Íme a legfinomabb ünnepi ételek egészségesebb megfelelői

Ha nem akarsz lemondani az egészséges étkezésről karácsonykor sem, de azért a karácsonyi ízeket is szeretnéd élvezni, akkor olvass tovább – a klasszikus ételek és italok közül is bőven tudsz majd válogatni.

Óvatosan az alkohollal!

A tojáslikőr már itthon is klasszikus karácsonyi italnak számít, de általában tele van cukorral, és elég zsíros is. Ha tudsz, készíts otthon olyat, amiben cukor helyett eritrit vagy stevia van, ha pedig ilyesmire nincs időd vagy energiád, akkor válassz inkább más alkoholos italt a karácsonyi asztalnál. Egy finom vörösbor például még jót is tesz az egészségednek, ugyanis rezveratrolt tartalmaz, ami egy antioxidáns, és kutatások szerint segít visszaállítani a vérerek egészségét, és csökkenti a rossz koleszterinszintet.

Lencsét minden mennyiségben!

Ha arra törekszel, hogy kevesebb húst egyél, a hagyományos karácsonyi húsos ételeket megcsinálhatod lencsével: a fasírtot vagy a lasagnét is tudod helyettesíteni lencsepürével. Így nemcsak hogy kevesebb húst eszel, az ételek zsírtartalmát is lecsökkented, ráadásul beviszel egy csomó növényi eredetű fehérjét, ami szintén nem rossz, ha egészségesen szeretnél élni.

Cseréld le a pudingot!

Illetve ne cseréld, hanem reformáld meg: ahelyett, hogy a cukros, tejes változatot ennéd, készítsd inkább avokádóból, ami tele van jó zsírokkal, és ugyan kevesebb kalóriát nem tartalmaz, de biztosan egészségesebb. Ha nem a zacskós változatot csinálod, akkor még esélyed is van arra is, hogy ne legyen tele cukorral az édesség: ne finomított cukrot, hanem eritritet vagy steviát használj az elkészítéséhez.

Óvatosan a mártogatósokkal!

A karácsonyi vacsora előtt sok helyen apró falatkákat tálalnak a családnak, aminek gyakran része egy-egy finom mártogatós is – itt azonban könnyű beleszaladni abba, hogy az ember egy zsíros, cukros keverékből egyen nagyon sokat, még a vacsora kezdete előtt. Ha szeretnél csipegetni, készíts te is egészséges mártogatóst: a hummusz például ilyen célra mindig jó választás, de sovány joghurtból, sovány sajtokból is nagyon finom fűszeres krémet lehet összedobni.

Válaszd meg okosan a csokoládét!

Ki tudna ellenállni karácsonykor a szaloncukornak és a többi csokis édességnek? Neked sem kell, csak arra törekedj, hogy lehetőleg minél több kakaótartalma, és minél kevesebb cukortartalma legyen annak a csokinak. Ennek két oka is van: egyrészt nyilván kevesebb cukrot eszel, másrészt a kakaó pozitív hatásai is jobban érvényesülnek, egy friss kutatás például kimutatta, hogy a kognitív képességeid is javulhatnak tőle. Pontosan ezért a fehér csokit például kerüld el, ebben ugyanis egyáltalán nincs kakaó, cukor viszont bőven.

Almáspite helyett süss almát!

Cseréld meg az arányokat: ahelyett, hogy a süteménybe raksz cukros-almás keveréket, inkább belezd ki az almákat, és azokba rakj egy kis süteménytésztát, lehetőleg cukor helyett egészséges édesítőszerekkel édesítve. A sült alma egyébként is sok helyen hagyományos karácsonyi fogás, ebben a formájában pedig messze egészségesebb, mintha pitébe tennéd.

Köretnek válaszd a karfiolt!

Persze, nem ugyanaz a darált karfiol, mint a fehér rizs, és a krumplipüréhez képest is kicsit más íze van a karfiolpürének, de ha jól ízesíted, alig lehet észrevenni a különbséget – és máris megszabadultál egy csomó olyan kalóriától, amit utána aztán nyugodtan leehetsz a nap többi részében (mert legyünk őszinték – valószínűleg azért lecsúszik néhány egészségtelenebb falat is, ami így van rendjén). Ha nagyon oda akarsz figyelni, ezzel a köretcserével rengeteg extra szénhidráttól szabadíthatod meg magadat úgy, hogy mellette még egészséges zöldséget is fogyasztasz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek