Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tavaszi sós babka

Tavaszi sós babka
Tavaszi sós babka
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tavasz beköszöntével bemutatunk nektek egy impozáns kalácsféleséget, a babkát. Ráadásul rögtön csavarunk egyet a dolgon, ugyanis sósan készítettük el, dióval, spenóttal és feta sajttal megtömve. Szóval nem csak szép, de finom is, ráadásul messze nem olyan bonyolult elkészíteni, mint az elsőre tűnik. Akár húsvétra is bevethetitek, biztos sikert fog aratni!

hozzávalók / 8 adag

a tésztához

a töltelékhez

a kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, sót, borsot és porcukrot egy nagy tálban összekeverjük. A közepén kis mélyedést alakítunk ki, ide öntjük a meleg tejet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk 5 percet pihenni, hogy legyen ideje felfutni az élesztőnek.
  2. Jöhet bele a kefir, a tojás, valamint az olívaolaj. Közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle, majd tiszta konyharuhával lefedve egy órát kelesztjük.
  3. Amíg a tészta kel, egy tálkában elkészítjük a töltetléket. A fetát apró rögökre morzsoljuk, a diót durvára, a spenótot éles késsel finomra aprítjuk. Hozzáadjuk a krémsajtot, és az egészet összekeverjük.
  4. A megkelt tésztát belisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a töltelékkel, majd a hosszabb oldala mentén feltekerjük.
  5. A feltekert tésztát hosszában, középen félbevágjuk, majd a két szárát folyamatosan megkeresztezve "feltekerjük".
  6. Egy kenyérsütő formát sütőpapírral kibélelünk, és belerakjuk a feltekert babkát. A tetejét megkenjük tojással. majd 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük egy fél órára - tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy kész-e.
  7. A sütőből kivéve még egyszer átkenjük tojással - ekkor még olyan forró a tészta, hogy szép, fényes bevonattá sül rajta a tojás. Hagyjuk kihűlni, majd szeletelve fogyasszuk. Finom magában is, de kedvünk szerint díszíthetjük feltétekkel is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 40x12 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 5 953
elküldve: 4
receptkönyvben: 92
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
960 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
konyha: zsidó
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

spenótos kalács

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

prohanta
prohanta Sat, 2019-04-20 09:45

Koszonom a receptet! Kiprobaltam es nagyon finom lett. En meg raktam bele egy kis gerezd fokhagymat es aprora vagott szaritott paradicsomot is, hogy meg pikansabb legyen. Szuper fincsi, es meg az sem veszi el a kedvemet, hogy igazi kaloriabomba.

309
finomliszt 300 g
porcukor 1 ek
1 csipet
bors 0 ízlés szerint
tej 75 ml
friss élesztő 20 g
kefir 1 dl
tojás 1 db
olívaolaj 2 ek
feta sajt 15 dkg
dió 2 marék
spenót 50 g
krémsajt 75 g
tojás 1 db