4+1 mártogatós sonkakísérő, amit a torma helyett (vagy mellett) imádni fogsz

Ha esetleg ellenérzésed van a tormával szemben, vagy csak tágítanád a perspektívád, és mellé is kínálnál valamit, ami kicsit extrább, mint a bolti ketchup, akkor figyelj. Különleges sonkakísérők jönnek!

Pár napja írtunk nektek a tormáról egy átfogó cikket, amiből kiderült, mily' csodás élettani hatásai vannak, és a sima ecetes formája mellett mennyi más opció is van, ahogy felhasználhatjuk a (húsvéti) menü részeként. Na mármost, ha nem szereted, vagy valami mást is hiányolsz az ünnepi asztalról, ami jól illik a tojás-sonka kalács triójához, akkor ne mozdulj. Izgalmas mártásokat, szószokat, mártogatósokat hoztunk!

1.) Házi majonéz

Ki ne szeretné a krémesen lágy sárga házi majonézt (egy kis tormával összekeverve) a tányérján tudni? A titka, hogy a tojássárgájához nagyon vékony sugárban adagoljuk a kb. egy-másfél dl olajat. Mehet bele citromlé, bors, pici mustár is, de akár zöldfűszerekkel is feldobhatod, és a fanciasalátádat is kikeverheted vele:

Házi majonéz szőlőmagolajjal

A házi finomságoknál nincs is jobb a világon, így van ez a majonézzel is, amihez nem kell túl sok hozzávaló. A végeredmény pedig egy krémes és finom krém. 

Franciasaláta házi majonézzel

Pofonegyszerű saláta, ami valójában az orosz Olivier, más néven orosz hússalátából nőtte ki magát. Házi majonézzel az igazi, és ezzel a robotgépes módszerrel még gyors is!

2.) Lilahagyma-lekvár

A szó, amitől már leírásakor megborzongunk, de a jó értelemben, annyira isteni sültekhez, de húsmentesen étkezők is bátran használják, sajtok, sült zöldségek, szendvicsek mellé! Különlegességét a balzsamecet, a karamelles nádcukor és a kakukkfű adja.

Balzsamos lilahagyma-lekvár - recept itt!

3.) Pestók

Az olaszok hagyatéka, amit már bárki simán elkészíthet otthon is: lehet vörös vagy zöld, medvehagymás, zöldborsós vagy mondjuk petrezselymes, egyszerűen csodás húsokra kanalazva, tésztaszószként, de még pirítósra kenve is!

Medvehagymás pesto mandulával

A medvehagymának igen rövid szezonja van, amely kora tavasszal éli csúcsát, ezért érdemes kihasználni a lehetőséget, és minél több finomságot készíteni belőle. Legyen szó ...

Pesto rosso mandulával

A pesto egy igazi multifunkciós hozzávaló a konyhából: kenhetjük kenyérre, ehetjük tésztával, de húsokat is ízesíthetünk vele. Ez a vörös pesto meg annyira pazar, hogy ha egyszer ...

Rukkolapesto

Ízletes pestot szinte bármiből lehet készíteni, most a kesernyés rukkolára került a sor. A lelkét a pirított olajos magvak, az olíva- és tökmagolaj, illetve egy kevés fokhagyma adja.

4.) Chutney-k

A chutney-k a keleti, fűszeres, egyszerre sós és édes, illetve édes és savanyú ízeket hozzák a tányérunkra, ahol simán megfér egymás mellett a szilva borssal, vagy a birsalma balzsamecettel. Húsokhoz isteniek!

Gombapaté uborka-chutneyval

Ha ősz, akkor gombaszezon, ilyenkor valamilyen gombaétel minden héten kerül az asztalra. Ezt a receptet eredetileg háromféle gombából készítik: a csiperke mellé kerül még shiitake és ...

Csípős vadszilva chutney

Egy termelői piacon kóstoltunk a párommal hasonló chutney-t. Az édes, lekvárra emlékeztető íze, majd a csípős utóhatás mindkettőnknek tetszett. A képen látható chili a megszokott ...

Birsalma chutney

A chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Az angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre jobban elterjedt. A szó hindi eredetű, jelentése ...

+1. ) Remulád, hollandi mártás, fűszeres tejföl

A majonéz mezsgyéjén elindulva készíthetünk hollandi mártást is tojássárgájából és vajból, ami az Eggs Benedicthez avagy a Florentine-tojáshoz is isteni lesz, de egy fűszeres, hagymás remuláddal vagy egy snidlinges-medvehagymás-zöldfűszeres tejföllel se lőhetünk mellé!

Klasszikus hollandi mártás

A hollandi mártás egy igazi francia klasszikus, ami tavasszal a spárga mellé egyszerűen ellenállhatatlan. Kis gyakorlattal nagyon könnyű elkészíteni!

Remulád-mártás lilahagymával

Lehet már vagy két éve, hogy először ettünk remulád-mártást egy nagyon jó szegedi csárdában. Haltepertő mellé kínálták és azzal együtt nagyon finom volt. Azután párszor ...


Még több gasztrotartalom itt:

Inspiráció: via

Legújabb receptek

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Spárgás rizottó sütőben

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...