7 könyv karácsonyra egészségtudatos szeretteidnek

A karácsonyi ajándékok között mindig lesz helye könyvnek, amíg világ a világ. Olvassátok idei, az egészséges étrendhez kapcsolódó könyvajánlónkat!

Egy jó könyv mindig klassz ajándék karácsonyra. Ha az egészséges életmód után érdeklődő szerettedet szeretnéd meglepni, akkor fusd át idei listánkat - biztos találsz köztük olyat, ami beválik.

1. Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta - Villámgyors vacsorák

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor hazafelé menet ki kell találni, hogy mi legyen a vacsora. Ilyenkor felötlik bennünk, hogy milyen jól is esne valami egészséges, finom (és persze gyorsan elkészíthető) étel - de saját kútfőből csak a megszokott receptek, na meg az otthoni készletre alapozható egyszerű ételek (aka szendvics) jutnak az eszünkbe. Ennek a helyzetnek a feloldásában segíthet a 160 g szénhidrátos diétához ötleteket adó népszerű sorozat legújabb darabja. Találunk a könyvben - az étrendbe beilleszthető, de nem csak a diétázóknak szóló - gazdag leveseket, csodás szendvicskrémeket, laktató salátákat, színes főzelékeket, egyszerű hús-, hal- és tésztaételeket, egytálakat. Ami közös ezekben az ételekben - az a sok-sok izgalmas zöldség, amelyek a kiegyensúlyozott étrend fontos alapját képezik.

Ár: 3 900 Ft (Central Könyvek kiadó)

2. Csigó Zita: Csomagolj ebédet!

Csigó Zita könyvében - ahogy a címéből is kiderül - az egyik legfontosabb hétköznapi problémára nyújt megoldásokat: hogyan készíthetünk otthon egészséges, de jól szállítható ebédeket a dolgos munkanapokra. A könyvben szereplő 79 receptet 5 fejezetbe osztja a szerző: az 1. fejezetben laktató salátaötleteket kapunk - amelyek persze nem csak zöldségekből állnak, hanem teljes értékű ételek - akár ebédre is. A 2. fejezetben klasszikusabb, melegítendő ebédötleteket találunk, a 3.-ban útravaló szendvicsötletekben gyönyörködhetünk, míg a 4.-ben leveseket, smoothie-kat, édes és sós falatkákat találunk. Az utolsó fejezetben a gyerekuzsonnák kerültek a fókuszba - hiszen gyakran az is gondot okoz a szülőknek, hogy milyen egészséges falatokat csomagoljanak gyerekeiknek.

A szerző külön hangsúlyozza, hogy a könyvben szereplő receptek nem kapcsolódnak egy-egy speciális diétához, ugyanakkor minden egyes receptnél feltüntetésre kerülnek az ételhez használt alapanyagok allergén-információi, illetve az egye adagra vonatkozó energia- és szénhidrátértékek.

Ár: 4 990 Ft (Corvina kiadó)

3. Carla Bardi: Alacsony szénhidrát diéta

A könyvben több mint 100 receptet gyűjtöttek össze a szerkesztők, amelyeket 6 fejezetbe soroltak be. Találunk ötleteket reggelikre, előételekre és snackekre, levesekre és salátákra, halas, húsos, húsmentes fogásokra és desszertekre. A recepteknél mindig megtaláljuk az adott adagra kiszámolt szénhidráttartalmat - így megkönnyítve az egyes ételek beillesztését étrendünkbe.

Ár: 2 990 Ft (Kossuth kiadó)

4. Dr. Tamássy Klára: Barangolás a bél körül - A tudatos és színes táplálkozás alapelvei

Dr. Tamássy Klára gasztroenterológus szakorvos új könyvével nagy feladatra vállalkozott: orvosi szemmel, a megszokottnál jóval mélyebb anatómiai és élettani alapokra helyezve ismerteti emésztőrendszerünk működését, és a szerinte optimális táplálkozási irányelveket. Ajánljuk mindenkinek, akit valóban érdekel testünk működése és meg szeretné érteni, hogy miként alakulhatnak ki az egyes, napjainkban egyre gyakrabban diagnosztizált emésztőrendszeri betegségeink. Semmiképpen ne egy laza, könnyed olvasmányra számítsatok, de a könyv azt a tudásszintet biztosítja, amellyel mindannyiunknak rendelkeznünk kellene, hogy valóban kiegyensúlyozottan, tudatosan tudjunk táplálkozni.

Ár: 3 690 Ft (Partvonal kiadó)

5. Csákvári P. - Pelyvás A. - Szatmári F.: Mentes konyha

Önálló könyvet jelentetett meg a Meglepetés - Mentes konyha magazin, három állandó szerzőjének: Csákvári Péternek, Pelyvás Alexnek és Szatmári Ferinek több mint 60 receptjéből válogatva. Ahogy a címből is egyértelműen kiderül, ebben a könyvben elsősorban - de persze nem kizárólag - a különböző allergiákkal, intoleranciákkal élőknek kívánnak jobbnál-jobb ötletekkel segíteni. Csákvári Péter ételfotós, foodstylist és szakács húsmentes recepteket mutat az olvasóknak, Szatmári "Főzelékes" Feri gasztroblogger húsos, halas ételekhez ad ötleteket, míg Pelyvás Alex isteni sütik birodalmába kalauzol minket. Természetesen minden receptnél megtaláljuk a részletes allergén-információkat, illetve az egy adagra kiszámolt energia- és tápanyagtartalmat, a könyv végén pedig a receptek egyes, népszerű diéták szerint kerülnek csoportosításra.

Ár: 2 980 Ft (Central Könyvek kiadó)

6. Gyógynövények lexikona

Mindenkinek ajánljuk, akit egy kicsit is érdekel a gyógynövények, a természetes gyógyítás világa, de tökéletes ajándék lehet a növényvilág iránt érdeklődő gyerekek számára is. Több mint 270 növény kerül ismertetésre a lexikonban, csodás grafikákkal, a növények felhasználásával kapcsolatos tippekkel. A gyógynövényhatározó mellett a könyv tartalmaz 24 receptet is, amelyeket a hétköznapokban otthon is bevethetünk.

Ár: 4 500 Ft (Corvina kiadó)

7. Janits-Szabó Virág: Örömfőzés - Buddhák a konyhámban

Ebben a könyvben a megszokottól kicsit eltérő megközelítésben látjuk a recepteket - a szerző spirituálisan közelít a táplálkozáshoz, az ételekhez. "Egyik nap rájöttem, hogy nincsenek ünnepi pillanatok, mert minden pillanat ünnepi; csak észre kell venni, rácsodálkozni és átadni magunkat a harmóniának." Ez a gondolat, ez a nyugalom, harmónia sugárzik ebből a könyvből. Janits-Szabó Virág a megszokott receptkönyvstruktúráktól eltérően rendezi ételeit: Öröm, Nyugalom, Nőiesség, Csábítás - csak, hogy néhányat kiemeljünk a fejezetcímek közül. A közel 100 recept között találunk csodás leveseket, fűszeres curryket, gyógyító főzeteket - és persze isteni desszerteket is.

Ár: 5 490 Ft (BOOOK kiadó)

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili