Teljesen új megvilágításban az újhagyma: így használd fel MINDEN részét húsvétkor

És most következzen egy extrém konyhai megoldás, amiről biztosan megoszlanak majd a vélemények: együk meg az újhagyma gyökerét(is)!

Kilószámra fogyasztjuk tavasszal – főleg húsvétkor – nagy részét azonban a kukába dobjuk ennek a zöldségnek. Gyökeres változást jelent majd a trükk, amivel az egész újhagymát felhasználhatjuk. Az izgalmas lépéssel több lesz az étel, és kevesebb a szemét.

Újhagyma-anatómia...bizony, még a gyökere is ehető!

Pazarló módon esszük legtöbben, pedig lehetséges az egész újhagymát felhasználni. És jelen esetben tényleg az EGÉSZ zöldségről van szó: a levelétől a gyökeréig hasznosítható, ezek mind alkalmasak emberi fogyasztásra.

Teljesen új megvilágításban az újhagyma: így edd meg MINDEN részét húsvétkor

Általában egyedül a zsenge fehér rész kerül a húsvéti asztalokra, és emiatt szinte a zöldség egyharmada a kukában landol. Ugyan tényleg a fehér szár a legkellemesebb a hagyma három része közül, ez nem jelenti, hogy a zöldjét és gyökerét ne tudnánk valamilyen módon főzéshez használni.

Zöld levelek

Az egyik legegyszerűbb dolog, amit a megmaradt zölddel tehetünk, hogy felhasználjuk főzéshez. Bármilyen húsos vagy zöldséges egytálétel készítésénél dobjuk az apróra vágott zöld leveleket a fazékba. Érdemes a vöröshagymával együtt az olajon megdinsztelni, hogy veszítsen valamennyit erősebb ízéből és kellemesen megpuhuljon. A kész szószos ételben diszkréten megbújik.

Krémlevesekben ügyesen elrejthetjük, a plusz hagymalevelektől friss, tavaszi íze lesz. A turmixolás miatt pedig senkinek nem fog feltűnni, hogy egy „mostoha” alapanyag került a tányérjukba.

Szintén jó megoldás, ha a fagyasztóba tesszük későbbi felhasználásra. Gyűjtsünk mellé más zöldségdarabokat is, és néhány hét múlva főzhetünk belőlük egy csodásan gazdag alaplevet.

A gyökér

A boltban vagy piacon vett újhagymacsokor végén mindig ott kígyóznak a gyökér hosszabb-rövidebb szálai. Első ránézésre nem tűnik úgy, hogy tudunk vele bármit is kezdeni. Azonban a látszat csal! A gyökér ugyanúgy fogyasztható, mint az újhagyma több része.

Az apró szálak enyhén hordozzák magukban a hagyma ízét, megfelelő módon elkészítve ropogós, meglepően különleges feltétként szolgálhatnak. Ha a felhasználásuk mellett döntünk, alaposan mossuk meg őket, hiszen általában marad köztük némi föld.

Az alapos megtisztítás után csupán annyi dolgunk van, hogy a szálakat olajban kisütjük, amíg aranybarna színt nem kapnak.

Tegyük levesekre, salátákba vagy szendvicsbe: tulajdonképpen bármihez jó lesz, ha ropogós kontrasztot akarunk elérni. Próbáljátok ki ezekkel a receptekkel:

Ne féljünk idén húsvétkor az egész újhagymát használni, izgalmas kalandban lesz részünk!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Itt mindent megtalálsz, ami a tökéletes húsvéthoz kell:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...