Itt a szezon sztárja, a SZILVA – mit kell tudni róla?

Imádjuk a szilvát, és már itt is van a szezonja! Eláruljuk, mitől olyan finom, mit készíts belőle, és miért hasznos a szervezetednek!

Jön a csodálatos szilvaszezon - a nyár vége és az ősz kezdetekor már ott harsognak a lila a gyümölcsök a piacokon, arra várva, hogy a kosarunkba kerüljenek. Itt a szilva szezonja, de mit tud ez lédús, édes finomság?

A viaszos héjú, tojásalakú szilvákat mindannyian jól ismerjük, az ősz igazi jellegzetessége, amit még októberben is élvezhetünk. Aszalt vagy sima, nyers verzióban is fogyaszthatjuk, de a legjobb nyersen, egyenesen a fáról vagy a piacról. Ha beszerzünk belőle pár kilót, jöhet belőle a szilvalekvárral (tepsis, sütéses módszerrel), szilvásgombóc, gyümölcsleves, piték tetejére, édességekhez remek alapanyag. Magas nedvességtartalmával jól hidratálja a szervezetet, ugyanakkor alacsony cukortartalma miatt fogyókúrában is fogyasztható.

Mi van a héj alatt?

A szilva hihetetlenül gazdag tápanyagokban. 15-féle vitamin, ásványi anyag, ezeken kívül rost és antioxidánsok találhatóak benne.

Relatív alacsony az energiatartalma, egy kisebb szem kb. 40 kalóriát jelent, és 7 gramm cukrot. A-, C-, és K-vitamintartalma jelentős.

Az aszalt szilvával óvatosabban kell bánni, mert kedvező élettani hatásai mellett a kalóriatartalma is magasabb.

A szilva felveszi a harcot a szabadgyökökkel, megvédi a sejteket, és segít a gyulladásos állapotok leküzdésében.

Gazdag polifenolokban, ami segít megőrizni a csontok egészségét, csökkenti a diabétesz és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Más gyümölcsökhöz képest kétszeres is lehet a polifenoltartalma!

Csökkenti a vércukorszintet, magas szénhidráttartalma ellenére nem okozza a vércukorszint hirtelen megugrását.

A rendszeres szilvafogyasztás valószínűleg kedvező hatással van a szív egészségére. Kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást is.

Mibe teheted még?

Salátákban is nagyszerű alapanyag, persze magában, vagy a levét fogyasztva is isteni. Spenótos-bazsalikomos salátában is el tudjuk képzelni, természetesen a már említett gyümölcsös piteként, smoothie-ban, joghurtban, sült csirkés ételek kísérőjeként, akár lekvárként. Már a piacokon pompáznak a szilvaszemek - mire vársz még?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?