r
Nosalty Logó

Citromos-mákos kalácskoszorú

Vénusz
Citromos-mákos kalácskoszorú
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Kelt tészta

Mákos töltelék

Összeállítás

647
Kalória
15.1g
Fehérje
94.4g
Szénhidrát
22.2g
Zsír
26.3g
Víz
39.7g
Koleszterin
9.6g
Élelmi rost
42.4g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Kelt tészta

Mákos töltelék

Összeállítás

Összesen 647 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Kelt tészta

Mákos töltelék

Összeállítás

Összesen 6473 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Kelt tészta

Mákos töltelék

Összeállítás

Összesen 305 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1229.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    591 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    408 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    94.4 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    26.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 647 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    150.9 g

Zsír

  • Összesen
    222 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    122 g
  • Koleszterin
    397 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12297.9 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    255 mg
  • Kálcium
    5913 mg
  • Vas
    47 mg
  • Magnézium
    1422 mg
  • Foszfor
    4084 mg
  • Nátrium
    505 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    28 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    944 g
  • Cukor
    424 mg
  • Élelmi rost
    96 mg

Víz

  • Összesen
    263.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    722 micro
  • Kolin:
    424 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    559 micro
Összesen 6473 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    579.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    279 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.5 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    12.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 305 kcal

Elkészítés

Kelt tészta

  1. Körülbelül 1dl langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet, a cukrot és a sót egy nagy keverőtálba adagoljuk, majd hozzáöntjük a maradék tejet, a felfutott élesztőt, egy egész tojást, két citrom reszelt héját és a finomított étolajat. Alaposan átgyúrjuk és kidagasztjuk a tésztánkat.
  3. Konyharuhával letakarva, langyos helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

Mákos töltelék

  1. Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a mákos tölteléket.
  2. Ehhez a tejet és a kétféle cukrot felforrósítjuk, ráöntjük a mákra, majd hozzáreszeljük a citromhéjat is.
  3. Alaposan összekeverjük és hagyjuk lehűlni.

Összeállítás

  1. A mazsolát felöntjük a rummal és hagyjuk benne állni, amíg elérkezünk a tészta töltéséhez.
  2. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett munkafelületen kinyújtjuk 1 cm vastagságúra és téglalap alakúra.
  3. Megkenjük a töltelékkel, és megszórjuk mindenhol a leszűrt rumos mazsolával.
  4. Bejglihez hasonló módon feltekerjük, és koszorút formázunk a rúdból. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a koszorút és egy éles késsel körben bevagdossuk a tésztát (a videóban látható módon).
  5. Letakarva még 20 percet kelesztjük, majd a tetejét megkenjük a tojássárgás-tejes keverékkel.
  6. 170 fokos sütőbe toljuk, és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsot.
  7. Sütés után picit hagyjuk hűlni, de már langyosan is szeletelhető és fogyasztható. Egy nagy öügre hideg tej kíséretében a legfinomabb.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 80 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Nagy kedvencünk a mák, jöhet télen-nyáron. Ahogy beköszönt a hűvösebb időszak, a mákos receptek szinte lélekmelengető hatással bírnak. Mi most egy elképesztően mutatós és még annál is finomabb, foszlós és puha kalácskoszorút készítettünk nektek, citromhéjjal és rumos mazsolával felturbózva. Egyáltalán nem macerás a recept, amíg kel a tészta, addig elkészül a mákos töltelek. A kelesztési és sütési idő is szinte elrepül, ráadásul csodás látványt nyújt sülés közben, aki teheti kísérje figyelemmel. Az ünnepi asztalon is megállja a helyét, úgyhogy bátran készítsétek el ti is, nagyon megéri. Nálunk pillanatok alatt elfogyott.

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek