Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erre az 5+1 dologra figyelj, ha kipróbálnád a növényi alapú étrendet!

A növényi étrend valóban jó hatással lehet az egészségedre, de csak, ha jól csinálod. Ezeket kell mindenképpen szem előtt tartanod!

Amellett, hogy a növényi alapú étrendnek valóban számos előnye van, fontos azt is szem előtt tartanunk, hogy ez az étrend is csak akkor lesz pozitív hatással az egészségünkre, ha kiegyensúlyozott, azaz megfelelő mennyiségben, minőségben és arányban tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Egy nem megfelelően összeállított növényi étrend következtében hiánybetegségek alakulhatnak ki, amelyek hosszú távon veszélyeztethetik egészségünket.

Mire kell különösen odafigyelnünk?

 1. Növényi alapú étrend esetén is fontos, hogy szem előtt tartsuk a kiegyensúlyozottságot, és megfelelő figyelmet fordítsunk a makrotápanyagok, azaz a fehérjék, zsírok és szénhidrátok bevitelére. Attól, hogy egy élelmiszer, étel nem tartalmaz állati eredetű alapanyagot, még nem biztos, hogy egészséges! Gondoljunk akár csak egy nagy adag sültkrumplira vagy egy nagy szelet vegán csokis szeletre. Emellett étkezzünk rendszeresen, és fogyasszunk megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot mindennap.
 2. Az állati eredetű termékek elhagyása miatt fokozottan oda kell figyelni a megfelelő fehérjebevitelre. Fogyasszunk növényi fehérjékben gazdag alapanyagokat, mint pl. a hüvelyesek és a diófélék, olajos magvak, gabonák. Ezek a növényi eredetű fehérjék, illetve a tofukészítmények a fő fehérjeforrások, napi szinten kell szerepelniük az étrendben.
 3. A tejtermékek hiánya miatt ennél az étrendnél a kalciumbevitelre is oda kell figyelni. Léteznek magas kalciumtartalmú növényi alapanyagok is, de ezek felszívódása kevésbé hatékony, mint az állati eredetű kalciumé, így szükség lehet pótlásra.
 4. Bár önmagában a növényi étrend nem feltétlenül jelenti azt, hogy csökken az energiabevitelünk (lásd a vegán csoki példáját), mégis általában jellemző, hogy akik ezeket az étrendeket választják, azok egészségtudatosabbak, így kevesebb köztük a túlsúlyos, elhízott személy. Ugyanakkor nem kellő körültekintéssel összeállított étrend mellett energiahiány alakulhat ki, ami az izomtömeg csökkenésén túl fáradékonyságot, koncentráció- és alvászavart okozhat, ronthatja az immunrendszer működését.

   

  TIPP:

  A Flora margarin tejmentes, így tökéletesen beilleszthető a növényi alapú illetve a tejfehérje-allergia és a laktóz-intolerancia étrendjeibe is. Zsírtartalmának 71%-a értékes egyszeresen és többszörösen telítetlen (omega-3, omega-6) zsírsavakból áll, amelyek hozzájárulnak szív- és érrendszerünk egészségéhez.

   

 5. Keveset hallunk a B-12 vitaminról, amely a vérképzésben tölt be fontos szerepet, és csak állati eredetű élelmiszerekből juthatunk hozzá. Kizárólag növényi alapú étkezés esetén ennek pótlására mindenképpen szükség van, különben vérszegénység alakulhat ki.
 6. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a vasnak nagyon fontos szerepe van a vérképzésben. Sokak által ismert, hogy egyes zöldségféléknek, pl. spenótnak, céklának viszonylag magas a vastartalma, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a növényi eredetű vas sokkal kevésbé szívódik fel és hasznosul, mint az állati eredetű. Kizárólagosan növényi alapú étrend mellett mindenképpen gondoskodnunk kell vaspótlásról.

Ha csak csökkenteni szeretnénk az állati eredetű alapanyagokat az étrendünkben, akkor a fenti hiánybetegségek kevésbé valószínű, hogy kialakulnak. Ha azonban teljes mértékben növényi alapú étrendre térnénk át, akkor érdemes dietetikussal konzultálnunk, hogy étrendünk minél kiegyensúlyozottabb legyen, és ne veszélyeztessük feleslegesen egészségünket.

Szólj hozzá!
https://ad.adverticum.net/t/?z=[zona]&g=5804209&b=580419000&h=[LOCATION]&p=2

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!