4+1 mártogatós sonkakísérő, amit a torma helyett (vagy mellett) imádni fogsz

Ha esetleg ellenérzésed van a tormával szemben, vagy csak tágítanád a perspektívád, és mellé is kínálnál valamit, ami kicsit extrább, mint a bolti ketchup, akkor figyelj. Különleges sonkakísérők jönnek!

Pár napja írtunk nektek a tormáról egy átfogó cikket, amiből kiderült, mily' csodás élettani hatásai vannak, és a sima ecetes formája mellett mennyi más opció is van, ahogy felhasználhatjuk a (húsvéti) menü részeként. Na mármost, ha nem szereted, vagy valami mást is hiányolsz az ünnepi asztalról, ami jól illik a tojás-sonka kalács triójához, akkor ne mozdulj. Izgalmas mártásokat, szószokat, mártogatósokat hoztunk!

1.) Házi majonéz

Ki ne szeretné a krémesen lágy sárga házi majonézt (egy kis tormával összekeverve) a tányérján tudni? A titka, hogy a tojássárgájához nagyon vékony sugárban adagoljuk a kb. egy-másfél dl olajat. Mehet bele citromlé, bors, pici mustár is, de akár zöldfűszerekkel is feldobhatod, és a fanciasalátádat is kikeverheted vele:

2.) Lilahagyma-lekvár

A szó, amitől már leírásakor megborzongunk, de a jó értelemben, annyira isteni sültekhez, de húsmentesen étkezők is bátran használják, sajtok, sült zöldségek, szendvicsek mellé! Különlegességét a balzsamecet, a karamelles nádcukor és a kakukkfű adja.

Balzsamos lilahagyma-lekvár - recept itt!

3.) Pestók

Az olaszok hagyatéka, amit már bárki simán elkészíthet otthon is: lehet vörös vagy zöld, medvehagymás, zöldborsós vagy mondjuk petrezselymes, egyszerűen csodás húsokra kanalazva, tésztaszószként, de még pirítósra kenve is!

4.) Chutney-k

A chutney-k a keleti, fűszeres, egyszerre sós és édes, illetve édes és savanyú ízeket hozzák a tányérunkra, ahol simán megfér egymás mellett a szilva borssal, vagy a birsalma balzsamecettel. Húsokhoz isteniek!

+1. ) Remulád, hollandi mártás, fűszeres tejföl

A majonéz mezsgyéjén elindulva készíthetünk hollandi mártást is tojássárgájából és vajból, ami az Eggs Benedicthez avagy a Florentine-tojáshoz is isteni lesz, de egy fűszeres, hagymás remuláddal vagy egy snidlinges-medvehagymás-zöldfűszeres tejföllel se lőhetünk mellé!


Még több gasztrotartalom itt:

Inspiráció: via

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...