8 tipp, ha kevesebb húst ennél, de nem lennél vega

Manapság mindenhol azt hallod, hogy egyél kevesebb húst. Ki gondolná, hogy ami jó neked, a környezetednek, azt ennyire szórakoztató lehet megfőzni? 

Igeen, itt a húsmentes, vagy húst alig tartalmazó fogásokra gondolunk, mert hogy nagyon egyszerűen lehet csökkenteni a mindennapos húsfogyasztást úgy is, hogy nem mondasz le a finom ízekről. Sőt! Hirtelen szélesedik majd a heti repertoárod ételeket illetően.

Nyolc szuper tipp húsevőknek, a kevesebb húsfogyasztásért:

1. Csipet bacon

Néha annyi is elég, hogy a zöldségköretedet, a csőben sült zöldségeket megspékeled egy kevés kolbásszal, szalonnával vagy sonkával! Nem kell túlzásokba esni, használd a húst éppen csak ízesítőként - így egyszerre élvezheted a húsos ízt, ugyanakkor jócskán csökkentetted a húsfogyasztásodat is.

2. Egyél reggelit ebédre!

Ne lincseljetek meg, szerintem omlettet, tükörtojást, jó frittátát enni zöldségekkel és sajttal, az egyik legjobb ebéd. Megkockáztatom, hogy sok munkahelyen van főzőlap, amit kb. senki nem használ, pedig egy rakás alapanyag szokott lenni ezekben a konyhákban. Ha más nem, süsd meg reggel a tojást, dobozold, és vidd el magaddal munkába.

3. Rendezd át az arányokat!

Süss sokkal több zöldséget a szokásosnál, és ezúttal rendezd úgy az adagot, hogy ne fele-fele arányban, hanem a zöldségek javára legyen elrendezve az étel nagyobb része. Kevesebb húst porciózz, több köretet - így is jól fogsz lakni, csak jóval kevesebb hússal.

4. Salátából főétel

A salátád nem csak az öntettől vagy éppen a beleszórt magvaktól, fűszerektől lesz isteni, hanem pár csík hústól is, legyen az sonka, sült csirkemell vagy pár szeletnyi chorizo!

5. Fedezz fel gabonákat!

Le merem fogadni, hogy egy csomó gabonát nem próbáltál még, pedig a boltok polcai roskadoznak a különböző gabonáktól: itt a köles, a bulgur, a kuszkusz, a zab, a quinoa (álgabona), mind-mind remek alapanyagai egy vacsorának!

6. Adj az ételnek “húsos” jelleget!

Oké, pontosan tudom, hogy a húst nem lehet helyettesíteni, de akadnak összetevők, amikkel nem fog hiányozni a hús: sült padlizsán, lencse, aszalt vagy szárított paradicsom, különböző hagymák, pirított gomba.

7. Próbáld ki a tofut!

Nem kell vegának lenned ahhoz, hogy kipróbáld és megszeresd a tofut. Ne úgy gondolj rá, mint húshelyettesítőre, sokkal inkább egy gazdag, telítő fogás részeként. A legjobb benne mégis az, hogy remekül felszívja a körülötte fortyogó ízeket, így garantált az isteni vega főétel.

8. Készülj előre az estékre!

Húsmentes vacsorákra simán jöhetnek a pirított rizses, zöldséges egytálak, vagy egy jó pizza paradicsomszósszal, rukkolával, sajttal, de bármilyen sült tésztás, szószos rakott finomságot is összedobhatsz a sütőben.

Ezeket olvastad már?

via Finecooking

Címlapról ajánljuk

Egy főzelék nem akkor rossz, ha liszt van benne, hanem...

Novemberben nyílik Szatmári Feri főzelékbárja, a Hippeace. A hosszabb ideje dédelgetett álom részben közösségi finanszírozással válik valóra: úgy néz ki, hogy a budapestiek osztják Feri több évtizedes szenvedélyét a tartalmas, korszerű zöldségalapú ételek iránt. Ferivel főzelékes ősélményekről, figyelmes vendéglátásról, céklakolbászról és arról beszélgettünk, mettől meddig főzelék a főzelék.

Balázs Barbara

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!