Mi az a mizuna, és miért kellene belőle többet ennünk tavasszal?

Szinte minden ételhez passzol, karakteres íze és megjelenése mellett pedig tele van értékes tápanyagokkal. Vajon mi az a mizuna, és miért lenne érdemes minden nap enni?

Mizuna, mizuma, namenia, mustárspenót, kiotói vízizöld, sárkányfogó saláta – ezt a káposztafélét számos néven szólíthatjuk, mégis csak kevesen tudjuk, mennyire értékes és ízletes növényről is van szó.

Mi az a mizuna, és miért kellene belőle többet ennünk tavasszal?

A mizuna eredetileg Kínából származik, ennek ellenére mégis a japán konyha által vált ismertté világszerte, és kezdett el hódítani itthon, Magyarországon is. A mizunának igen karakteres íze van, sokak szerint kicsit borsos, csípős ízzel rendelkezik, éppen ezért ajánlják elsősorban borsos, mustáros vagy éppen tormás ételekhez. Saláták kitűnő összetevője, nemcsak íze, de gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt is érdemes fogyasztani.

Mit tud a mizuna?

A mizuna C-, E- és K-vitaminban gazdag, kalciumban, magnéziumban, káliumban, folsavban és béta-karotinban is bővelkedik, ráadásul immunerősítő hatással is bír. Jelentős mennyiséget tartalmaz élelmi rostokból, segíti az emésztést. Magas koncentrátumban találunk benne glükozinulátokat, amely fontos szerepet játszik a rák megelőzésében.

A mizuna nem egy problémás növény, termesztésével akár mi magunk is próbálkozhatunk otthon, akár egy kisebb műanyag edényben/konténerben is. A félárnyékos, napos helyeket kedveli, és sok vizet igényel. A megfelelő helyen termesztve akár már két hét alatt is kinőnek a levelek, a hosszú, cakkos szélű zöldet pedig salátákhoz, párolt és sült ételekhez egyaránt tálalhatjuk, szóval már most érdemes nekilátni a növénytermesztéshez, áprilistól ugyanis hivatalosan is elindul a mizunaszezon!

Ezeket olvastad már?

via wellandfit, thespruce

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...