Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fonott vajas kalács

Fonott vajas kalács
Fonott vajas kalács
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Extra vajas fonott kalács, aminek elkészítése igényel némi gyakorlatot, de bátran próbálkozzunk meg vele, mert kit izgat, ha nem lesz elsőre tökéletes, finomnak biztos finom lesz.

hozzávalók / 6 adag

A kovász

A kalácshoz

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

A kovász

  1. A langyos tejhez hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, egyszer megkavarjuk, hozzáadjuk a két evőkanál lisztet, újra megkavarjuk, majd hagyjuk 15 percig állni.

A kalácshoz

  1. Közben egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, a sót és a cukrot, hozzáadjuk a tojást. Beleöntjük a kovászt, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Amikor már kezd összeállni, akkor több részletben hozzáadjuk az olvasztott (de már nem meleg) vajat, és tovább dagasztjuk.
  2. Akkor jó a tészta, ha nem túl kemény, de már nem is ragad a kezünkhöz és az edény/deszka falához sem.
  3. Ekkor konyharuhával letakarjuk, és 30-40 percig kelesztjük.
  4. Ezután átgyúrjuk a tésztát, és annyi részre osztjuk, ahány fonásból szeretnénk elkészíteni a kalácsot - szerintem a hármas a legegyszerűbb. A porciózott adagokból kis cipókat formázunk, majd negyed óráig pihentetjük.
  5. Újra átgyúrjuk őket, és kígyókat formázunk az egyes tésztadarabokból.
  6. Megfonjuk a kalácsot, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen se túl laza, se túl szoros, majd megkenjük a felvert tojássárgájával. Pihentessük ismét 20 percig.
  7. Végül újra átkenjük tojással a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 27 474
elküldve: 14
receptkönyvben: 387
elkészítve: 28/28
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
353 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
konyhatitkok: gourmet
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

húsvéti kalács, fonott kalács

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

SzBarbara89
SzBarbara89 Fri, 2017-01-06 19:12

Tegnap készítettem el. Nekem a fél kg liszt kevés volt, a vajtól nagyon "pacsmagos" lett :) úgyhogy egy pici lisztet még raktam hozzá. Isteni lett!! Az állaga tökéletes. Most csináltam először kalácsot, örülök, hogy ezt a receptet választottam. Ezután mindig ez alapján fogom készíteni. Mindenkinek nagyon ízlett. Köszönöm!

Jvincus
Jvincus / Jvincus Sun, 2015-04-05 14:47

Pár perce készült el. Nem volt benne semmi ördöngösség számomra, pedig életem első kalácsa.

joojanka
joojanka Sat, 2015-03-28 21:12

Köszönöm a receptet, életem első kalácsa fél nap alatt fogyott el:)

Anibell
Anibell Sat, 2015-03-28 21:08

Tényleg nagyon finom lett, és tényleg nem tökéletes. A sütőben hatalmasra megnőtt, a fonások mentén szétfeszült, a tojással lekent részek eléggé megpirultak, a sütés végén már le kellett takarni. Betartottam a keltetési, pihentetési időket. Mi lehet a baj?

Kata58
Kata58 Sat, 2016-03-26 14:09

Kicsit lazábban fontad...a sütőt meg egy picit visszaveheted, lehet hogy erősebben süt.
Én nem vesződtem a fonással...csak szimplán egy kenyérsütőbe tettem.

533
tej 2.5 dl
finomliszt 2 evőkanál
élesztő 25 g
cukor 1 teáskanál
finomliszt 500 g
tojás 1 db
cukor 60 g
vaj 100 g
1 kávéskanál
tojássárgája 1 db