Így készül a tökéletes SAVANYÍTÓLÉ nyáron – egyszerű, olcsó, és sok adagra elég

A nyári időszak minden szempontból tökéletes a zöldségek (és néhány gyümölcs) savanyításához, a jó savanyítóléhez azonban elengedhetetlen néhány fontos tudnivaló.

A legegyszerűbb, olcsó alapanyagokból elkészülő savanyítólé alapját főzés nélkül készítheted el nagyon rövid idő alatt - ráadásul nem is kevés, rögtön 12 adagnyi léhez adjuk meg most a legkézenfekvőbb receptet!

Amire szükséged lesz az alapléhez:

  • 3 liter víz
  • 4dl 20%-os ecet
  • 50 dkgcukor
  • 20 dkg só
  • 2 kávéskanál nátrium-benzoát
  • 2 kávéskanál borkén

Így készítsd el:

A vizet, az ecetet, a sót és a cukrot addig kevergesd, amíg utóbbi két hozzávaló teljesen feloldódik, ezután hozzáadhatod a nátrium-benzoátot és a borként. Fertőtlenített üvegekbe helyezd el a savanyítani kívánt zöldségeket és fűszereket, öntsd fel őket az alaplével, majd zárd le őket légmentesen, és helyezd el végleges helyükre.

+1 tipp:

Lezárás előtt rakj egy darab fóliát a kupakok alá, az ecetes lé ugyanis szétmarhatja a fedőket, ez pedig ronthat a savanyúság minőségén.

Hogy miért van szükség a nátrium-benzoátra és a borkénre?

Míg a nátrium-benzoát széles körben használt tartósítószer, addig a borkéncsíra- és baktériumölő, antioxidáns termék, amelynek használatától a zöldségek savanyítás után is ropogósak maradnak, és nem színeződnek el. A borkénnel jól átgondoltan kell dolgozni, fontos, hogy ne kerüljön forró vízbe!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek