8 okunk van rá, hogy a következő étel, amit készítesz, húsmentes legyen

Az ember alapvetően mindenevő, de ez nem azt jelenti, hogy minden egyes nap húst is kell fogyasztania. Az egészségednek és a bolygónak is jót teszel, ha kevesebb húst eszel – az alábbi nyolc okkal senki nem tud vitatkozni.

A húsfogyasztás csökkentése mind a bolygónak, mind pedig a szervezetednek jót tesz. Ha nem akarsz vegetáriánus lenni, már azzal is rengeteget segítesz mindkettőn, ha nem eszel minden nap húst, vagy legalább nem minden egyes étkezéshez. Ez nem vegetáriánus-propaganda, nem kell mindenkinek teljesen zöldségalapú étrendet követnie, de az alábbi okok jól mutatják, miért érdemes kicsit visszafogni a húsfogyasztást.

Megelőzheted az első számú halálokot

Bár a szívproblémák egy része kétségkívül genetikai okokra vezethető vissza, az életmód nagyon nagy szerepet játszik a dologban. A zsír és koleszterin ronthatja a helyzetet, nem véletlen, hogy kimutatták: a vegetáriánusok 24 százalékkal kisebb eséllyel hunynak el szívproblémák következtében.

Rákmegelőzésben is jó lehet

Kutatások bebizonyították, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag, vörös húsokban szegény étrend csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát, míg például a vörös hús gyakori fogyasztása megnöveli azt. Nem véletlen, hogy a vegetáriánusok körében alacsonyabb a rák előfordulási aránya, mint az átlagpopulációban – de persze ez lehet más életmódfaktor következménye is.

Könnyebben fogyhatsz

Persze a csirke-rizs kombóval nagyon nehéz versenyezni, de ha a zsírosabb húsokat elhagyod, és lecseréled őket zöldségekre és hüvelyesekre, könnyebben adhatod le a felesleget. Ez nem csak esztétikai szempontból érdekes – az elhízás ma már világjárvány, a nyugati országokban óriási problémává nőtte ki magát.

Tovább élhetsz

A vegetáriánusok átlagosan 6 évvel élnek tovább húsevő társaiknál. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a növényalapú étrendek gazdagok rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és fitotápanyagokban, amelyek lelassítják az öregedést.

Elkerülheted a toxikus adalékanyagokat

A húsok egy részében (főleg a feldolgozott változatokban) lehetnek olyan hormonok, növényvédő szerek és rovarirtószerek, esetleg tartósítószerek is, amelyek nagyobb mennyiségben károsak lehetnek a szervezetre. Ezek kis mennyiségben nem ártalmasak, de ha nagyon sok húst eszel, már lehet belőlük problémád.

Jót teszel a bolygóval

A húsban szegény étrend az átlagember egyik legnagyobb fegyvere a globális felmelegedés lassításában. Az állattartás ugyanis nagyon vízigényes, a feldolgozás pedig környezetszennyező, arról nem is beszélve, hogy egyre több védett erdei terület tűnik el a terjeszkedő mezőgazdaság miatt.

A gazdaságnak is jót teszel

Ritkán gondolunk az egészségtelen életmód gazdasági következményeire, pedig egy több krónikus betegséggel élő ember nagyon drága az országnak. Az Egyesült Államokban kiszámolták, hogy a krónikus betegségek évente egybillió dollárjába kerülnek az egészségügynek. Ez valószínűleg Magyarországon sincs másképp, ami kifejezetten egészségtelen és elhízott országnak számít világviszonylatban is.

Hozzájárulhatsz az éhínség csökkentéséhez

Minden 3,6 másodpercben meghal valaki alultápláltságban. A globális gabonatermelés 40 százalékát arra használjuk fel, hogy az állattartásban az állatokat etessük – ha kevesebb állatra lenne szükség a húsukért, akkor ez a 40 százalék is csökkenhetne, és a fejlődő országokban is több élelmiszer jutna a szegényeknek.


Még több cikk, hogy húsmentesen étkezz:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek