Nosalty Logó

Birsalma chutney

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Birsalma chutney
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 360 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1439 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 119 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1105.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    1028 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.7 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    153.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    120 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    182 micro
Összesen 360 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4420.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    4110 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    330.7 g
  • Cukor
    279 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    613.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    214 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    27 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    43 micro
  • β-karotin
    480 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    729 micro
Összesen 1439 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    367.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    342 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.5 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 119 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előkészítjük a zöldségeket, gyümölcsöket. A paprikákat megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk, kivágjuk az ereket és a csumát. Lemérünk 25 dkg-ot, majd apró kockára vágjuk.
  2. A vöröshagymát megtisztítjuk, kimérjük a 10 dkg-ot, és felaprítjuk szintén.
  3. A birsalmákról szárazon lesikáljuk a bolyhokat, megmossuk, magházától megtisztítjuk, kimérünk 40 dkg-ot, és felkockázzuk (tegyük citromsavas vízbe az almákat, így nem barnulnak meg).
  4. A sima almát is megmossuk, meghámozzuk, és kiszedjük a magházakat, kimérünk 10 dkg-ot, és felkockázzuk.
  5. A chili paprikát megmossuk, eltávolítjuk a csumát, és szintén aprítjuk.
  6. Az olívaolajat egy főzőedényben felhevítjük, és megpároljuk benne a paprikát és a hagymát. Hozzáadjuk az almákat, a chili paprikát, a kakukkfüvet, a balzsamecetet és a cukrot. Az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk, zubogva forrni hagyjuk, amíg meg nem puhulnak az almák, közben folyamatosan keverjük.
  7. A chutney-t sóval, borssal ízesítjük, és azonnal az előkészített, tiszta üvegekbe töltjük. Majd jól lezárjuk csavaros tetővel, és kb. 5 percre fejreállítjuk. Nem kell dunsztolni, kihűlés után tehetjük a kamrapolcra, hacsak nem bontunk meg rögtön egy adagot.
  8. A fenti adagból kb. két darab 3 dl-es üveggel lesz.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 19624
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 16.

Ajánló

Húsok, halak mellé, tésztához és rizshez is adhatjuk, de sajtokhoz is kiválóan passzol.

Receptkategóriák

A chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Az angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre jobban elterjedt. A szó hindi eredetű, jelentése nyalni. Fő jellemzői: erős fűszerezésű, savanyú és/vagy édes, csípős is lehet, zöldségekből és/vagy gyümölcsökből készül, állaga kb. a befőtt és a lekvár között található félúton. Tulajdonképpen egyfajta fűszeres szósz, amelyet jellegzetesen sós ételekhez használunk. Alapja a vöröshagyma, az ecet és a cukor, erős fűszerezést igényel. Idén először őszibarackból készítettem, és nagyon ízlett a családnak. A birsalma termésünk egy része szintén chutney-ban végezte, a többiből isteni finom lekvár készült. További fotók itt.

Hozzászólások

evacili

Kedves Anita! Melyik üzletben,ill.áruházban kapható fehér balzsamecet? Készíteném a chutney-t, ha nem kapok balzsamecetet, fehérborecetet használhatok helyette? Üdv: Cili

Törölt felhasználó

Kedves Cili! Bocsánat, hogy csak most reagálok, remélem, még nem kés? :). Szinte mindegyik hiper- vagy szupermarketben lehet kapni balzsamecetet. Persze ebb?l is vannak árkategóriák, nem szükséges a nagyon drága, modenai változatot megvásárolni. Ha mégsem kapnál, borecettel is finom lesz. További szép hetet kívánok! Anita

evacili

Kedves Anita! Már elkészítettem. Sajnos nem kaptam fehér balzsamecetet, így fehérborecettel csináltam. Finom lett. Épp ma tudtam beszerezni az egyik nagy INTERSPAR-ban, jöv?re már nem lesz ilyen probléma. Nagyon különleges íze van,kétszer is nekifutottam. Alig várom, hogy a családommal megkostóltassam.Köszi a receptet. Üdv: Cili

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lehet citromleved anélkül, hogy felvágnád a citromot

Bosszantó, ha csak egy kis mennyiségű citromlére van szükséged, mégis félbe kell vágnod egy citromot, ami aztán sokkal gyorsabban megromlik, és mehet a kukába. Ezzel a trükkel azonban nem kell felvágnod a citromot ahhoz, hogy hozzájuss a savanyú nedűhöz.

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.