A sütőben főtt rizs fortélyaival búcsút inthetsz a konyhai kapkodásnak

Egy mindig bombabiztos recept, aminek az eredménye puha, tökéletesre főtt rizs. Viszlát, félig főtt, kemény rizsszemek, ezentúl süsd sütőben!

Sokszor véletlenül születnek a legjobb konyhai megoldások. Én a sütőben főtt rizs készítésével voltam így. Persze lehet, hogy ezzel sokaknak nem mondok újat, mert eddig is így csinálták. Számomra mindenesetre hatalmas meglepetés volt, amikor először vettem ki a konyhapultra egy nagy lábas gőzölgő sütőben főtt rizst. Azóta a rabja lettem, most elmondom miért.

A sütőben főtt rizs fortélyaival búcsút inthetsz a konyhai kapkodásnak

Ha jól emlékszem, valamilyen dél-amerikai ihletésű, babos-rizses egytálételt készítettem, amit a sütőben kellett összefőzni. A kész ételben a rizs olyan tökéletesre főtt, amilyet korábban még sehol nem kóstoltam. Muszáj volt kipróbálnom minden más nélkül, önmagában rizst főzni a sütőben.

Miért jó a sütő?

A tűzhellyel ellentétben a sütő hatalmas előnye, hogy egyenletes hőt biztosít. Persze nem olyan intenzíven, azonban mintha épp ebben lenne a sütős rizs titkának kulcsa. Az egységesen meleg környezetben, szépen lassan minden rizsszem megszívja magát vízzel, nem lesz se túl kemény, se szétfőtt.

A lábasban lévő folyadék nem fog annyira gyorsan felforrni, fokozatosan melegszik. Ezért nem kell attól tartanunk, hogy a főzővíz kifut. Mivel a fedő egész végig rajta van, a gőz teljesen bent marad, ezzel a kész rizs állaga sokkal könnyebb lesz, a szemek nem fognak egymáshoz ragadni.

Mivel a hő körülveszi a lábost, nem közvetlenül alatta van, szinte garantált, hogy nem fog leégni a rizs alja. Nem kell többet a miatt aggódnunk, hogy az adag fele a fazékban marad.

Hogyan készítsük?

Mindenképpen egy olyan edény kell a sütőben főzéshez, ami bírja a hőt. A legmegfelelőbb egy fém lábos, aminek semmilyen műanyag része nincsen. Se a fogantyún, se a fedőn ne legyen műanyag, hiszen ez könnyen megolvadhat a sütőben.

A fedő illeszkedjen rendesen a lábasra, így kevés gőzt veszítünk majd a főzés során. A szinte tökéletesen zárt környezet az egyik legfontosabb tényező.

A rizs és víz arányáról rengeteg különböző információ kering az interneten. Én személy szerint azt vettem észre, hogy a másfélszeres mennyiségű folyadék mindig tökéletesen működik ezzel a módszerrel.

Öntsük a lábasba a kimért rizst és vizet, majd sózzuk meg az egészet. Fedjük le a lábast és tegyük 230℃-os sütőbe, a középső rácsra.

Az elkészítési idő kissé hosszabb lesz, mint a tűzhelyen, körülbelül 15-20 perc. Én általában 15 perc után ránézek, és ha van még rajta folyadék, visszateszem a sütőbe. Ha nagyobb adagot készítünk, nyilván tovább hagyjuk bent.

Ha elkészült, vegyük ki, és mindenképpen várjunk pár percet, amíg a lábos kihűl. Végig legyünk nagyon óvatosak, hiszen az edény hosszabb ideig a sütőben ült, és felforrósodott. Csak konyharuhával vagy kesztyűvel nyúljunk hozzá, nehogy megégessük magunkat.

Egy szinttel feljebb

Amellett, hogy szinte alig kell figyelni rá főzés közben, azért szeretem nagyon ezt a receptet, mert végtelenül egyszerűen hozzáadhatok bármilyen extrát.

Először is fűszerezhetjük akármivel: a kurkumától nagyon szép sárga lesz, zöldfűszerekkel megszórva bármilyen hús mellett nagyon jól mutat majd.

Tehetünk bele hagymát, fokhagymát, konzerv hüvelyeseket. Ezek főzési ideje nagyon alacsony, minden egyszerre fog elkészülni a fazékban.

A sütőben sült rizs az egyik kedvenc konyhai megoldásom, mert semmi dolgom nincs vele, miközben készül, nyugodtan foglalkozhatom az ebéd többi részével. Semmi macera, mindig tökéletes eredmény.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A sütőben rengeteg minden készülhet:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...