5 érvünk van rá, miért nem hiányozhat a konyhádból a hónapos retek

Mire jó a hónapos retek, és mihez fogyasszuk a szendvicsen kívül? Ha eddig nem kóstoltad, akkor most készíts reteksalátát, mert a piros gumók valódi egészségőrzők!

A hónapos retek a tavasz első számú nagykövete! A piacon, utcai árusoknál és szinte minden zöldséges standon feltűnő pirosas, pinkes gumók a jó idő hírnökei a hosszú tél után, és persze a hónapos retek vitamintartalmával a lemerült szervezetet is új erővel tölti fel az ínséges idők után.

5 érvünk van rá, miért nem hiányozhat a konyhádból a hónapos retek

A hónapos retek ára évek óta kedvező tendenciát mutat: 200-300 forintért kapható csomója. Alább felsoroljuk pár tulajdonságát, melyek miatt érdemes március-áprilistól a mindennapi táplálkozás részévé tenni, s ha eddig nem tudtad, a szendvicsen kívül hogyan használd, most adunk pár tippet!

  • Egyrészt nagyon magas a C-vitamintartalma, ami már önmagában jó érv, hiszen a tavaszi, megfázásos, influenzás időszakban nagy szüksége van a testünknek minden segítségre, mellyel a mínuszokból könnyebben átvált a 20 fokos napsütésbe. Állítólag már az ókori egyiptomiak is retekkel tartották karban magukat, mikor a piramisokat építették.
  • Ha minden nap eszünk belőle, szinte biztos, hogy köhögés, nátha, torokgyulladás nélkül evickélünk el a júniusi napsütésig. Természetes antibiotikum és antivirális szer, a fokhagymához hasonlóan, a retek illóolajai is viszonylag erőteljes ízűek, ugyanakkor nem okoznak kellemetlen szájszagot.
  • Még egy erőteljes érv, mellyel a már kialakult nyavalyákat kezelhetjük: ősi, de tapasztalataink szerint mégis sok ember által nem ismert módszer a nagyon erőteljes ízű fekete retek közepét kivájni és mézzel megtölteni, majd némi állás után elfogyasztani: a retek leve és a méz immunbombát jelent a legyengült szervezetnek.
  • Sokan állítják, hogy reggel nem jó retket fogyasztani, mert nagyon megviseli a gyomrot, de ez nem igaz: a titok pusztán annyi, hogy magában nem szabad enni, mindig szendvics mellé fogyasszuk!
  • S hogy mit készítsünk a csokornyi retekkel, ha már unjuk szendvicsben? Mi sem egyszerűbb: ha eddig nem próbáltad a reteksalátát, most keresve sem találnál jobb alkalmat, hiszen szezonja van a piros gumóknak. Meg is sütheted bundában, de ha lereszeled salátához, akkor semmiképp se szabadulj meg a reteklétől, de lehetőleg 24 órán belül fogyaszd el a kinyert csodalevet!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Címlapról ajánljuk