Torma, a mostohagyerek: bizonyítékok, hogy nem csak a sonka mellett finom

Évi egyszer kerül elő legtöbbünk konyhájában, akkor viszont egyszerre faljuk és sírunk, mintha nem lenne holnap...hogy mi az? Persze, hogy a torma! Na de miért esszük ilyen ritkán? És miért csak a sonka mellé kanalazunk belőle?

Te is az évi egyszeri felhasználók táborát gyarapítod, aki megeszi ugyan, de nem rajong érte? Vagy pont ellenkezőleg, annyira bírod, hogy még az agyadat is csípi, hogy előszeretettel veszed elő húsvéton túl is? Vagy egyszerűen ki nem állhatod a tormát? (Ha utóbbi, akkor most ne figyelj ide.) Nézzük, miben működik még a torma azon kívül, hogy a főtt sonkád mellé kanalazol belőle.

Élettani hatások

Mielőtt recepteket kezdenénk nektek ajánlgatni, érdemes tudni, miért is annyira eszméletlenül jó dolog a torma – ugyanis nem elég, hogy a halottakat is felébreszti, tele van pozitívumokkal:

  • magas a C-vitamin-tartalma, főleg, ha frissen szedjük
  • különösen ásványi anyagokban gazdag: sok benne a folsav, a kálium, kálcium, magnézium, cink
  • van benne egy speciálisan rá jellemző összetevő, a szinigrin, ami egy glükozinolát - ez az, amelynek vírus- és baktériumölő hatásokat tulajdonítanak
  • a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át (!!!) tart
  • tisztítja a légutakat, segít a nátha és az orrdugulás tünetein - a népi gyógyászat már a 17. század óta használja

Tedd vagy süsd a reggelidbe:

Amellett, hogy frissen reszelt vagy ecetes formáját teheted hideg szendvicsekbe, mehet zöldség-, hús- vagy tojáskencékbe, melegszendvicsbe, sőt, a kenyértésztába is!

Levesekhez és halakhoz is passzol:

A híres táfelspicc főtt húsához tálalt almaszósz egyik csodás alapanyaga lehet, de akár egy sonkás húsvéti levesben is kipróbálhatod. És ne felejtsük, hogy a halakhoz is jól illik!

Használd kreatívan húsételekben:

Egy sült hús mellé isteni tormamártást készíthetsz, passzol a krumplipürébe, bundás hús tésztájába is keverheted, sőt, egy kiadós BBQ-burger szószába is mehet belőle!

Saláták, hidegtálak, csöppet sem unalmasan:

Itt most nem a retró sonkatekercsre és hidegtálakra gondolunk, hanem kicsit kreatívabb megoldásokra, például egy citromos burgonyasalátára, pink tojássalátára vagy egy kalácstölcsérre, de akár tormamártással nyakon öntött zöldsalátára is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több tavaszias alapanyag és cikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

4 konyhai maradék, amelytől megerősödik a levendulád

A levendula az egyik legnépszerűbb évelő növény itthon, amely feltűnő megjelenésének és jól ismert illatának köszönhetően megragadja a szemünket és az orrunkat is. Akad azonban néhány konyhai maradék, amivel még pompásabbá és erősebbé teheted ezt a kedvelt virágot.