Készíts citrushéjpürét, és csempéssz frissességet minden süteménybe

A kezeletlen citrusfélék megmaradt héjába lehelhetünk új életet egy érdekes trükkel. Ha legközelebb ilyet veszünk, tartsuk meg a kifacsart feleket.

A vége felé jár a citrusok szezonja, ezért gyakrabban találkozhatunk leárazott bio naranccsal és citrommal. Amennyiben ilyenre bukkanunk, érdemes venni egy adaggal, mert egész évre kitartó ízesítőt készíthetünk a citrus héjából

*Fontos, hogy kezeletlen bio citrust használjunk, főleg, ha a héjával dolgozunk!

Citrom az egész évre

Süteménysütésnél gyakori akadály, hogy az év nagy részében elég nehéz rendes narancsot, citromot találni. Sok édességhez szinte elengedhetetlen a citrusok héja, az íz nem lesz ugyanaz a déli gyümölcsök frissessége nélkül.

Készíts citrushéjpürét, és csempéssz frissességet minden süteménybe

Ezt a problémát orvosolhatjuk, ha még időben elteszünk a következő időszakra egy üveg citrushéjpürét. Igen, talán elsőre nagyon furán hangzik, de ez a készítmény magában hordozza majd a citrom vagy narancs intenzív ízét, bármihez hozzá tudjuk adni, ha egy kis plusz aromát szeretnénk.

Hogyan csináld?

Amennyiben nem külön erre a célra veszünk gyümölcsöt, hanem szépen fokozatosan tudjuk félretenni, a kifacsart vagy megpucolt héjakat gyűjtsük a fagyasztóban. Érdemes megvárni, hogy nagyobb adag legyen, így egyben meg tudjuk majd főzni.

Persze külön erre a célra is vehetünk citromot, narancsot, ekkor a héjakat frissen használjuk fel. Az elkészítés szinte gyerekjáték: a héjaknak forraljunk egy nagyobb lábasban vizet, majd dobjuk bele őket. Gondoskodjunk arról, hogy mindig víz alatt legyenek. Erre nagyon jó megoldás egy kisebb fedő, amivel a citrushéjat a felszín alatt tarthatjuk.

Főzzük az egészet fél óráig, ellenőrizzük, hogy elég puhák-e a darabok. Amennyire tudjuk, kaparjuk ki a fehér részt, hiszen ettől kesernyésebb lesz. Persze nem baj, ha valamennyi benne marad, az enyhe keserűség része a citrus ízének.

A héjakat tegyük robotgépbe, és adjunk minden 12 fél héjhoz (ez ugye 6 egész gyümölcsöt jelent) 20 dkg cukrot. Ezzel dolgozzuk krémesre, és kész is vagyunk. Tároljuk sterilizált üvegben, lekvár módjára.

Felhasználási ötletek

Gondoljunk a készítményre úgy, mint egy intenzív ízesítőre. Bármilyen süteményhez adhatjuk, ha citromos vagy narancsos ízt akarunk belevarázsolni. Mivel elég koncentrált íze van, elég néhány kanál belőle.

Figyeljünk arra, hogy a püré alapból tartalmaz cukrot, így hozzáadásával édesíteni is fogunk. Szintén tartsuk szemmel a sütemény tésztájának állagát, mert plusz nedvesség is kerül bele ezzel. Ha túl lazának érezzük, egy kevés liszttel orvosoljuk a dolgot.

A tél végével sem kell lemondanunk a citrom és narancs ízéről, hiszen egész évben ott lesz nekünk egy üvegben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Zárjunk üvegbe minden ízt:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top 5 sütemény húsvétra, amivel kevés a munka

A klasszikusok mellett minden ünnepnek szüksége van olyan receptekre, amelyek hipp-hopp összedobhatóak, hogy ne kelljen a fél életünket a konyában eltöltenünk. Jöjjön most a top 5 sütemény húsvétra, ami tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába!