Miből főzzek? – a május verhetetlen zöldségei, gyümölcsei

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket, és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Májusi alapanyagaink azért olyan csodálatosak, mert ötvözik a tavasz és a nyár ízeit. Még mindig találhatunk zsenge, harsány zöldségeket, de már a napfényes évszak édes gyümölcsei és kihagyhatatlan zöldségei is beköszönnek. A május a szezonalitás egyik legszebb hónapja, a májusi alapanyagok pedig gyönyörű és ízletes ételeket szülnek. Ismerjük meg őket!

Miből főzzek? – a május verhetetlen zöldségei, gyümölcsei

Rebarbara

Az utóbbi években egyre több helyen – piacokon, kis zöldségeseknél – felbukkantak a rebarbara piros-rózsaszín-zöld színben játszó szárai. A fanyar zöldség fogyasztására ugyan csak 1-2 két hónapunk van, ilyenkor mégis megéri venni és enni.

Igen magas a rosttartalma, emellett viszont kevés kalóriát tartalmaz. A-, B- és C-vitaminokban gazdag alapanyag.

A leggyakrabban valamilyen édes gyümölccsel (pl. eperrel) párosítják a receptek, mivel savanyú ízét ellensúlyozni kell valamivel. Így készülhet belőle lekvár, szörp, kompót, öntet vagy bármilyen édes sütemény (pite, kevert piskóta, stb.). Ízben jól illik mellé a vanília, citromhéj és kardamom.

Spárga

Nem lehet elengedni a májust anélkül, hogy legalább egy spárgás ételt elkészítsünk. A legzsengébb, legkarakteresebb ízű tavaszi zöldség ebben a hónapban tisztel meg minket jelenlétével. Ilyenkor érdemes felkészülten menni a boltba, piacra, hogy a legszebb darabot választhassuk ki.

A zsenge spárga külseje szép fényes, húsa tapintásra kemény. A vastagsága nagyjából egy ujjnyi, ha ennél vastagabb azt inkább kerüljük. A friss spárga nem ruganyos, hanem feszes, amikor a kezünkbe vesszük, épp ott pattan el, ahol az alsó fás rész kezdődik.

És ha ilyen finom, zsenge zöldséget kapunk, bánjunk vele óvatosan a főzés során is. Pároljuk 2-3 percig közepes lángon, vagy blansírozzuk fél percig: ennél több idő nem is kell neki. Hiszen akkor sem jó a spárga, ha szétfőzzük. Inkább maradjon benne egy kicsi harapós tartás.

Karalábé

Persze, az egész év során láthatjuk a boltban a karalábét, de ez nem jelenti azt, hogy az a gumó finom is lesz. Ilyenkor, a szezon leges legelején kapható ugyanis a legfrissebb, legzsengébb, legpuhább karalábé, amit valaha ettünk.

És nem csak ezért érdemes fogyasztani. Magas rosttartalom, C- és B-vitaminok: ezeket mind tudja a zöld gumó. Ráadásul megannyi finom ételben felhasználhatjuk a levestől kezdve, a főzeléken át egészen a salátáig.

Ez a májusi, friss karalábé azonban talán nyersen a legfinomabb: csak magában elrágcsálhatjuk, de mártogathatunk is vele valamilyen krémet.

Eper

Kicsit kakukktojás az eper, mondjuk csak olyan szempontból, hogy egészen a hónap végéig kell arra várni, hogy megérkezzen. Legalábbis megfizethető és hazai formájában. Utána viszont nincs megállás: pár hét alatt ilyenkor minden az eperről szól. Ami nem is baj, hiszen a pár hét után egy egész évnek el kell telnie, míg újra hozzájutunk a legfinomabb piros szemekhez.

Az elkészítését szinte alig kell magyarázni: mehet levesbe, salátába, végtelen süteménybe, persze mégis a legnagyobb élvezetet a gyümölcs nyers habzsolása adja: ki tejszínhabbal, ki porcukorral, ki tejföllel teszi ezt, és milyen jól teszi mindenki.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Legyünk együtt tudatosabbak:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek