Nem csak télen, nyáron is szezonjuk van: cékla, káposzta, zeller, karalábé

Legtöbbjüket az ősz, még inkább a tél zöldségeinek gondoljuk, pedig nyáron is szezonjuk van, ráadásul friss, lágyabb ízükkel még sokszor finomabbak is. Érdemes most is enni céklát, káposztát, zellert, mert nemcsak finomak, hanem egészségesek is.

Míg a gyökérzöldségek és gumók szezonja a legtöbbször az ősz beköszöntével érkezik el, ez gyakran csak a betakarítás és tartósítás miatt van így. Ezek a zöldségek ugyanis remekül, egész télen eltarthatók, nem veszítenek zamatosságukból és vitamintartalmukból, de már nyáron is betakaríthatjuk őket.

Ne csak télen együk őket, mert nyáron is szezonjuk van – cékla, káposzta, zeller, karalábé

Nyári cékla – az üdítő finomság

Például a nyári, zsengébb és még jóval kisebb céklákat érdemes keresnünk a piacok standjain, mert a növény erős, földes íze még kevésbé érvényesül, inkább az édességével, zamatosságával hódít.

Percek alatt megpuhul és remek salátaalap, szendvicskrém, grillköret készíthető belőle. Sőt, a nyári, joghurtos céklalevesnek nincs párja, igazi ízkavalkád, amit akár hidegen is fogyaszthatunk.

Káposzta – édesen

Sokan a káposztára csak gyalulva, savanyú formában gondolnak, és eszükbe se jut, hogy bizony nyersen, akár a nyár közepén is bőven készülhetnek káposztából finomságok. Például a különböző barbeque-ételek és sültek, steakek kísérője Amerikában az elmaradhatatlan majonézes káposztasaláta, amivel coleslaw néven találkozhatunk külföldi receptekben, de ilyenkor a legfinomabb a friss, gyalult káposztából készülő káposztás cvekedli, vagy épp a káposztás rétes és hasé.

És akkor még nem említettük a paradicsomosan, friss káposztából készülő szabolcsi töltött káposztát és a friss, édes káposztából készülő kapros, tejfölös töltött finomságokat, amely felveszik a versenyt a téli, savanyú káposztából készülő, jóval nehezebb változatokkal.

Zeller, karalábé, tök

Míg a tökről tudjuk, hogy nyáron a legfinomabb, ilyenkor készülhet belőle a legjobb tejfölös, kapros főzelék, a karalábé és a zeller zsenge darabjaiból most is remek ételek készíthetők. A piacokon és boltokban most kaphatók a zeller első, már nagyobb gumói, amelyek még messze nem akkorák, mint a télen kínált, emberfej méretű darabok, ízükben felveszik velük a versenyt. Ahogy a cékla, a zsenge zeller is sokkal gyorsabban elkészíthető – legyen az nyersen saláta almával, sütve és pürésítve krém, vagy épp krumpli helyett, hasábban sütve köret. A karalábé pedig a nyár igazi slágere – a töltött karalábé tejfölösen készítve egy igazi megunhatatlan finomság, amit ehetünk langyosan, de akár teljesen hidegen is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több alapanyag:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...