Az ütős olasz zöldség, ami oda csíp, ahova kell: RUKKOLA, ezért szeretünk téged

Ha esetleg unod a salátákat, és még nem ismerkedtél meg közelebbről a rukkolával, akkor most éppen itt az ideje némi kísérletezésnek. Az olasz konyhában igen népszerű élénkzöld levélben ütős íz lapul, amellyel remekül feldobhatjuk a már megszokott ízkombinációkat. Rukkolalesre fel!

A borsmustár néven is ismert salátazöld a mediterrán térségből ered, s bár külseje a salátát idézi, valójában a mustárfélék családjába tartozik (beszédes ugyebár a magyar neve is). Rokonai között emlegethetjük a vízitormát, a retket és a wasabit is, a rukkola hozzájuk hasonlóan is oda csíp, ahová kell.

A fűszeres, kellemesen csípős, borsos rukkolalevelek megspékelhetnek salátákat, szendvicseket, tésztaételeket és leveseket is. Némileg kesernyés ízjegyekkel is bír, és emiatt a friss, gyógynövényes jelleg miatt passzol annyira a salátafélékhez, ráadásul textúrájában is a spenótot idézi.

Ezt a rukkolás-spenótos salit rögtön legelném! (Fotó: Unsplash)

Ha lágyabb ízű rukkolára vágyunk, akkor szedjünk zsenge, fiatal hajtásokat, az igazi csípősség ugyanis a felnőtt levelekben érik be. Akár hőkezelhetjük is: egyébként is jól áll neki a fokhagyma és az olívaolaj, de főzéssel/sütéssel az íze is mérséklődik.

Nem csak finom, egészséges is"

A salátafélékhez hasonlóan rengeteg tápanyag lapul a csinos, alacsony kalóriatartalmú levelekben: 1 gramm rukkola nagyjából 1 kalóriának felel meg, ráadásul dúskál vitaminokban és ásványi anyagokban.

Öt gramm rukkola tartalmazza a napi K-vitaminszükséglet 27,7%-át, amely fontos vitamin a véralvadás és a sebek gyógyulásának elősegítéséhez. Mindemellett remek A- és C-vitaminforrás is egyben: mindkettő antioxidáns és támogatja az immunrendszer egészséges működését. Az A-vitamin mindemellett a sejtképződésre, a látásra, illetve a vese, a tüdő és a szív optimális működésére is kedvezően hat.

De itt még nincs vége: káliumban (szív- és idegfunkciókhoz fontos) és kalciumban is gazdag. Summa summarum, a rukkola igazi csodaszer.

Számos fajtája létezik, amelyek méretben és ízben is különböznek.

Hogyan tároljuk?

Először is mossuk meg, akkor is, ha nem fogyasztjuk még el. Így tovább eláll, mert a mosással eltávolítjuk a baktériumot, amelytől egyébként idejekorán romlásnak indulnának és elszíneződnének a levelek.

Hiába, a zöld szín nagyon meggyőző! (Fotó: Getty Images)

A rukkola a hideg, nedves közeget kedveli, ezért bugyoláljuk nedves papírtörlőbe vagy konyharuhába, de azért hagyjuk kicsit levegőzni is, nehogy bepálljon. Így akár 5-6 napig is eláll a hűtőben, de azért nyilván frissen a legfinomabb. Az elszíneződött, kedvetlen leveleket dobjuk a komposztba/kukába.

Fagyasztani is lehet, ha nagyon muszáj, de ne feledjük, hogy így csorba esik az ízélményen. Ha mindenképp fagyasztanánk, akkor a levelekre öntsünk egy kis olívaolajat, fagyasszuk ki, majd törjük apró darabokra a helytakarékos tároláshoz.

Mit főzzünk belőle?

A salátákat, tésztaételeket már említettük, de mivel népszerű olasz alapanyagról van szó, természetesen pizzára is pakolhatjuk bátran, akár tésztasalátában is el tudom képzelni, és a pesto is remek lesz belőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Életmentő konyhai ötletek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...