A sütőben főtt rizs fortélyaival búcsút inthetsz a konyhai kapkodásnak

Egy mindig bombabiztos recept, aminek az eredménye puha, tökéletesre főtt rizs. Viszlát, félig főtt, kemény rizsszemek, ezentúl süsd sütőben!

Sokszor véletlenül születnek a legjobb konyhai megoldások. Én a sütőben főtt rizs készítésével voltam így. Persze lehet, hogy ezzel sokaknak nem mondok újat, mert eddig is így csinálták. Számomra mindenesetre hatalmas meglepetés volt, amikor először vettem ki a konyhapultra egy nagy lábas gőzölgő sütőben főtt rizst. Azóta a rabja lettem, most elmondom miért.

A sütőben főtt rizs fortélyaival búcsút inthetsz a konyhai kapkodásnak

Ha jól emlékszem, valamilyen dél-amerikai ihletésű, babos-rizses egytálételt készítettem, amit a sütőben kellett összefőzni. A kész ételben a rizs olyan tökéletesre főtt, amilyet korábban még sehol nem kóstoltam. Muszáj volt kipróbálnom minden más nélkül, önmagában rizst főzni a sütőben.

Miért jó a sütő?

A tűzhellyel ellentétben a sütő hatalmas előnye, hogy egyenletes hőt biztosít. Persze nem olyan intenzíven, azonban mintha épp ebben lenne a sütős rizs titkának kulcsa. Az egységesen meleg környezetben, szépen lassan minden rizsszem megszívja magát vízzel, nem lesz se túl kemény, se szétfőtt.

A lábasban lévő folyadék nem fog annyira gyorsan felforrni, fokozatosan melegszik. Ezért nem kell attól tartanunk, hogy a főzővíz kifut. Mivel a fedő egész végig rajta van, a gőz teljesen bent marad, ezzel a kész rizs állaga sokkal könnyebb lesz, a szemek nem fognak egymáshoz ragadni.

Mivel a hő körülveszi a lábost, nem közvetlenül alatta van, szinte garantált, hogy nem fog leégni a rizs alja. Nem kell többet a miatt aggódnunk, hogy az adag fele a fazékban marad.

Hogyan készítsük?

Mindenképpen egy olyan edény kell a sütőben főzéshez, ami bírja a hőt. A legmegfelelőbb egy fém lábos, aminek semmilyen műanyag része nincsen. Se a fogantyún, se a fedőn ne legyen műanyag, hiszen ez könnyen megolvadhat a sütőben.

A fedő illeszkedjen rendesen a lábasra, így kevés gőzt veszítünk majd a főzés során. A szinte tökéletesen zárt környezet az egyik legfontosabb tényező.

A rizs és víz arányáról rengeteg különböző információ kering az interneten. Én személy szerint azt vettem észre, hogy a másfélszeres mennyiségű folyadék mindig tökéletesen működik ezzel a módszerrel.

Öntsük a lábasba a kimért rizst és vizet, majd sózzuk meg az egészet. Fedjük le a lábast és tegyük 230℃-os sütőbe, a középső rácsra.

Az elkészítési idő kissé hosszabb lesz, mint a tűzhelyen, körülbelül 15-20 perc. Én általában 15 perc után ránézek, és ha van még rajta folyadék, visszateszem a sütőbe. Ha nagyobb adagot készítünk, nyilván tovább hagyjuk bent.

Ha elkészült, vegyük ki, és mindenképpen várjunk pár percet, amíg a lábos kihűl. Végig legyünk nagyon óvatosak, hiszen az edény hosszabb ideig a sütőben ült, és felforrósodott. Csak konyharuhával vagy kesztyűvel nyúljunk hozzá, nehogy megégessük magunkat.

Egy szinttel feljebb

Amellett, hogy szinte alig kell figyelni rá főzés közben, azért szeretem nagyon ezt a receptet, mert végtelenül egyszerűen hozzáadhatok bármilyen extrát.

Először is fűszerezhetjük akármivel: a kurkumától nagyon szép sárga lesz, zöldfűszerekkel megszórva bármilyen hús mellett nagyon jól mutat majd.

Tehetünk bele hagymát, fokhagymát, konzerv hüvelyeseket. Ezek főzési ideje nagyon alacsony, minden egyszerre fog elkészülni a fazékban.

A sütőben sült rizs az egyik kedvenc konyhai megoldásom, mert semmi dolgom nincs vele, miközben készül, nyugodtan foglalkozhatom az ebéd többi részével. Semmi macera, mindig tökéletes eredmény.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A sütőben rengeteg minden készülhet:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 örök érvényű konyhai okosság, amit jó, ha tudsz

Nemcsak a rég bevált családi recepteket, hanem olyan konyhatechnológiai fogásokat is érdemes ellesni a nagyoktól, amelyek lehet, elsőre meglepőnek tűnnek vagy a „hivatalos” receptekben nem ajánlják, sőt tiltják őket, nekik valamiért mégis működnek. Mutatunk pár ilyen hasznos tippet.