Ízesített méz: a fűszeres napfény, amit üvegbe zárhatsz

A nyár tele van friss ízekkel, mind az ételek, mind az alapanyagok terén. Használjuk fel ezt a rengeteg természet adta lehetőséget, hogy elképesztő ízbombákat hozzunk létre, jelen esetben ízesített mézek formájában.

Az ízesített mézekben az az igazán csodálatos, hogy mindig találhatunk újabbnál újabb fűszereket és aromás hozzávalókat, amikkel még vadabb, még izgalmasabb kombinációkat alkothatunk meg. A cikkben csak néhány nagyon alapvető ötletet olvashatunk, a további kísérletezés már teljesen a fantáziánkra lesz bízva. Irány a kamra, pakoljuk tele a saját ízesített mézeinkkel!

Ízesített méz: a fűszeres napfény, amit üvegbe zárhatsz

Mire lesz szükségünk?

Az egész egyenletben nyilván a méz a legfontosabb. Mindig jó minőségű mézet vegyünk, ha tehetjük környékbeli termelőktől. Ebben a receptben fontos, hogy a méz ne legyen túl karakteres ízű, hiszen más elemekkel fogjuk gazdagítani.

Az akác- vagy virágméz jó kiindulási pont lehet, ezek nem túl erőteljesek. Az állagra is figyeljünk: a sűrűbb, enyhén kristályos mézeket (pl. napraforgó) inkább hagyjuk, mert nehéz lesz őket leszűrni.

Technikai oldalról szükségünk lesz néhány befőttesüvegre és egy kis szűrőre. Egy mézhez két külön üveg kell majd: egy, amiben „érik” és egy második, amiben majd tárolni fogjuk. Ebből kifolyólag a második lehet egy kicsit díszesebb, elegáns darab.

Az ízesítő hozzávalók terén engedjük teljesen szabadjára a képzeletünket. De egy kis segítségként, a következő listából meríthetünk ihletet:

Az ízesítés folyamata

A kiválasztott ízesítőket (amiket akár kedvünk szerint keverhetünk is) tegyük egy tiszta, sterilizált üvegbe. Öntsük rá a mézet, hogy teljesen ellepje a darabokat. Zárjuk le az üveget.

Az érlelés ideje attól függ, hogy milyen erős aromákat szeretnénk a mézbe csempészni. Így akár néhány napig, de egy hétig is tarthat. Ha nem vagyunk biztosak a dologban, minden nap egy tiszta kanállal kóstoljuk meg a mézet. Amikor elértük a nekünk szimpatikus szintet, következhet a szűrés.

Tárolás és felhasználás

Az ízesített mézet szűrjük a szép üvegekbe (ezek is legyenek sterilizálva), és tároljuk hasonló módon, mint a sima mézet. A nyers alapanyagok (pl. gyömbér) lehet, hogy visszavesznek egy keveset az élettartamból, de ez nem hoz drasztikus változást. A legtöbb ízesítő pedig szárított, így ezekkel nem lesz problémánk.

Amilyen sok ízesítővel dolgozhatunk, annál több lehetőségünk lesz a felhasználás terén. Igazíthatjuk a mézek profilját az egyes ételekhez, például a csípős chilis mézzel kiemelhetünk vagy ellensúlyozhatunk más aromákat és így tovább.

Sajtok és különleges sonkák, hideg előételes tálak mellé kínáljuk egy kis tálban a mézet. Csorgassuk palacsintára, gofrira, fagylaltos és joghurtos gyümölcskelyhekre. Süssünk velük süteményt, kekszet, vagy egész egyszerűen csak kenjük egy vastag szelet, puha vajas kenyérre.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Hozd be a nyár összes ízét a konyhába, kamrába, tányérra:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

Drasztikus kenyér- és marhahúsdrágulásra számíthatunk

Az idei búzatermés mindössze egyharmada lett étkezési minőségű, ezért szinte biztos a kenyér és búzaliszt drágulása. Ha mindez nem lenne elég, akkor a marhahúskedvelők is szomorúan ingathatják a fejüket, mert a tavalyihoz képest 70 százalékkal nőtt a vágómarha termelői ára.

Nosalty

További cikkek