóvégi" recept: olcsón, gyorsan, finomat. (Persze csak annak, aki szereti.) A sort természetesen az alap elkészítésével kezdjük, szóval lábas elő, zsírolvasztás, hagymadinsztelés, sózás.

A KLASSZIK TOJÁSLEVES RECEPTJÉT ITT TALÁLOD / FOTÓ: RÉTHLY DÁVID

Ha kellően "szétment" a hagymánk, beleszórjuk a köménymagot (szigorúan egész köménymagot, nem holmi őrleményt), és jól lepirítjuk.

Levesszük a tűzről, hiszen a fűszerpaprika könnyen megég és keserű lesz, majd megszórjuk, elkeverjük, és kicsi vízzel felöntjük.

A KLASSZIK TOJÁSLEVES RECEPTJÉT ITT TALÁLOD / FOTÓ: RÉTHLY DÁVID

Vissza a tűzre, ahol zsírjára pirítjuk, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és lepirítjuk, majd felöntjük újabb 1 dl vízzel. Ezt érdemes 2-3 alkalommal megismételni, higgyétek el, meghálálja a leves.
Ha megvagyunk, felhúzzuk a maradék vízzel, borsozzuk, beledobjuk a babérleveleket, amit picit megtörünk, elméletileg így jobb íze lesz, majd felforraljuk.

Ha felforrt, lejjebb tekerjük a gázt/villanyt, meglocsoljuk egy kevés (vagy sok) ecettel, és békén hagyjuk kb. 15 percig

A KLASSZIK TOJÁSLEVES RECEPTJÉT ITT TALÁLOD / FOTÓ: RÉTHLY DÁVID

Közben van idő feltenni egy kis lábasban vizet, amit felforralunk, jól megsózzuk, és beledobunk 1-2 darab szobahőmérsékletű tojást.

Ha csak hűtőhideg tojásunk van, akkor érdemes előtte langyos vízbe áztatni. Ha letelt a 6 perc, hideg vízbe tesszük, majd megpucoljuk.

A KLASSZIK TOJÁSLEVES RECEPTJÉT ITT TALÁLOD / FOTÓ: RÉTHLY DÁVID

Ha letelt a 15 perc, akkor 4 tojást egy kis tálkában felverünk, majd a leves folyamatos kevergetése mellett óvatosan belecsurgatjuk a tojásokat. További 2-3 percig főzzük alacsony lángon, majd a megpucolt és félbe vágott tojással tálalhatjuk is.

Jó étvágyat hozzá!

A klasszik tojásleves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több házias finomság itt:

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...