A tökéletes sült gesztenye titkai ~ áztass, vagdoss, süss, hámozz

Ha te is drágállod az utcai árusoknál kapható, mini papírzacskós változatot, de nem szeretnél lemondani kedvenc őszi-téli ropogtatnivalódról, akkor csináld magad otthon! Gesztenyesütési tippek mindenkinek.

Hol vegyem? Milyet válasszak? Be kell áztatni sütés előtt? Ha igen, mikor és mennyi időre? És hogyan irdaljam be? Megannyi kérdés felmerülhet, ha otthon készíted az őszi-téli időszak talán legkedvesebb, legnosztalgikusabb házi ropogatnivalóját, a sült gesztenyét.

A tökéletes sült gesztenye titkai

A sült gesztenye elkészítése egyre több háztartásban történik házilag, hiszen az utcai árusok megfizethetetlen összeget kérnek egy-egy zörgős, papírzacskós kis csomagért.

Összeszedtünk pár jótanácsot nektek gesztenyesütés-témában, hála a SóBors cikkének, és egy saját videót is mutatunk az elkészítéshez!

A legfontosabb szabályok és tippek, amelyek mentén érdemes haladni, hogy kellően ropogós, belül mégis puha, aranybarnára sült, helyes és illatos kis gesztenyéket kapjunk, a következők:

Külcsín:

  • vásárláskor figyeljünk rá, hogy kemény, sötétbarna szemeket válogassunk
  • semmiképp se legyenek lukacsosak vagy túl könnyűek súlyra (az kukacra utalhat)
  • ne lehessen összenyomni a gesztenyéket, ne legyenek foltosak, ráncosak

Irdalás, hogy ne száradjon ki

Ránk van bízva, de sokak szerint még az áztatás előtt érdemes bevagdosni a szemeket, hogy rendesen megpuhuljanak sütéskor, és ne legyenek szárazak. Tény, hogy vannak, akik megfordítják a sorrendet (lásd a lenti videóban is).

Irdaláskor ejtsünk a gesztenyék domború felén egy X-alakú vágást, hogy sütés közben szépen kinyíljanak, és ki lehessen őket varázsolni a héjukból.

Áztatás

A legjobb, ha egy egész éjszakára vízbe áztatjuk a beirdalt szemeket, de az se baj, ha csak pár órára. A lényeg, hogy semmiképp se hagyjuk ki ezt a lépést!

Sütés

Süssük a bevagdosott, áztatástól előpuhult kicsiket kb. 250 fokon 25-35 percig, az se baj, ha a héjak megfeketednek.

+ 1 tipp a puhaságért: a sütő aljába tehetünk egy tepsit vízzel töltve, hogy még több pára legyen a sütőben!

Nézzétek, hogy készült nálunk, pontos receptet itt találtok:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több tipp itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek