Keménykedés a konyhában: a barna cukor kiszáradásának megelőzése

Barna, édes, kedvenc süteményeink alapja, és önkényesen viselkedik...mi az? Fehér kristályos testvérével ellentétben a barna cukrot csak kellő odafigyelés mellett lehet a konyhában tárolni.

Mind álltunk már, a fejünket vakarva egy zacskó kőkemény barnacukor-tégla fölött, gondolatban már a kalapáccsal játszva. Azonban mielőtt szerszámokkal esnénk neki a főzésnek, íme, néhány tipp, amivel megvédhetjük a barna cukrot a kiszáradástól.

Először azt kell megértenünk, hogy miért lesz kőkemény a barna cukor, amikor éppen mézeskalácsot akarnánk sütni.

Ha hosszabb ideig levegőn hagyjuk, a cukorban lévő melasz - amitől barna és ragacsos lesz – folyadéktartalma csökken, ettől keményedik be.

Tárolás

A legelső és legfontosabb tipp tehát a barna cukor rendeltetésszerű tárolása. Erre a legalkalmasabb egy légmentesen záró doboz vagy üveg. Ezzel a lépéssel rengeteg fejfájástól menthetjük meg magunkat.

Keménykedés a konyhában: a barna cukor kiszáradásának megelőzése

Azonban ha már menthetetlen a cukrunk, kétféle módszer áll rendelkezésünkre hogy visszahozzuk az élők világába: vagy hozzáadunk egy nedvességet szabályozó élelmiszert vagy különböző konyhai gépekkel dolgozhatjuk újra használható formába. Így már semmi sem állhat kedvenc hagymalekvárunk elkészítésének útjában.

Alma és kenyér

A nedvességet két, minden háztartásban megtalálható élelmiszerrel hozhatjuk vissza a barna cukorba. Egy kenyérszelettel az üvegben már pár nap alatt kiváló eredményt érhetünk el. A kenyér lassan kiszárad majd, átadva a benne lévő nedvességet a cukornak.

Hasonló elven működik, ha egy darab almát adunk hozzá. Itt azonban mindenképpen tartsuk szemmel a folyamatot, mert az alma friss, és könnyen elindíthat olyan erjedési folyamatokat, amikre nekünk semmi szükségünk (kivéve persze, ha almapálinkát akarunk készíteni).

Konyhai gépek

A másik utat választva konyhai gépeinkhez nyúlhatunk segítségért. Ha a cukortömböket robotgépbe tesszük, pár fordulattal újra használhatóvá varázsolhatjuk. Néha nagyobb darabok maradnak benne, ekkor az egészet szitáljuk le sütés előtt. Amennyiben az idő tényleg nagyon szorít minket (a vendégek már úton, mi pedig még sehol nem állunk a legjobb csokis kekszek egyikével), tegyük a cukrot egy tálban a mikróba. A tetejére helyezzünk egy vizes papírtörlőt, és húsz másodpercig hagyjuk melegedni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több édes recept és cikk:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...