Pár napja írtunk nektek a tormáról egy átfogó cikket, amiből kiderült, mily' csodás élettani hatásai vannak, és a sima ecetes formája mellett mennyi más opció is van, ahogy felhasználhatjuk a (húsvéti) menü részeként. Na mármost, ha nem szereted, vagy valami mást is hiányolsz az ünnepi asztalról, ami jól illik a tojás-sonka kalács triójához, akkor ne mozdulj. Izgalmas mártásokat, szószokat, mártogatósokat hoztunk!
1.) Házi majonéz
Ki ne szeretné a krémesen lágy sárga házi majonézt (egy kis tormával összekeverve) a tányérján tudni? A titka, hogy a tojássárgájához nagyon vékony sugárban adagoljuk a kb. egy-másfél dl olajat. Mehet bele citromlé, bors, pici mustár is, de akár zöldfűszerekkel is feldobhatod, és a fanciasalátádat is kikeverheted vele:
Házi majonéz szőlőmagolajjal
A házi finomságoknál nincs is jobb a világon, így van ez a majonézzel is, amihez nem kell túl sok hozzávaló. A végeredmény pedig egy krémes és finom krém.
Franciasaláta házi majonézzel
Pofonegyszerű saláta, ami valójában az orosz Olivier, más néven orosz hússalátából nőtte ki magát. Házi majonézzel az igazi, és ezzel a robotgépes módszerrel még gyors is!
Gyors házi majonéz
A leggyorsabb házi majonéz, ami Philips turmixgépben 5 perc alatt elkészül.
2.) Lilahagyma-lekvár
A szó, amitől már leírásakor megborzongunk, de a jó értelemben, annyira isteni sültekhez, de húsmentesen étkezők is bátran használják, sajtok, sült zöldségek, szendvicsek mellé! Különlegességét a balzsamecet, a karamelles nádcukor és a kakukkfű adja.

3.) Pestók
Az olaszok hagyatéka, amit már bárki simán elkészíthet otthon is: lehet vörös vagy zöld, medvehagymás, zöldborsós vagy mondjuk petrezselymes, egyszerűen csodás húsokra kanalazva, tésztaszószként, de még pirítósra kenve is!
Medvehagymás pesto mandulával
A medvehagymának igen rövid szezonja van, amely kora tavasszal éli csúcsát, ezért érdemes kihasználni a lehetőséget, és minél több finomságot készíteni belőle. Legyen szó ...
Pesto rosso mandulával
A pesto egy igazi multifunkciós hozzávaló a konyhából: kenhetjük kenyérre, ehetjük tésztával, de húsokat is ízesíthetünk vele. Ez a vörös pesto meg annyira pazar, hogy ha egyszer ...
Rukkolapesto
Ízletes pestot szinte bármiből lehet készíteni, most a kesernyés rukkolára került a sor. A lelkét a pirított olajos magvak, az olíva- és tökmagolaj, illetve egy kevés fokhagyma adja.
4.) Chutney-k
A chutney-k a keleti, fűszeres, egyszerre sós és édes, illetve édes és savanyú ízeket hozzák a tányérunkra, ahol simán megfér egymás mellett a szilva borssal, vagy a birsalma balzsamecettel. Húsokhoz isteniek!
Gombapaté uborka-chutneyval
Ha ősz, akkor gombaszezon, ilyenkor valamilyen gombaétel minden héten kerül az asztalra. Ezt a receptet eredetileg háromféle gombából készítik: a csiperke mellé kerül még shiitake és ...
Csípős vadszilva chutney
Egy termelői piacon kóstoltunk a párommal hasonló chutney-t. Az édes, lekvárra emlékeztető íze, majd a csípős utóhatás mindkettőnknek tetszett. A képen látható chili a megszokott ...
Birsalma chutney
A chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Az angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre jobban elterjedt. A szó hindi eredetű, jelentése ...
+1. ) Remulád, hollandi mártás, fűszeres tejföl
A majonéz mezsgyéjén elindulva készíthetünk hollandi mártást is tojássárgájából és vajból, ami az Eggs Benedicthez avagy a Florentine-tojáshoz is isteni lesz, de egy fűszeres, hagymás remuláddal vagy egy snidlinges-medvehagymás-zöldfűszeres tejföllel se lőhetünk mellé!
Klasszikus hollandi mártás
A hollandi mártás egy igazi francia klasszikus, ami tavasszal a spárga mellé egyszerűen ellenállhatatlan. Kis gyakorlattal nagyon könnyű elkészíteni!
Florentine tojás
Az eggs Benedict, vagyis a Benedict tojás sikerén felbuzdulva gondoltam, megosztom annak zöldebb testvérét, a Florentin tojást, amely spenóttal készül.
Remulád-mártás lilahagymával
Lehet már vagy két éve, hogy először ettünk remulád-mártást egy nagyon jó szegedi csárdában. Haltepertő mellé kínálták és azzal együtt nagyon finom volt. Azután párszor ...
Még több gasztrotartalom itt:
- Ezért tett régen a nagyi főtt tojássárgáját a süteményekbe
- A sütőben főtt rizs fortélyaival búcsút inthetsz a konyhai kapkodásnak
- Készíts citrushéjpürét, és csempéssz frissességet minden süteménybe
Inspiráció: via