Az 5 legjellegzetesebb húsvéti édesség, amiből (legalább) egyet süss meg

Bár húsvétkor hagyományosan a sonka-tojás-kalács hármasa a legfontosabb az ünnepi asztalon, ne feledkezzünk meg a desszertekről sem, amelyek szintén fontos szereplői a tavaszi ünnepkörnek. Mutatjuk a legfinomabb húsvéti édességeket.

Mutatjuk, melyek azok az édes finomságok, amelyek közül legalább egyet érdemes az asztalra tenni a tavasz legszebb ünnepén. Gyönyörű húsvéti édességek következnek:

1.) Nemcsak sonka mellé, hanem édesen is finom a kalács

A húsvéti édességek közül a kalács az, amit régen és ma is szokás sütni, és amely édeskés ízével, puha, könnyű textúrájával igazi kísérője a füstölt sonkának, tojásnak, tormának. Arra biztatunk titeket, hogy próbáljátok ki az édes töltelékkel készült változatokat is!

Az kakaóval, dióval, cukorsziruppal gazdagon megtöltött babka, vagy más néven jeruzsálemi kalács például önmagában megállja a helyét egy húsvéti ebéd lezárásaként - de létezik sokféle sós változata is. De készíthetünk hagyományosabb változatokat is, ehhez elég, ha a kalácstészta egyik felét kakaósan vagy lekvárosan, sőt kevert változatban készítjük el. Jó hír, hogy minden esetben két legyet ütünk egy csapásra, hiszen nincs szükség kétféle tészta begyúrására, az egyik feléből készül a sonka mellé kínált változat, a másikból pedig az édes.

2.) Bejgli, nem csak karácsonyra

Bár a legtöbben karácsonyi süteményként tekintenek a bejglire, sőt egyenesen nem ünnep számukra a karácsony bejgli nélkül, Magyarországon régóta kínálják a vendégeket bejglivel húsvétkor is. Praktikus okai vannak elsősorban ennek a szokásnak: a bejgli sokáig eltartható, kiadós, könnyen szeletelhető, kínálható sütemény, ízéért pedig a legtöbb ember rajong, így aztán a karácsony óta eltelt három hónap után épp megérik az idő arra, hogy megint jól belakmározzunk a csodás diós-mákos töltelékkel jó vastagon megrakott édességből.

3.) Sárgatúró, egy igazi különleges klasszikus

Régen szélesebb körben ismert volt ez a különleges édesség, de ma is sok helyen készítik ezt az egyszerűen összeállítható ételt, amihez tejet és tojást cukorral főzünk össze addig, amíg túrós állagot nem kap, majd vaníliás cukorral, mazsolával, esetleg szegfűszeggel ízesítjük. Vászonruhába csomagolva kicsöpögtetjük a levét, és hűtőben tároljuk. Szokás már nagypénteken elkészíteni, így húsvét vasárnapra tökéletesen összeérnek az ízei. Vékonyan szeletelve nagyszerű hideg finomság. Sárgatúróvideó itt!

4.) Kuglóf

A kuglóf rengetegféleképpen készülhet, találunk egyszerű, kevert tésztás változatokat, mindenféle finom töltelékkel készült, akár márványos kakaós finomságokat is, de ha van időnk, készítsük el a hagyományos, kelt tésztából sütött klasszikus kuglófot, amelynek íze egyszerre ünnepi és idézi meg gyerekkorunkat.

5.) Répatorta

A másik, egyre gyakrabban készített húsvéti sütemény az angolszász konyhából hazánkba érkezett répatorta, amely egy könnyen összeállítható, laktató, és ráadásul egészségesebbnek is számító sütemény, főleg ha ügyelünk az édesítésre és esetleg alternatív módon, nem hagyományos cukorral édesítjük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több húsvét erre:

Címlapról ajánljuk

További cikkek