Itt a szezon sztárja, a SZILVA – mit kell tudni róla?

Imádjuk a szilvát, és már itt is van a szezonja! Eláruljuk, mitől olyan finom, mit készíts belőle, és miért hasznos a szervezetednek!

Jön a csodálatos szilvaszezon - a nyár vége és az ősz kezdetekor már ott harsognak a lila a gyümölcsök a piacokon, arra várva, hogy a kosarunkba kerüljenek. Itt a szilva szezonja, de mit tud ez lédús, édes finomság?

A viaszos héjú, tojásalakú szilvákat mindannyian jól ismerjük, az ősz igazi jellegzetessége, amit még októberben is élvezhetünk. Aszalt vagy sima, nyers verzióban is fogyaszthatjuk, de a legjobb nyersen, egyenesen a fáról vagy a piacról. Ha beszerzünk belőle pár kilót, jöhet belőle a szilvalekvárral (tepsis, sütéses módszerrel), szilvásgombóc, gyümölcsleves, piték tetejére, édességekhez remek alapanyag. Magas nedvességtartalmával jól hidratálja a szervezetet, ugyanakkor alacsony cukortartalma miatt fogyókúrában is fogyasztható.

Mi van a héj alatt?

A szilva hihetetlenül gazdag tápanyagokban. 15-féle vitamin, ásványi anyag, ezeken kívül rost és antioxidánsok találhatóak benne.

Relatív alacsony az energiatartalma, egy kisebb szem kb. 40 kalóriát jelent, és 7 gramm cukrot. A-, C-, és K-vitamintartalma jelentős.

Az aszalt szilvával óvatosabban kell bánni, mert kedvező élettani hatásai mellett a kalóriatartalma is magasabb.

A szilva felveszi a harcot a szabadgyökökkel, megvédi a sejteket, és segít a gyulladásos állapotok leküzdésében.

Gazdag polifenolokban, ami segít megőrizni a csontok egészségét, csökkenti a diabétesz és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Más gyümölcsökhöz képest kétszeres is lehet a polifenoltartalma!

Csökkenti a vércukorszintet, magas szénhidráttartalma ellenére nem okozza a vércukorszint hirtelen megugrását.

A rendszeres szilvafogyasztás valószínűleg kedvező hatással van a szív egészségére. Kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást is.

Mibe teheted még?

Salátákban is nagyszerű alapanyag, persze magában, vagy a levét fogyasztva is isteni. Spenótos-bazsalikomos salátában is el tudjuk képzelni, természetesen a már említett gyümölcsös piteként, smoothie-ban, joghurtban, sült csirkés ételek kísérőjeként, akár lekvárként. Már a piacokon pompáznak a szilvaszemek - mire vársz még?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...