Ne dobd ki a spárga végeit: itt egy recept, amiben újjászületnek

A spárgaszezon folyamatos dilemmáját a zöldség vége okozza. A fás részeket a legtöbbször eldobjuk, pedig rengeteg ízt nyerhetünk ki belőlük, például egy fantasztikus levesben.

Azok, akik szeretnek tényleg mindent felhasználni a konyhában, eddig szomorúan nézhették, ahogy a spárga végei a kukában kötnek ki. Általánosan elfogadott ténynek tűnik, hogy a kellemetlenül szálas és kemény részek nem használhatók semmire. Ennek az állításnak mond ellent ez a fantasztikus krémleves-recept, amivel megmenthetjük a spárga végeit, és csökkenthetjük a konyhai hulladék mennyiségét is.

Ne dobd ki a spárga végeit: itt egy recept, amiben újjászületnek

Előnyök és hátrányok

Nem lehet ám akármilyen formában megenni a lepattintott végeket. Amikor megtisztítjuk a zöldséget, a szálak pont ott törnek el, ahol a zsenge, fiatal rész találkozik a kemény, fással.

A megmaradó spárga külseje kemény, nehezen rágható, belül pedig szálas. Ezért nem alkalmas arra, hogy egészben megegyük.

Szerencsére van másik módszer a feldolgozásukra, amivel a kellemetlen textúrát eltüntethetjük. Ráadásul ugyanannyi spárgaíz van ezekben az elhanyagolt végekben, mint a zöldség felhasznált tetejében, amit vétek lenne eldobni.

Egy krémleves formájában megszabadulhatunk a nemkívánatos szálaktól, megtartva a spárga friss, tavaszi ízét.

Krémlevest a „szemétből”

Amikor egyszerre felhasználunk egy egész csomag spárgát, akár rögtön csinálhatunk levest a végeiből. De ha egy kicsit többet szeretnénk főzni, várjuk meg, amíg elég összegyűlik egy nagyobb lábashoz.

Gyűjtögethetjük a zöldségdarabokat a fagyasztóban egy zacskóban, és ha már elég sok van benne, összedobhatjuk a levest.

Akár frissen, akár fagyasztva használjuk fel, a folyamat mindig azzal indul, hogy egy lábasba tesszük a spárgát, annyi vízzel, hogy teljesen ellepje. Körülbelül 40 percig forraljuk, hogy minél jobban megpuhuljon.

Vegyünk elő egy sűrű szűrőt, és tegyük egy másik fazék fölé. A spárgás alaplevet öntsük át a szűrőn, és addig passzírozzuk, amíg minden folyadék ki nem ment belőle.

Egy kisebb adag zöld, szálas püré fog a szűrőben maradni, amit dobjunk ki, vagy komposztáljunk. Ezután hozzáláthatunk a leves ízesítésének.

Kevés olajon pirítsunk hagymát, fokhagymát, majd adjunk hozzá néhány kockára vágott krumplit. Öntsük nyakon a leszűrt alaplével, és főzzük addig, míg a burgonya puha nem lesz.

Egy botmixerrel dolgozzuk az egészet krémesre, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha szeretnénk még tovább gazdagítani, a tűzről levéve keverjünk bele egy kis adag tejszínt.

A leves el is készült, tálaljuk forrón, és örüljünk neki, hogy ilyen ügyesen fel tudtuk használni a szemétnek hitt maradékokat.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több tavaszi receptet találhatsz itt:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

Drasztikus kenyér- és marhahúsdrágulásra számíthatunk

Az idei búzatermés mindössze egyharmada lett étkezési minőségű, ezért szinte biztos a kenyér és búzaliszt drágulása. Ha mindez nem lenne elég, akkor a marhahúskedvelők is szomorúan ingathatják a fejüket, mert a tavalyihoz képest 70 százalékkal nőtt a vágómarha termelői ára.

Nosalty

A bodza második áldása – Így használd a bogyót, ami...

Szegényebb időkben mindig szomorú állapotba kerül az étkezés. Még akkor is, ha a legtöbb magyar háztartásnak ez maradt a „luxus” (értsd: lassan minden másról lemondtunk, a SZÉP-kártyából is előbb lesz párizsi felvágott, mint párizsi utazás), sokan nem tudnak már az alapoknál többre költeni. Lisztből, olajból és cukorból pedig ritkán sülnek ki különleges, elegáns, neadjisten ünnepi finomságok. Mit tehetünk ilyenkor? A siránkozás helyett érdemes példát venni nagyanyáinkról és az ő nagyanyáikról, akik szűkös időkben a kamrát a természet adta ingyen kincsekkel próbálták valamennyire feltölteni. Ismerjük meg ezeket, tanuljunk együtt a begyűjtésükről, pozitív hatásaikról, felhasználásukról, vigyünk valami különlegeset a konyhánkba és az életünkbe úgy, hogy közben egy fillért sem adunk ki az ízes, laktató, egészséges hozzávalókért.

Lakos Benedek

További cikkek