Így lesznek igazán omlósak a kézzel kevert süteményeid

Sokszor hallhatjuk a szigorú szabályt, hogy ne keverjük túl a sütemények tésztáját, különben rágósak lesznek. Ezt tényleg érdemes betartani, még akkor is, ha nem mixerrel, hanem kézzel dolgozunk.

Támadhat olyan gondolatunk, hogy a kézzel kevert sütemények tésztája omlósabb lesz, csak azért, mert kihagyjuk a műveletből a mixert. Ez nem feltétlenül igaz, hiszen ilyen módon is túl lehet dolgozni a masszát, sőt, talán még nagyobb ennek a veszélye, mint géppel. A lent felsorolt tanácsokkal elkerülhetjük, hogy a kézzel kevert sütemények nehezek, rágósak legyenek.

Hogy lesznek igazán omlósak a kézzel kevert süteményeid?

Mitől lesz omlós egy sütemény?

A kenyerekkel és más kelt tésztákkal szemben, a kevert süteményekben el kell kerülnünk a túl erős gluténszálak kialakulását.

A lisztben lévő glutén akkor erősödik meg, ha túl sokat maceráljuk, vagyis hosszan keverjük, dagasztjuk.

Míg az erős glutén egy kalácsban előnyös, sőt, elengedhetetlen tulajdonság, egy kuglóf, muffin vagy piskóta állagát teljesen el tudja rontani.

Ahhoz, hogy el tudjuk kerülni a túlzott keverést, figyelnünk kell a hozzávalókra és az elkészítési módszerre is.

Szitáljunk

Azáltal, hogy minden száraz hozzávalót átszitálva adunk a masszához, biztosak lehetünk benne, hogy nem alakulnak ki nagy csomók.

Így nem lesz mit mániákusan kevergetni, teljesen sima tésztát kapunk, amit pár határozott mozdulattal el tudunk dolgozni.

Keverjünk bele elég levegőt

Két ponton tudunk levegőt keverni a sütemény hozzávalóiba: a vaj krémesítésével és a tojások felverésével. A vajban ragadt levegő benne marad a tésztában, amikor az a sütőben sül.

A tojásokat egyben vagy szétválasztva is habosra verhetjük, mindkét módón levegősebb tésztát kapunk majd. Persze a kemény tojásfehérjék elkeverésével óvatosnak kell majd lennünk, nehogy elveszítsük ezt a nehezen szerzett légiességet.

Figyeljünk a hőmérsékletre

Minden hozzávalónk legyen szobahőmérsékleten. Ez kifejezetten fontos a vaj és a tojás esetében. A hideg, kemény alapanyagok elkeverése sokkal több időt vesz igénybe, ez alatt pedig tovább erősödhet a glutén.

Kövessük a recept sorrendjét

Nem véletlen a sorrend: a receptek minden lépése legyen szentírás számunkra. A száraz és nedves hozzávalókat felváltva, kisebb adagokban adjuk a tálhoz, és csak addig keverjük, amíg már nem látunk lisztes csíkokat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Keverj tökéletes süteményeket, itt a segítség:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek