Lekvár, dzsem, kompót, chutney: befőzéshatározó a különböző fajtákról

Ahogy startol a befőzőszezon, nem árt felfrissíteni a tudásunkat arról, hogy hány különböző módon zárhatjuk üvegbe a gyümölcsöket. Így a jól ismert, tradicionális készítmények mellett akár újakat is kipróbálhatunk.

Egy kiló gyümölccsel nagyon sok minden történhet a befőzés során. Kompót, dzsem vagy lekvár: ez a három csupán az ismertebb felszínt képviseli, ha mélyebben beleássuk magunkat a befőzés rejtelmeibe, izgalmas újdonságokra is bukkanhatunk. A cukor és gyümölcs aránya, az elkészítés módja és a bele kerülő hozzávalók mind meghatározzák, hogy dzsem vagy lekvár kerül a kamrába, lássuk a különböző fajtákat!

Lekvár, dzsem, kompót: befőzéshatározó a különböző fajtákról

Dzsem

Persze otthon is lehet dzsemet főzni, ha szeretjük, de ez a besorolás elsősorban a boltban kapható, zselés, alacsonyabb cukortartalommal rendelkező készítményeket illeti.

Állaga homogén, nincsenek benne darabok, magvak, ezeket a készítés során leszűrik. A gyümölcsből kinyert levet cukorral és pektinnel összefőzik, ettől lesz annyira zselészerű.

Annak lehet jó választás, aki szereti a gyümölcsök ízét, de mellette ódzkodik textúrájuktól. Egyes süteményeknél szintén előnyösebb lehet, mint a lekvár, mert állaga jobban bírja a hőt, töltelékként nem folyik szét.

Lekvár

Ezt nyilván mindannyian ismerjük, ezért nem is kell túl sokat magyarázni róla.

Egy igazán jó lekvárban a gyümölcs aránya legalább 65%, ebben különbözik a dzsemtől.

És természetesen abban is, hogy maradnak benne kisebb-nagyobb darabok, amelyek élvezetesebbé teszik a lekvárt.

Citruslekvár

Talán furcsa lehet ezt a kategóriát leválasztani a többi lekvártól, mégis szükséges, hiszen alapjaiban teljesen más. Olyannyira, hogy az angol nyelvben külön szó is van rá (ez a marmalade), a magyarban egyszerűen ez is a lekvár nevet viseli.

De nem akármilyen lekvár ám: a tradicionális citruslekvárban a gyümölcs héja domináns, maga a narancs- vagy citromlé facsarva kerül bele. Ezért választják le a többi fajtától, hiszen tulajdonképpen zselében eltett kandírozott citrushéj.

Abban is különleges, hogy nem szükséges pektint adni hozzá, mert a citrusok héja ezt a zselésítő anyagot természetes módon tartalmazza.

Kevert lekvár

Ez is a fordításban elveszett kifejezések egyike. Az angol ugyanis conserve-nek hív minden olyan lekvárt, ami többféle gyümölcs keverékéből készül. Így például az üveg meggy-cseresznye, amit még tavaly eltettünk, ebbe a kategóriába esik. Mit meg nem tud az ember, igaz?

Gyümölcsvaj

Amikor nagyon hosszan főzzük a lekvárt, szépen lassan elpárolog belőle a legtöbb víz. Így elképesztően sűrű, krémes készítményt kapunk, ez a gyümölcsvaj.

Gondoljunk arra a szilvalekvárra, amit még nagymamáink főztek: cukor nélkül, órákon keresztül az üstben olyan kemény lett, hogy akár házat is lehetett volna építeni vele.

Persze másból is készülhet „vaj”, érdemes mégis alacsony nedvességtartalmú gyümölcsöket választani erre a célra, hogy gyorsabb legyen a folyamat. Az almavaj például egy izgalmasan karamellás ízű, sűrűre főzött almalekvár, ami pirítóson, süteményeken elképesztő.

Kompót

A dzsem szöges ellentéte, ugyanis itt egész darab gyümölcsök kerülnek az üvegbe. Ezeket általában cukros lében teszik el, segítve az eltarthatóságot.

Nagy előnye, hogy nemcsak a reggelire ehetjük, hanem például süteményekbe, levesbe is alkalmas, amikor télen híján vagyunk a friss gyümölcsnek.

Chutney

Magyarországon talán a legkevésbé ismert az itt felsoroltak közül a chutney. Azért került bele mégis ebbe a listába, mert nagyrészt gyümölcsből álló készítmény.

A különbség annyi, hogy zöldségekkel, aszalványokkal, ecettel és fűszerekkel főzik össze. Az édes, sós és savanyú között egyensúlyozik, elsősorban fűszeres ételekhez, indiai ragukhoz vagy sült húsok mellé kiváló.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Indul a befőzés, készüljünk együtt a szezonra:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek