Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.

Reggel van, készülünk elindítani a napot, a gázrózsa lángja már lobog, mi pedig hozzuk a tojásokat a nap első étkezéséhez. Egy frissen sült tükörtojásnál jobb módot nem is találhatnánk a napkezdésre, főleg akkor, ha az a sült tojás nemcsak egy egyszerű, hétköznapi, közönséges sült tojás, hanem valami sokkal különlegesebb. Hogy hangzik egy sűrűn folyó sárgájú, ropogós aljú, enyhén karamellizálódott szélű, egyszóval tökéletes tükörtojás? Elég jól, nemde? Akkor nyomás a konyhába, és készítsük is el. Mindössze 7 percünkbe fog telni.

A tejszínben karamellizált tojás receptjéért kattints IDE

Olaj helyett

Ezúttal elvetjük a klasszikus, zsiradékon sütés módszerét. Vagyis nem teljesen. Ugyanis egy olyan alapanyagot fogunk használni, amiben továbbra is jelentős mennyiségű zsír van, csupán más formában.

Ez az alapanyag pedig nem más, mint a tejszín. Ezt fogjuk a tojások alá önteni a serpenyőben.

Az a csodálatos karamellizálódás

És miért teszünk így? Nos, azért, mert a tejszínnel tovább fokozhatjuk az egyszerű sült tojás ízét, különleges, karamellizált vonalat vihetünk a reggelibe. A legtöbb tejtermék vízből és zsírból áll össze, ennek a két elemnek az emulziójából születik.

A tejszínben karamellizált tojás receptjéért kattints IDE

Ha a tejszínt lassú tűzön felforraljuk, elpárolog belőle a víz, és egyedül a zsiradék marad hátra. Ezen süthetjük meg a tojásokat, mintha mi sem történt volna, és egyszerűen olajat öntöttünk volna a serpenyőbe.

Persze nem semmi történik közben, mert végbemegy egy fantasztikus karamellizálódás, ami mély ízeket ad a tükörtojásnak, és ropogós, aranybarna lesz tőle az alja és a széle.

Tojást sütni csak lassan, szépen

Ahhoz, hogy ezt a kívánt ropogósságot és karamellizált ízt elérjük, oda kell figyelnünk a sütés folyamatára. Közepes lángon, nagyjából 5-10 perc alatt végbemegy az összes akció: felforr a tejszín, elpárolog a víz, karamellizálódik a zsiradék, és tökéletesre sül a tojás.

A tejszínben karamellizált tojás receptjéért kattints IDE

Ha nagyon magas lángon sütjük, a tejtermék odakaphat, a tojássárgája pedig nem marad olyan sűrűn folyós, ahogy annak lennie kell.

Szintén fontos a főzés utolsó mozzanata: a tűzről levett serpenyőre tegyük rá a fedőt, hogy a bennragadó gőzben és hőben elnyerje végső formáját a tükörtojás.

Süssünk tejszínben karamellizált tojást!

Hozzávalók:

4 db tojás, 50 ml habtejszín, só ízlés szerint

Válasszunk egy tapadásmentes serpenyőt fedővel, ami elég nagy ahhoz, hogy annyi tojást üssünk bele, amennyit sütni szeretnénk. Fontos, hogy ne maradjon sok hely a tojások között a serpenyőben, úgy kalkuláljunk, hogy egymás mellett kényelmesen elférjenek. Ha nincs a serpenyőhöz illő fedőnk, akkor egy tepsi vagy egy másik serpenyő is megteszi.

A tejszínben karamellizált tojás receptjéért kattints IDE

A serpenyő felmelegítése nélkül öntsünk annyi sűrű tejszínt a serpenyő aljába, hogy vékony réteget kapjon (ez a serpenyő méretétől függ, de egy kisebb serpenyő esetében ez nagyjából 1 evőkanál). A tejszínt ízlés szerint megszórhatjuk sóval, és hozzáütjük a tojásokat.

Állítsuk a hőt közepes erősségűre, és kezdjük el sütni a tojásokat. A sütés közben a tejszín felforr, nedvessége elpárolódik, és végül folyékony vajzsírrá, majd sűrűbb, krémes, szinte vaj textúrájú krémmé alakul.

Ha gáztűzhelyet használunk, a krém valószínűleg karamellizálódik a széleken, az elektromos vagy az indukciós tűzhelyek esetében valószínűleg inkább csak alul karamellizálódik. Tartsuk végig szemmel a redukciót, egyrészt mivel igazán látványos, másrészt mivel nagyon fontos a folyamat idejének betartása (nagyjából 5-10 perc alatt megy végbe).

A tejszínben karamellizált tojás receptjéért kattints IDE

Amikor a tojásfehérje már majdnem megdermedt, és a tejszín nagyrészt vaj szilárdságú anyaggá vált, vegyük le a serpenyőt a tűzről, és fedjük le egy percre, hogy a fehérje összeálljon, különösen a serpenyő közepén.

Vegyük ki a tojásokat a serpenyőből, és tálaljuk a reggelit. A végeredmény akkor jó, és akkor lesz igazán ízletes, ha a tojások alja karamellizált, a fehérje puha és krémes, a sárgája kemény, de folyós. Tálaljuk önmagában, friss zöldségekkel, vagy pirítós kenyér tetére téve.

Fotók és recept: Hering András

A tejszínben karamellizált tojás teljes receptjéért kattints ide, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas recept itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!

Soha ne tárold nejlonban ezt a 7 zöldséget

Manapság sajnos szinte elkerülhetetlen a nejlonzacskók használata, és ez nemcsak a környezetünkre van káros hatással: az alábbi zöldségek is megsínylik, ha hosszabb időt töltenek el a műanyag fogságában.