Hónapos retek, ami vajjal vagy savanyítva is isteni – próbáld ki idén máshogy!

Minden húsvéti asztal elengedhetetlen dísze a hidegtálak szélén virító piros retek. Az idei ünnepen sokkal izgalmasabb formában tálalhatjuk majd ezekkel az elkészítési módokkal.

Csokorszám vesszük minden évben a hónapos retket húsvétra. Kellemesen fűszeres, szinte csípős ízével és harsogó ropogósságával kiváló kontrasztot nyújt a sonka-tojás-kalács trió mellé. Ezeket a jó tulajdonságait megőrizve, azonban alternatív elkészítési módokkal észbontó szintekre felfokozva gondolhatjuk újra a hónapos retket húsvétra.

Nyersen, de mégsem úgy

Ha mindenképpen megszokottabb talajon szeretnénk maradni, hagyhatjuk a retket nyers formájában. Ajánlott viszont pár pofonegyszerű lépéssel gazdagítani a zöldségnek ezt az „unalmasabb” verzióját.

Viszlát, retekrózsa: idén húsvétkor készítsd máshogy a hónapos retket

Retek + vaj

Elvileg francia szokás a retket vajjal fogyasztani. Végül is teljes érthető döntés ez a részükről, hiszen a friss, borsos ízű, és a fogunk alatt roppanó nyers retekgömbökhöz találó kiegészítő lehet a krémes, telt vaj. Mivel a retek elég jól szállítja az ízeket, a vajat kedvünk szerint fűszerezhetjük is, elsősorban sóval, borssal, de akár zöldfűszerekkel is. Meglepő hideg előétel születhet így.

Savanyítás

Egy másik elkészítés, ami ragyogóan kiemeli a nyersen fogyasztott retek jó tulajdonságait, a savanyítás. Az ecet savassága jó nagyot rúg az ízeken, egy komplexen izgalmas saláta jön létre. Fontos, hogy szeleteljük a retket nagyon vékonyra, mert így jobban átjárják majd az ízek. A hajszálvékony korongokra öntsük ecet, só, cukor (és esetleg egy kevés víz, ha gyengíteni akarjuk az ecetet) keverékét, majd hagyjuk állni legalább egy fél órát. Pontos recept és más harsány reteksaláta-ötletek itt:

Leves és köret

Kíváncsibb újítók készíthetnek levest is a retekből.

Ha nem kizárólag előételként kezeljük a retket, teljesen új oldalát fedi fel számunkra.

Egy különleges levesötletet, ami még a zöld leveleket is hasznosítja, a cikkben lejjebb találtok majd.

Az ünnepig tartó pár hétben sem kell lemondanunk a retek élvezetéről. Ha nem akarjuk salátaként kínálni, egy jó megoldás lehet, ha főtt köretekbe keverjük. Egy tál rizs, bulgur vagy tarhonya krémes állagán rengeteget javíthatunk, ha apró darabokra vágott retket csempészünk bele. Így veszít egy keveset erőteljes ízéből, viszont ugyanolyan ropogós marad, hiszen nem főzzük meg teljesen. Kis meglepetések lesznek az amúgy hétköznapi köretben.

A sütőbe vele!

A szerény retekből meglepően egyszerűen lehet dekadens fogás: ehhez csupán annyi a dolgunk, hogy megsütjük. A magas hőfok teljesen átalakítja a zöldséget: megszelídül a csípőssége, szinte édes lesz, és majdnem vajpuha. Kevés olajjal, sóval és borssal egy tálban összekeverjük, majd közepes hőfokú sütőbe tett tepsin körülbelül fél óráig sütjük.

Tálalhatjuk így önmagában is húsok mellé. Összesüthetjük más tavaszi zöldségekkel is egy komplexebb köretért vagy vegetáriánus egytálételért. Sőt még a húst is mellétehetjük sülni, erre itt találtok egy zseniális receptet, más sült retekcsodákkal együtt:

Láthatjuk tehát, hogy a hónapos retek lehet sokkal több, mint egyszerű nyers zöldség. Próbáljuk ki valamelyik izgalmas formáját idén húsvétkor!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden, ami húsvét és zöldség egy helyen:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek