Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

9 tipp, amit fogadj meg a tökéletes bejglihez

Bejgli nélkül nincs karácsony, és mi idén is segítünk nektek megsütni a legjobbat!  9 okos tippet mutatunk.

Hogy is lehetne bejgli nélkül karácsony? A hagyományos diós, mákos, gesztenyés (és még számtalan) tekercsek az ünnepek elmaradhatatlan részei. Jó kiadós sütik, amik nem hiányozhatnak év végén a magyar konyhából – elkészítésükhöz viszont kezdőknek és haladóknak is tudunk még újat mutatni. Annyira kiadós, hogy igazából nem is desszertként esszük karácsonykor, hanem két evés között, külön fogásként, de olyat is láttam már, aki nem restelli a töltött káposzta mellé, kenyér helyett enni. Karácsony reggelén, egy pohár meleg tejjel, a fa alatt kucorogva meg különösen jól tud esni. 

Jól figyeljetek, a következő 9 tipp szubjektív tapasztalataim alapján a jó bejgliből is istenit varázsol majd!

Tudtad? 

A bejgli Németországból, osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba a XIX. században, nevét eredeti, patkó alakjáról kapta. Rohamosan terjedő népszerűsége hamarosan leváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. 


Receptajánló:

1. A legnagyobb hiba, amit sok kezdő elkövet, hogy minél finomabbat akar sütni, annál több tölteléket adagol a tésztához. A töltelék - bár tényleg isteni – semmiképp se tengjen túl a tészta kárára, mert így nemcsak élvezhetetlen lesz a sütemény, hanem meg is fog repedni. A jó bejgli az arányokon (is) múlik.

2. Sokat számít a töltelék nedvessége, mert könnyen eláztathatja a tésztát, ha valamiből túl sokat adagolsz.

3. Kezdő bejglisütőknek fontos jó tanács, hogy a friss élesztőt kizárólag langyos tejben, cukorral futtatjuk meg!

4. A töltelék mindenképp hidegen kerüljön a tésztára, máskülönben megolvaszthatja a tésztát, ami egyenes út a bejgli kirepedése felé.

Receptajánló:

     

5. Ne spórolj a tojással! Először tojássárgájával kend meg a tekercseket, pihentesd fél órát, majd jöhet a két tojásfehérje, ismét fél óra pihentetés következik, végül szurkáld meg egy villával a tésztát, de vigyázz, ezt kizárólag csak a lekenés végén tedd meg!


6. 40 percig süsd légkeverés nélkül, 175 fokon, ne felejtsd alufóliával letakarni!

7. Megoszlanak a vélemények arról, milyen zsiradékkal érdemes készíteni, egyesek kizárólag vajat, mások zsírt használnak. Szerintem ez egyéni ízlés kérdése, a hagyományok hívei használatnak zsírt, azzal is tökéletes lesz, én keverve alkalmazom a zsiradékokat, fele-fele arányban.

8. Feltekerés után mindenképp hagyd legalább másfél órát pihenni a tésztát, mielőtt sütőbe teszed!

9. Érdemes lehet villával, még sütés előtt megszurkálni 2-3 helyen a tekercseket, hogy a keletkező gőz távozhasson a bejgliből, ne repessze meg a gondosan feltekert tésztát. 

Ezeket olvastad már?

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!