Készíts citrushéjpürét, és csempéssz frissességet minden süteménybe

A kezeletlen citrusfélék megmaradt héjába lehelhetünk új életet egy érdekes trükkel. Ha legközelebb ilyet veszünk, tartsuk meg a kifacsart feleket.

A vége felé jár a citrusok szezonja, ezért gyakrabban találkozhatunk leárazott bio naranccsal és citrommal. Amennyiben ilyenre bukkanunk, érdemes venni egy adaggal, mert egész évre kitartó ízesítőt készíthetünk a citrus héjából

*Fontos, hogy kezeletlen bio citrust használjunk, főleg, ha a héjával dolgozunk!

Citrom az egész évre

Süteménysütésnél gyakori akadály, hogy az év nagy részében elég nehéz rendes narancsot, citromot találni. Sok édességhez szinte elengedhetetlen a citrusok héja, az íz nem lesz ugyanaz a déli gyümölcsök frissessége nélkül.

Készíts citrushéjpürét, és csempéssz frissességet minden süteménybe

Ezt a problémát orvosolhatjuk, ha még időben elteszünk a következő időszakra egy üveg citrushéjpürét. Igen, talán elsőre nagyon furán hangzik, de ez a készítmény magában hordozza majd a citrom vagy narancs intenzív ízét, bármihez hozzá tudjuk adni, ha egy kis plusz aromát szeretnénk.

Hogyan csináld?

Amennyiben nem külön erre a célra veszünk gyümölcsöt, hanem szépen fokozatosan tudjuk félretenni, a kifacsart vagy megpucolt héjakat gyűjtsük a fagyasztóban. Érdemes megvárni, hogy nagyobb adag legyen, így egyben meg tudjuk majd főzni.

Persze külön erre a célra is vehetünk citromot, narancsot, ekkor a héjakat frissen használjuk fel. Az elkészítés szinte gyerekjáték: a héjaknak forraljunk egy nagyobb lábasban vizet, majd dobjuk bele őket. Gondoskodjunk arról, hogy mindig víz alatt legyenek. Erre nagyon jó megoldás egy kisebb fedő, amivel a citrushéjat a felszín alatt tarthatjuk.

Főzzük az egészet fél óráig, ellenőrizzük, hogy elég puhák-e a darabok. Amennyire tudjuk, kaparjuk ki a fehér részt, hiszen ettől kesernyésebb lesz. Persze nem baj, ha valamennyi benne marad, az enyhe keserűség része a citrus ízének.

A héjakat tegyük robotgépbe, és adjunk minden 12 fél héjhoz (ez ugye 6 egész gyümölcsöt jelent) 20 dkg cukrot. Ezzel dolgozzuk krémesre, és kész is vagyunk. Tároljuk sterilizált üvegben, lekvár módjára.

Felhasználási ötletek

Gondoljunk a készítményre úgy, mint egy intenzív ízesítőre. Bármilyen süteményhez adhatjuk, ha citromos vagy narancsos ízt akarunk belevarázsolni. Mivel elég koncentrált íze van, elég néhány kanál belőle.

Figyeljünk arra, hogy a püré alapból tartalmaz cukrot, így hozzáadásával édesíteni is fogunk. Szintén tartsuk szemmel a sütemény tésztájának állagát, mert plusz nedvesség is kerül bele ezzel. Ha túl lazának érezzük, egy kevés liszttel orvosoljuk a dolgot.

A tél végével sem kell lemondanunk a citrom és narancs ízéről, hiszen egész évben ott lesz nekünk egy üvegben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Zárjunk üvegbe minden ízt:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...