r
Nosalty Logó

Stracciatella-leves (olasz tojásleves)

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Stracciatella-leves (olasz tojásleves)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 19% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 339 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 677 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 37 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.6 g

Zsír

  • Összesen
    18.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    386 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4005.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    501 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    453 mg
  • Nátrium
    2979 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    241 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    290 mg
  • Retinol - A vitamin:
    230 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    598 micro
Összesen 339 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.2 g

Zsír

  • Összesen
    37.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    771 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8010.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    1002 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    906 mg
  • Nátrium
    5958 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    173.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    482 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    173 micro
  • K vitamin:
    67 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    102 micro
  • Kolin:
    581 mg
  • Retinol - A vitamin:
    461 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    252 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1196 micro
Összesen 677 Kcal
  • 19% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    445.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    331 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 37 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Öntsük a csirkealaplevet egy közepes edénybe, majd forraljuk fel közepes lángon. Közben elkezdhetjük a friss bazsalikom és petrezselyem szedését: 3-4 friss bazsalikom- és petrezselyemszálról annyi levelet csipkedjünk le, amíg nagyjából 1-1 evőkanálnyit le nem szedtünk.
  2. Helyezzük mindkét fűszernövény leveleit egy közepes tálba, adjunk hozzá 4 nagy tojást, 75 g frissen reszelt parmezánt (az előrecsomagolt parmezándarabok nagyjából fele), egy csipet sót, majd keverjük össze.
  3. Az alaplé alatt csökkentsük a hőt alacsonyabbra, lassú keverés mellett öntsük a tojásos keveréket a forrásban lévő húsleveshez. Ha nagyobb darab tojásfelhőket szeretnénk a végeredményhez, nagyon lassan keverjük. Az apróbb tojásdarabok érdekében gyorsan keverjük 1 percig, majd keverés közben adjuk hozzá a tojásos keveréket. Ha befejeztük a tojásöntést, hagyjuk abba a keverést, engedjük felforrni addig, amíg a tojás megfő és megpuhul (körülbelül 1 percig).
  4. Kóstoljuk meg a tojáslevest, fűszerezzük frissen őrölt fekete borssal és (szükség szerint) sóval. Bár a legjobb azonnal, forrón tálalni, a maradékot légmentesen záródó edényben, legfeljebb 3 napig hűtőszekrényben is el lehet tárolni.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 428
  • 7 napos nézettség: 1844
  • Össznézettség: 3386
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 18.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Stracciatella-leves (olasz tojásleves)
Hering András 54 recept

A stracciatella levesnek semmi köze a híres olasz fagyihoz, de itt most még ahhoz a lágy sajthoz sem, amelyet a burrata töltelékeként ismerünk. A stracciatella itt inkább a megjelenésre utal, hiszen a csurgatott tojás úgy jelenik meg a levesben, mintha kis zsákocska (azaz 'burrata') vagy habfelhő lenne (azaz 'fagyi'). A stracciatella nagyjából annyit tesz, hogy "rongyos", innen ered a hivatalosan stracciatella alla romananak hívott tojásleves elnevezése. Bár kétség kívül találunk párhuzamot a kínaiak tojásviráglevesével, ahol szintén a kinézetére utal az elnevezés, a magyar tojáslevessel azonban már tényleg ne hasonlítgassuk ezt a fogást. Szerencsére az olaszok stracciatella tojásleveséhez nincs szükségünk sok vagy igazán drága alapanyagokra, sőt még az elkészítése is időkímélő. A technikája egyszerű, és az összetevők - húsleves, tojás, parmezán és a friss fűszernövények - szintén könnyen beszerezhetőek. Az elkészítés során először győződjünk meg arról, hogy a húsleves lassú tűzön forrjon, hogy a tojások szinte azonnal megfőjenek, amikor az edénybe csorgatjuk őket. Persze előtte a tojásokat fel kell vernünk, majd reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal, petrezselyemmel összekevernünk. Ezután lassan öntsük a forró húsleveshez, közben lassan keverjük, hogy megalkossuk a tojásfelhőkből álló stracciatellát. Ha jobban szereted a nagyobb, gombócszerű tojásfelhőket (mint az én fotómon), lassan keverd össze, ha viszont a finom, apróbb tojásbetétet találod vonzóbbnak, akkor keverd gyorsabban, egészen addig, amíg a tojás megfő. Ha még egy kis friss zöldet szeretnél hozzáadni a leveshez, próbáld ki a friss vagy fagyasztott spenótot is!

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek