Miből főzzek? – az első tavaszi kedvencekkel köszönthetjük a jó időt

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket, és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Nehezen hihető, de szinte már karnyújtásnyira vagyunk az igazi tavasztól. A hosszú telet magunk mögött hagyjuk, egyre enyhébb az idő, és a kedvenc márciusi alapanyagaink is előbújnak a földből. Ezek leginkább harsány, zöld levelek, zsenge zöldségek, amelyekkel végre kiléphetünk a gyökérzöldségek és más nehézkes ízek világából. Nézzük a tavasz első hírnökeit, a márciusi alapanyagokat!

Az első tavaszi kedvencekkel köszönthetjük a jó időt

Újhagyma

Vége a pincéből felhozott, poros, vastag héjú hagymáknak: márciusban elkezdenek ugyanis előbújni a földből a legújabb újhagymák. Ilyenkor még egészen vékonyak, nagyon zsengék, és az ízük is mérsékeltebb.

Így azoknak is bejöhet, akik amúgy tartózkodnak tőle, erőteljes hagymaíze miatt.

És éppen zsengesége miatt mindenképpen nyersen együk a márciusi újhagymát. Főzni majd csak a később érkező, vastagabb szárakkal kezdjünk. Addig is tegyük a salátáinkba, a szendvicseinkbe és szendvicskrémjeinkbe, aprítsuk levesek és egytálételek tetejére.

Rukkola

Karakteres, szinte csípős ízéről lehetetlen nem felismerni a rukkolát. A fodros szélű leveleket persze egész évben árulják a nagy élelmiszerboltok, azonban ezek egyrészt nem a legfinomabbak szezonon kívül, másrészt kellemetlen műanyag-csomagolásban érkeznek.

A zacskózott dobozok helyett inkább csapjunk le a piacokon már kapható friss rukkolára. Mustáros aromájával fel fogja rázni a télből kilábaló konyhánkat, és megannyi receptben használhatjuk.

A tavaszi zöldsaláták szinte kötelező eleme, nagyon jól illik mellé az alma, a saláta, a friss sajtok és a dió is. Szendvicsekben szintén egy karakterese sajt vagy érlelt sonka társaságában szerepeljen.

Mizuna

Nagyon könnyű összetéveszteni a mizunát a rukkolával, mert mind ízben, mind küllemben hasonlítanak egymásra. Természetesen két teljesen különböző zöldségről van szó. Kezdve azzal, hogy a mizuna a káposztafélék családjába tartozik.

Levelei kissé halványabbak, világoszöldek, és a „rojtok” is helyesebbek. Ízben borsos, szinte már a tormához közelít csípősségben. És nemcsak ízletes, de nagyon egészséges is. Magas a C- és K-vitamintartalma, és kalciumban, magnéziumban is gazdag. Élelmi rostjainak köszönhetően segíti az emésztést.

Készítsünk belőle friss salátákat harsány vinaigrette-es öntettel. Ne zsúfoljuk túl ízekkel a salátát, hagyjuk érvényesülni a mizunát, meg fogja hálálni.

Hónapos retek

Nem lehet húsvét nélküle, télen inkább kerüljük, mert a zöldségpult legmélyén szomorkodik, azonban a tavasz első sugaraival új életre kel: vajon melyik zöldségről beszélünk? Nos, nem másról, mint a hónapos retekről, amelynek apró piros fejei már márciusban is előbukkannak az árusoknál.

Ilyenkor még nem a legcsípősebb, így egész nyugodtan fogyaszthatjuk nagyobb mennyiségben, és bátran tehetünk mellé karakteresebb társakat. Keverjük salátába, szeleteljük szendvicsre, de meg is süthetjük, ha úgy tartja kedvünk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Legyünk együtt tudatosabbak:

Címlapról ajánljuk